Mini buzul çağı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Mini buzul çağı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2012 00:00

Dünya gündeminin değişmez maddelerinden biri olan küresel ısınma, bir grup İngiliz bilim insanına göre bitti. İngiliz Meteoroloji Dairesi’yle prestijli iklim araştırma çalışmalarıyla tanınan East Anglia Üniversitesi’nin, sonuçlarını geçtiğimiz hafta yayımladığı ortak araştırmaya göre, küresel ısınmanın yerini artık, ‘mini buzul çağı’ alıyor.

Haberin Devamı

Soğuk hava dalgasının adı Almanya ve Doğu Avrupa’da Cooper diye anılıyor. 30 bin ayrı meteoroloji ölçüm istasyonundan gelen verilere dayanarak gerçekleştirilen çalışmada, dünyada hava sıcaklıklarının yükselmesinin, 1997 yılında durduğu bulgusuna ulaşıldı. Dahası, önümüzdeki 15 yılın, Güneş faaliyeti nedeniyle daha da soğuk geçmesi bekleniyor. ‘25. Döngü’ denilen bu süreçte sıcaklıklar 2022’de dibe vuracak. Öyle ki, 1790 ile 1830 yılları arasında Avrupa Kıtası’nda ortalama sıcaklıkları 2 dereceye kadar düşüren soğuklara ulaşılması, hatta bunun da ötesine geçilmesi, olası senaryolar arasında sayılıyor.

DOĞU AVRUPA KARA TESLİM / FOTO GALERİ

Türkiye gibi Avrupa’nın doğusunu da etkisini altına alan dondurucu soğuklar can almaya devam ediyor. Yer yer sıfırın altında 20 dereceye kadar düşen sıcaklıklar nedeniyle yalnızca Ukrayna’da, geçtiğimiz hafta 3 gün içinde 18 kişinin donarak öldüğü açıklandı. Ülkede yaklaşık 500 kişi, vücut ısıları düştüğü ya da soğuk yanığına maruz kaldığı gerekçesiyle tedavi altına alındı. Sıcaklıkların -26’ya kadar gerilediği Polonya’da ise çoğu evsiz ya da yaşlı en az 10 kişi öldü. Soğuk hava koşulları nedeniyle Sırbistan’da 3 kişi öldü, 2 kişi kayıp. Bulgaristan’da 5 kişi donarak can verdi, şiddetli rüzgârlar nedeniyle Varna Limanı kapatıldı.

Haberin Devamı

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ 

3 GÜN DAHA KAR VAR

Yurdu etkisi altına alan kar dün İstanbul’da hava, kara ve deniz ulaşımını felç etti. Sabaha karşı başlayan yoğun kar yağışının öğle saatlerinde etkisini artırması üzerine resmi kurumlar saat 15.30’da tatil edildi. AKOM’un sarı alarmdan kırmızı alarma geçtiği kentte kar kalınlığı yer yer 20 santimetreyi buldu. Meteoroloji yetkilileri, İstanbul’daki kar yağışının 3 gün daha süreceğini bildirdi.

İSTANBUL'DAN KAR MANZARALARI / FOTO GALERİ

İSTANBUL’u dün sabaha karşı etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) sarı alarmdan kırmızı alarma geçti. Kar yağışının gün içinde etkisini artırması üzerine resmi kurumlar saat 15.30’da tatil edildi.

/images/100/0x0/55eb6bfaf018fbb8f8c00b22

Haberin Devamı

DENİZ OTOBÜSÜ SEFERLERİ İPTAL OLDU / WEB TV

Kar yağışının öğleden sonra etkisini artırmasıyla Anadolu yakasında D-100 karayolu felç oldu. Karayolu bastıran karla beyaza bürünürken sürücüler güçlükle ilerleyebildi. Tipiye dönüşen kar yağışında ilerlemekte güçlük çeken sürücülerden bazıları araçlarını kenara çekip bekledi. Bazı sürücüler zincir takarken, tedbirsiz yakalanan sürücüler yollarda mahsur kaldı. Maltepe’de Kartal istikametine gidiş-gelişte uzun araç kuyrukları oluştu. Kartal Köprüsü’nden Kartal merkezine inişte trafik durdu. Boğaz köprülerinde uzun araç kuyrukları oluştu. TEM otoyolunda da durum farksız değildi. Bazı araç sürücüleri Mahmutbey gişelerinden döndü. Yoğunluğu gören sürücülerin ters istikametten geri dönmeye çalışması da trafiği alt üst etti.

Haberin Devamı

TEDBİRSİZ SÜRÜCÜLER ZOR ANLAR YAŞADI / WEB TV

TIR göle uçtu, yol kapandı

İstanbul yönüne giden bir TIR, dün saat 15.30 sıralarında, TEM otoyolunun Büyükçekmece Karasu Viyadüğü’nde, buzlanma nedeniyle kontrolden çıkarak Büyükçekmece Gölü’ne düştü. Şoför yaralı olarak kurtarıldı. Aynı saatlerde TEM Otoyolu Edirne yönündeyse bir otobüs ve otomobilin karıştığı kaza nedeniyle yol kapandı. Her iki kaza nedeniyle TEM Otoyolu çift yönlü olarak araç trafiğine kapatılırken, kilometrelerce araç kuyrukları oluştu. İstanbul genelinde, önceki akşamdan dün öğle saatlerine kadar 71 trafik kazası meydana geldi, kazalarda 1 kişi öldü, 22 kişi de yaralandı.

İSTANBULLULARIN KARLA İMTİHANI / WEB TV

Haberin Devamı

Şehir hatları vapurları yoğun tipi nedeniyle seferlerini yapamadı. İDO seferlerinde de aksamalar oldu. İstanbul Metrosu seferlerini sıklaştırdı. İETT, çeşitli hatlarda 350 ek sefer koydu. THY iç ve dış hatlarda toplam 190 seferi iptal etti.

UÇAK SEFERLERİ İPTAL OLDU / WEB TV

Hava sıcaklığı -3 derece

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bugün ve izleyen 3 gün boyunca İstanbul kar yağışının etkisi altında kalacak. Bugün ve yarın yoğun kar yağışı beklenen kentte, hava sıcaklığı -3, -1 arasında değişecek. Perşembe ve Cuma günü yağış etkisini azaltsa da sürecek. Sıcaklık 1-2 derece yükselecek. 4 Şubat Cumartesi günü ise sıcaklığın 10 dereceye yükselmesi ve kar yağışının yerini yağmura bırakması bekleniyor.

Haberin Devamı

KARDA YOLA ÇIKTILAR YOLDA KALDILAR / WEB TV

Balıklara soğuk kırımı

İstanbul’da sert hava koşulları Boğaz’daki balıkları vurdu. Çengelköy, Bebek ve İstinye gibi semtlerde balık tutan vatandaşlar, soğuk nedeniyle su yüzüne kadar çıkan balıkları kepçeyle topladı. Balıkların çoğunun kefal, çinakop ve istavrit olduğunu söyleyen vatandaşlar hiç yorulmadan balık avlamanın keyfini yaşadı.

2 bin 406 kişi, kar nöbetinde

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri sabaha kadar tuzlama çalışmaları yaptı. Kar yağışının başladığı 19 Ocak’tan bugüne toplam 18 bin 932 ton tuz, 442 ton solüsyon kullanıldı. Ekipler 9 bölgede 2 bin 406 personel, 870 araç ile çalışmalarına 24 saat aralıksız devam ediyor. Ana arterlerde 28 ayrı noktaya yerleştirilen Buzlanma Erken Uyarı Sistemi sayesinde anında müdahale ediliyor. İBB’nin “evsizlere barınma” çalışmaları, Sarıyer ‘deki Metin Oktay Spor Salonu’nda devam ediyor. Bugün itibariyle 368 kişi her türlü imkânı sağlanarak misafir ediliyor.

Çığdan 10 saniye farkla kurtuldular

Yurt genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 16 ilde toplam 1316 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Tunceli-Erzincan karayoluna da 3 ayrı noktada çığ düşmesi sonucu içinde 90 yolcunun bulunduğu 2 otobüs, 10 otomobil ile TIR ve kamyonlar mahsur kaldı. Bir otobüs sürücüsünün çığı 10 saniye önce fark ederek durmasıyla olası bir faciadan yolcuların kurtulduğu bildirildi. Çığı temizleyip yol açma çalışmalarının sabahı bulacağı belirtildi. Düzce ve Zonguldak arasında D-655 karayolunda tipi nedeniyle mahsur kalan sürücü ve yolculara, Kızılay ekipleri, sıcak çorba ve çay dağıttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!