'Rus gelinlerin sayısı artsın istiyorum'

Güncelleme Tarihi:

Rus gelinlerin sayısı artsın istiyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2012 14:45

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk-Rus evliliklerini değerlendirdi: ''Rus gelinlerin sayısı artsın istiyorum. Rus gelinler Türk aile yapısına çok uygun.Danışmanlarımdan biri de Rus gelin aldı.''

Haberin Devamı

Milliyet Gazetesi yazarı Fikret Bila, bugünkü köşe yazısında Davutoğlu'nun ''Rus gelinler iyidir. Rus gelin sayısı artsın'' dediğini yazdı. İşte Bila'nın o yazısı:

 

''Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un görüşmesinde sadece siyasikonuların değil Türk-Rus evlilikleriyle ilgili sosyal sorunların da gündeme geldiğini Moskova’da öğrenmiştik...

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, ayrılan bir Türk-Rus çiftin çocuklarıyla ilgili sorunları da dile getirmiş ve bu tür sorunların çözümünde iki ülke ilgililerinin yardımcı olmasının önemi üzerinde durmuştu. Rusya’da yaşayan yaklaşık 30 bin Türk ve Türkiye’de giderek yaygınlaşan Rus gelin olgusu dikkate alındığında, bu konunun iki ülke açısından da önemli bir sosyal alan oluşturduğu söylenebilir.

 

Haberin Devamı

“Rus gelinler iyidir”

Dönüş yolunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla sohbet ederken bu konu da açıldı. Davutoğlu, Türk-Rus evliliklerinden övgüyle söz etti. Rus gelinlerin sayısının artmasını istediğini belirtti.

Dışişleri Bakanı, bu isteğini de şöyle gerekçelendirdi:

“Rusya ile vizeyi 30 gün için kaldırmıştık. Şimdi bu süreyi 60 güne çıkarmayı planlıyoruz. Bu konuyu da Sayın Lavrov’la ele aldık. Vizesiz kalış süresini uzatmayı planlıyoruz. Türk-Rus evliliklerinin sayısının artması önemli. Ben Rus gelinlerin sayısı artsın istiyorum. Çünkü Rus gelinler, Türk aile yapısına çok uygun. Rus aile kültürü ile Türk aile kültürüne çok yakın, çok uyumlu. Tabii az da olsa arada anlaşmazlıklar da çıkabiliyor, ama genellikle çok uyumlu aileler oluşuyor.”

 

“Eşimin hastaları”

Davutoğlu, Rus gelinlerin Türk aileleriyle uyumunu eşi Doktor Sare Davutoğlu’nun hastalarından da bildiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Benim eşim kadın doğum doktoru. Onun hastalarından da biliyorum. Çok sayıda Rus gelin hastası var. Eşimin gözlemi de Rus gelinlerin Türk ailesi için çok uyumlu olduğu yönünde.”

 

Haberin Devamı

“Gürcan’ın örnek evliliği”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk-Rus evliliklerinin uyumunu vurguladıktan sonra “hatta” dedi, “Benim danışmanım Gürcan’ın eşi de Rus’tur. Çok güzel bir örnek, çok da mutlular.”

Davutoğlu, yıllardır birlikte çalıştığı Elçi Gürcan Balık’ı da sohbetimize davet etti, ama Gürcan Bey o arada da yine elinde notları, bakanlık işleriyle uğraştığı için sohbetimize katılamadı.

 

Dışişleri’nde devrim

Yabancı uyruklularla evlilik, eskiden Dışişleri’nin sorunlarından biriydi. Diplomatların yabancılarla evlenmeleri yasaktı. Yabancılarla evlenmek isteyenlerin Dışişleri’nden ayrılmaları gerekiyordu.

Gürcan Bey’in evliliği Dışişleri’nde bir devrim sayıldı. Gürcan Balık, uzun uğraşlardan sonra Dışişleri’nden evlilik izni alabildi, böylece bir yasak daha tarihe karışmış oldu.

Haberin Devamı

Balık, bu yasağı kaldırtmayı başardı ama bunun için çok uğraşması gerekti.''

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!