Dev-Yol’da zamanaşımı

Güncelleme Tarihi:

Dev-Yol’da zamanaşımı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2012 00:00

Yargıtay, ‘30 yıllık dava zamanaşımı süresi’ dolduğu için Dev-Yol davasını oybirliğiyle düşürdü.

GÖZALTI süreciyle birlikte 32 yıla uzayan Dev-Yol ana davası, dün zamanaşımından düştü. Yargıtay, eylem tarihinden itibaren 30 yıllık dava zamanaşımı süresi dolduğu için davanın düşmesine karar verdi. “Zamanaşımı değil beraat” isteyen sanıklar, buruk olarak, sloganlar eşliğinde Yargıtay’dan ayrıldı. Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin direnme kararının ardından Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nde yeniden görülen davanın dün sabah karar duruşması yapıldı. 12 Eylül darbesi sonrası 18-20 yaşında idamla yargılanmaya başlayan sanıklar, dün ağarmış ve dökülmüş saçlarıyla karar duruşmasına çocuklarıyla geldiler. Ankara dışındaki bazı sanıklar ve avukatları, kar yüzünden duruşmaya katılamazken, bina dışında geniş güvenlik önlemleri alındı.

Eylem tarihi esas

Duruşmaya gelebilenler adları tek tek okunarak salona alındı. Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, eylem tarihini esas aldıklarını ve sanıkların eski TCK’nın anayasal düzeni zorla değiştirme suçunu düzenleyen 146’ncı maddesinden yargılandıklarını, suçun zamanaşımı süresinin 30 yıl olarak hesaplandığını söyledi. Ertuğrul, oybirliğiyle zamanaşımından düşme kararı verdiklerini açıkladı. Böylece, 21 sanıktan yakalama tarihi gözönüne alındığında davalarının düşme olanağı bulunmayan 3 sanığın davası da düştü. Yargıtay’ın bu kararı doğrultusunda, sanık Yaşar Kanbur hakkındaki zamanaşımı kararını, yerel mahkeme verecek. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yusuf Yıldırım ve Atalay Dede’nin davalarını zamanaşımından 17 Mayıs 2011’de düşürmüştü.

Slogan attılar

Kararın açıklanmasının ardından sanık yakınları ve arkadaşları, alkışlarla sevinçlerini ifade ettiler. Yargıtay bahçesinde, “Bitmedi, sürüyor, sürecek mücadelemiz”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atanlar, birbirlerine ve sanıklara sarıldı. Davanın sanıklarından Cahit Akçam, “Bu davanın sanıkları, halkın nezdinde onurla yerlerini aldılar. Zamanaşımı kararı bu gerçeği değiştiremez” dedi.
/images/100/0x0/55eb33cdf018fbb8f8b1ff30


Eskilerden destek

DEV-Yol ana davasının karar duruşmasına, daha önce bu davadan yargılanan ancak dava süreçleri sona eren sanıklar da katıldı. Bu sanıklardan Ali Yiğit, Hasan Kıvırcık, Haşim Aydıncak sanık olan arkadaşları Cahit Akçam ve Yalçın Bürkev’i yalnız bırakmadı. Sanıklardan Atalay Dede, duruşmaya kızı Hazal Dede ile geldi.

İlk duruşma 1982’de

DEV-Yol ana davası, 12 Eylül 1980 döneminden miras kalan en büyük siyasi davalardan biriydi. Davanın ilk duruşması 574 sanıkla 18 Ekim 1982’de Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yapıldı. Daha sonra sanık sayısı 723’e çıktı. Sıkıyönetim Mahkemesi, 17 Temmuz 1989’da 7 kişi hakkında idam, 39 kişi hakkında ömür boyu hapis, 346 kişi hakkında 2-20 yıl arasında ağır hapis cezaları verdi. 4 kez Yargıtay’a gidip gelen dava sonunda tüm sanıklar yönünden zamanaşımından düşmüş oldu. Bu karar kesin nitelik taşıyor.

Artık bu gece rahat uyuyacağım

YARGITAY’da kararın açıklandığı duruşma, 3 kuşağı buluşturdu. Sanıkların, yakınları kararı heyecanla dinledi. Sanıklar ve yakınları çıkışta duygularını şöyle anlattılar:
Perihan Akçam: 03.30’a kadar gözüme uyku girmedi. Ama şükürler olsun 32 yıllık eziyet bitti. Artık rahat uyuyacağım.
Elif Ertürk: Ben sanık Hasan Ertürk’ün kardeşiyim. Yargılanmaya başladıklarına işe yeni başlamıştım. Emekli olalı 3.5 yıl olmuş. Karar bugün çıktı.
Sanık Atalay Dede: 18-20’li yaşlarda yargılanmaya başlamıştım. Beraat istiyorduk.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!