Göbeklitepe'de kameralı önlem

Güncelleme Tarihi:

Göbeklitepede kameralı önlem
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 10:12

Göbeklitepe’deki kazılarda bulunduktan bir gün sonra çalınan 11 bin yıllık heykel başı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Bulunduktan hemen sonra fotoğrafının çekildiği ortaya çıkan heykelin çalındığı kazı alanına önlem olarak güvenlik kameraları yerleştirildi, üç bekçi görevlendirildi.

Haberin Devamı

ŞANLIURFA’da, bulunan Neolitik döneme ait 11 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan ve dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe’de, bulunduktan bir gün sonra çalınan heykel, aradan geçen 17 aya rağmen bulunamadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile güvenlik güçlerince yürütülen çalışmalarda şu ana kadar sonuca ulaşılamazken, Göbeklitepe hırsızlık olaylarına karşı 3 güvenlik kamerası ve köylülerden oluşan 3 bekçi ile önlem alındı.

11 BİN YIL ÖNCESİNDEN GELEN O HEYKEL NEREYE UÇTU / FATİH ÇEKİRGE YAZIYOR

Hz. Adem ile Hz. Havva’nın yaşadığı yer olarak gündeme gelen Göbeklitepe’de, 1995 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden (DAI) Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında kazılara başlandı. Şanlıurfa’ya 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Köyü yakınlarındaki Göbeklitepe’de yapılan kazılarda, üzerinde hayvan ve insan figürlerinin bulunduğu ’T’ biçimli dikili taşların yanı sıra çapları 15 metreye varan daire ve dikdörtgen biçimli tapınak kalıntıları bulundu.

Haberin Devamı

11 BİN 500 YILLIK HEYKEL ÇALINDI

Her gün onlarca yerli ve yabancı turistin de ziyaret ettiği Göbeklitepe’de, 2010 yılı 2’nci kazı dönemi içerisinde 26 Eylül günü yapılan çalışmalarda 40 santim boyunda Neolitik Dönem’e ait olduğu tahmin edilen taştan yapılmış insan başı üzerinde ayaklı hayvan figürlü heykel bulundu. Arkeologları heyecanlandıran 11 bin 500 yıllık heykelin, 1 gün sonra çalındığı ortaya çıktı. Kazı ekibini şok eden hırsızlık olayı güvenlik güçlerine bildirildi.

ÇALINMIŞ TARİH İÇİN BELEDİYE BAŞKANININ ÇIĞLIĞI / FATİH ÇEKİRGE YAZIYOR

BAKANLIK VE GÜVENLİK GÜÇLERİ BULAMADI

Soruşturma kapsamında güvenlik güçleri kazı ekibinde yer alan arkeolog ve işçiler ile Göbeklitepe’nin yakınındaki Örencik Köyü sakinlerinin ifadesine başvurdu. Ziyaretçi yasağı da getirilen Göbeklitepe’de 15 gün boyunca neredeyse herkesin ifadesine başvurulmasına rağmen güvenlik güçleri hırsızlık olayına ilişkin sonuca ulaşamadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da, hırsızlık olayının araştırılması için kente müfettiş gönderdi. Ancak müfettişlerce; güvenlik zafiyetine vurgu yapılan soruşturmadan da sonuç çıkmadı.

Haberin Devamı

BEKÇİ SAYISI ARTIRILDI, KAMERA SİSTEMİ KURULDU

Hırsızlık olayı ardından; Göbeklitepe’nin korunması için güvenlik önlemleri artırıldı. Bu kapsamda ilk olarak 2 olan güvenlik görevlisi sayısı 3’e çıkarıldı. Ayrıca kazı alanının etrafı tel örgüler ile çevrilip, ziyaretçilerin yeni yapılan tahta köprü üzerinden ilerleyerek eserlere dokunması ve yaklaşması engellendi. Köy sakinlerinin güvenliğini sağladığı Göbeklitepe ayrıca, geçen yıl Temmuz ayında kurulan güvenlik kamerası sistemi ile de 24 saat izlenmeye başlandı. Gündüz 1, geceleri ise 2 bekçinin görev yaptığı 3 güvenlik kamerası ile izlenen Göbeklitepe’de; yeni bir hırsızlık olayı görülmedi.

TÜM SORUMLULUK ALMANLAR’A AİT

Haberin Devamı

Bölgede 1995 yılından itibaren sürdürülen kazı çalışmalarında tüm sorumluluğu Bakanlık protokolü kapsamında Alman Arkeoloji Enstitüsü’ne devredildiği bildirildi. Bakanlığın kazı dönemlerinde Alman ekibe sadece Kazı Komiseri olarak bir arkeolog görevlendirerek gelişmeleri takip ettiği bildirildi.

KÜLTÜR MÜDÜRÜ: SORUMLULUK BİZİM DEĞİL

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, Göbeklitepe’deki hırsızlık olayının aydınlatılamadığını, sorumluluğun kazıyı yürüten ekibe ait olduğunu söyledi. Kazı yapılan bölgede güvenliğin özel eğitimli kişiler tarafından değil, kazı ekibinin tercihiyle alanın bulunduğu köy sakinlerince yapıldığını ifade eden Yıldız, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Hırsızlık olayının ardından bekçi sayısı 3’e çıkarıldı. Bunlar köylü vatandaşlar ve herhangi bir silahlı güvenlik eğitimi almamış kişiler. Hırsızlık sonrası alanın etrafı tel örgüler ile çevrilip, güvenlik kamera sistemi kuruldu. Eskiden kazı alanına büyükbaş hayvanlar bile giriyordu. Hem güvenlik güçleri hem de Bakanlık müfettişleri tarafından yapılan çalışmalara rağmen heykel bir türlü bulunamadı."

DİNLERİN BAŞLANGICINDA ONLAR KAZAR BİZ BAKARIZ / FATİH ÇEKİRGE YAZIYOR

BİZ BİRBİRİMİZİN KUYUSUNU KAZARKEN BAKIN URFA'DA ALMANLAR NE KAZIYOR / FATİH ÇEKİRGE YAZIYOR

YOLCU OTOBÜSÜNDE TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞI

Bu arada gaziantep'in ’in Nizip İlçesi’nde düzenlenen operasyonda, bir yolcu otobüsünde 647 sikke ile 179 tarihi obje ele geçirildi.

Haberin Devamı

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, bir ihbar üzerine Gaziantep- Şanlıurfa Karayolu üzeri Nizip ilçe girişi yakınlarında Şanlıurfa’dan İzmir’e giden bir yolcu otobüsünü durdurarak arama yaptı. Otobüsün bagaj kısmında yapılan aramada bez parçalarına sarılmış halde Osmanlı, Roma ve Helenistik dönemlere ait olduğu tahmin edilen 647 sikke ile 179 değişik obje ele geçirildi. Tarihi eser ve objelerin kime ait olduğunu belirlemek için çalışma başlatan polis, otobüste bulunan yolcuların kimlik ve bilet bilgilerini aldı. Yolculara ait olmadığı anlaşılan tarihi eserlerin otobüs ile emanet olarak Şanlıurfa’dan İzmir’e gönderildiği saptandı.

Tarihi eserler müzeye gönderilirken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!