1997 şarap yılı oldu

Güncelleme Tarihi:

1997 şarap yılı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Doğanın müjdesi bağlardan geliyor. Şahane üzümlerden hayat, mutluluk fışkırıyor. Dünyanın önde gelen şarap üreticileri bayram yapıyor. Amerika, Avustralya, Fransa, İtalya'dan gelen haberler, 1997'nin muhteşem bir hasat armağan ettiğini ve son 50 yılın en kaliteli şaraplarına imzasını attığını müjdeliyor.

Marchese Leonardo Frescobaldi, İtalyan şaraplarının pirlerinden. Şarapçılığı 12'nci yüzyıla uzanan Frescobaldi ailesi, Toskana'daki bağlarının bereketinden, erken hasattan çok memnun. Kara üzümlerini gururla gösteren Frescobaldi, ‘‘Müthiş bir bağbozumuydu. 1997, yarım yüzyılın en sulu, en lezzetli ürününü verdi. Sıcak, kurak yaz günleri ve serin, rüzgarlı geceler üzümlerimizi tam kıvamında olgunlaştırdı. Muazzam bir talep artışı var. Sağlıklı Akdeniz mutfağının popülerliği şarap tüketimini de hızlandırdı’’ diyor. İtalya'nın belki de en iyi şarabı denilen, ödül sahibi Brunello ile övünen Frescobaldi ailesi, Avrupa'nın geleneksel yöntemi ile California'nin yüksek teknolojisini birleştirmeyi de denedi ve geçen ay kırmızı ‘‘Luce’’ piyasaya çıktı.

ABD'nin şarap başkenti Napa Valley'de bu yıl yüzler gülüyor. California şaraplarından Sutter Home, Geyser Peak, Canyon Road'un ithalatçısı F.O.O.D Gıda AŞ'den Hayri Molu, 1997'nin değerlendirmesini şöyle yapıyor: ‘‘Rekolte önceki yıl düşüktü. California tarihinde ilk kez şarap ithal edildi ve etiketlerine de bunu not ettiler. 1997'de gayet güzel bir mahsül var. Bol güneşte, kurak yaz aylarında üzüm, topraktan aromaları binbir güçlükle çektiğinden lezzet çok daha iyi demleniyor’’

Fransa Cumhurbaşkanlığı'nın ve Fransız Hava Yolları Air France'ın resmi şampanyası Nicolas Feuillatte üreticilerinin yıl sonu raporları da geçen yılın hasadını tek kelimeyle yorumluyor: mükemmel. Şarap sizin için hayatsa, bir vazgeçilmezse 1997 şaraplarını asla kaçırmıyorsunuz.

Avustralya'nın popüler, yoğun şarapları da çok yakında ülkemizde. F.O.O.D Gıda AŞ. geçenlerde Avustralya'nın ikinci büyük şaraphanesi BRL Hardy ile anlaştı. Avustralya şaraplarını özel kılan birinci unsur üzümlerin yetişmesini belirleyen ılıman iklim. Buradaki hava koşulları Akdeniz iklimiyle benzerlik gösterir. Önceden tahmin edilmesi zor olmayan ve böylece her sene başarılı bir hasatı garantileyen elverişli iklim Avustralya şaraplarını zenginleştiriyor. İkinci önemli etken ise Avustralya'ya ilk yerleşen Avrupalılar'ın en iyi üzüm tohumlarını da yanlarında getirmeleri. Bunlar arasında Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Pinot Noir, Shiraz, Chardonnay, Semillon vea Sauvignon Blanc'ı sayabiliriz. BRL Hardy'nin Avustralya'da çok bilinen ve 45 ülkeye ihraç edilen şarapları için kullanılan üzümler yörenin en verimli topraklarında yetişmekte. Geleneksel ve aynı zamanda modern sistemler kullanılarak üretilen şaraplarda kalite tesadüfe bırakılmıyor.

Bu arada dünya tüketiminde favoriler hep pembe ve kırmızı şaraplar. Uzmanlara göre bu tercihte kadınlar etkili oluyor. Alkol oranı düşük, neşe, canlılıkla özdeş pembe şaraplara kadınlar bayılıyor. Sutter Home'un meyva aromalı, alkol oranı yüzde 9 White Zinfandel'inden yılda 7 milyon kasa ya da 84 milyon şişe satılıyor ve ‘‘şarabın coca colası’’ deniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!