Arap Baharı’nın mimarı

Güncelleme Tarihi:

Arap Baharı’nın mimarı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2012 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından 16 Ortadoğu ülkesinde yapılan araştırma, Türkiye’ye olan sempati ve desteğin arttığını gösteriyor. Türkiye, yüzde 78’lik destek ile Suudi Arabistan’ı da geride bırakarak ilk sırada yer aldı.

Türkiye model

Bütün bölgede Türkiye’yi demokratik açıdan model ülke olarak görenlerin oranı yüzde 61. Türkiye’yi bölge barışının anahtarı olarak görenlerin oranı ise yüzde 77’ye yükselmiş durumda. “Türkiye İslam ve demokrasinin başarılı bir bileşimidir” diyenlerin oranı bir önceki araştırmada yüzde 18’de kalırken, 2011’de yüzde 67’ye yükseldi. Türkiye’ye sempati sadece Suriye ve İran’da azaldı.

Araştırmaya göre, bölge ülkelerinin çoğunu etkileyen ‘Arap Baharı’nın mimarı olarak da Türkiye görülüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 56’sı Arap Baharı rüzgârının gerisinde Türkiye’nin bulunduğunu düşünüyor. “Fransa etkili oldu” diyenlerin oranı yüzde 36’da kalırken, ABD yüzde 35 ile üçüncü sırada.

Dizi etkisi

Haberin Devamı

Dikkat çeken bir başka nokta ise araştırmaya katılanların yüzde 74’ünün bir Türk dizisi izlemiş olması ve dizi oyuncularının isimlerini ezbere bilmesi. Bu nedenle tatil için tercih edilen ilk ülkenin Türkiye olması da şaşırtıcı değil.   Usame Bin Ladin’in öldürülmesinin dünyayı daha güvenli hale getirdiğini düşünenlerin oranı yüzde 20. Yüzde 25’lik kesim Ladin sonrası dünyanın daha tehlikeli bir hale geldiğini söylerken, yüzde 43’lük kesim hiçbir şeyin değişmediği kanaatinde.

Bölge halkı  şiddete karşı

 Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Suriye, Irak, İran, Tunus, Katar, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen ve Libya’yı kapsayan araştırmanın çarpıcı sonuçlarından birisi de neredeyse yıllardır şiddetle iç içe görülen bölge halkının şiddete karşı tutumu. Şiddet kullanılarak yapılabilecek bir rejim değişikliğine karşı çıkılırken, barışçı gösteriler yüzde 75 gibi yüksek bir oranla destek görüyor. NATO müdahalesine rağmen bu oran Libya’da da yüzde 95 ile zirvede bulunuyor. Suriye’de ise halkın sadece yüzde 5’i şiddet içeren protesto yöntemlerinin yanında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!