Ailesi: Böyle gömülmesin, cansız mankenden kol bacak takalım

Güncelleme Tarihi:

Ailesi: Böyle gömülmesin, cansız mankenden kol bacak takalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2012 15:41

Ahmet Kaya hayatını kaybetti ama hayatını kaybederken Türkiye'nin de kahramanı oldu. Ahmet Kaya'nın yüzü ile kolları ve sağ bacağı iki ayrı hastaya nakledildi. Ahmet Kaya, iki hastanın umudu oldu. Türkiye'de ilk kez tam yüz ile aynı anda kol ve bacak nakli yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi de bu operasyonla tarihe geçti. Ahmet Kaya'nın organlarını bağışlayan ailesi ise Türkiye'nin gönlünde taht kurdu.

Haberin Devamı

Uşak'ta yüz, bacak ve 2 kolu bağışlanan Ahmet Kaya'nın cenazesine, yakınlarının isteği üzerine eksilen uzuvları yerine takma kol ve bacak monte edildiği ve silikondan yüz maskesi yapıldığı bildirildi. Ahmet Kaya'nın tüm uzuvlarını bağışlayan ablası Fadime Çil'in verdiği kararın altından bir başka acı hikaye çıktı. Abla Fadime Çil, 2006 yılında kız kardeşini kaybetmesinin ardından kardeşi Ahmet Kaya ile konuşarak kendisi tüm organlarını bağışladığını, onun da  bağışlamasını istediğini söyleyerek kendisini ikna ettiğini belirtti.

Uşak İli Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, Ahmet Kaya'nın 2 kol, 1 bacak ve yüzünün, nakil için vücuttan alınmasının ardından Kaya'nın ailesinin isteği üzerine, cansız mankenden temin edilen bacak ve kollar Kaya'nın bedenine monte edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kaya'nın yüzüne ise özel bir slikondan maske yapıldığı kaydeden Aydın, “Yakınları, eksik vücut uzuvlarıyla defne razı olmadı ve bizden bu yönde bir talepleri oldu. Biz de bir cansız manken temin ettik ve onların isteklerini yerine getirdik” dedi.

Ahmet Kaya'nın ablası Fadime Çil de kardeşinin eksik vücut uzuvlarıyla toprağa verilmesine vicdanlarının razı olmadığını ifade ederek, bu nedenle böyle bir talepte bulunduklarını söyledi.

MUCİZEYİ YARATAN AİLE / Foto Galeri

Uşak Müftüsü Fuat Altındaş ise Kaya'nın cesedine monte edilen parçalarla ilgili olarak, İslam dinine göre böyle bir zorunluluğun olmadığını, organ bağışının caiz olduğunu, kişinin eksik organlarla gömülmesinde de hiç bir sakınca bulunmadığını kaydetti.

Bununla birlikte ailenin isteğiyle böyle bir işlemin yapılmasında da bir sakınca olmadığını ifade eden Altındaş, organ bağışının teşvik edilmesi gereken bir davranış olduğunu sözlerine ekledi.

TOPRAĞA VERİLDİ

Uşak'ta yüz, bacak ve iki kolu bağışlanan Ahmet  Kaya, düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

Ahmet Kaya'nın cenazesi öğleden sonra Uşak Devlet Hastanesi Morgu'ndan  alınarak cenaze arabasına kondu. Bu sırada Kaya'nın ablası, kızları ve yakınları  sinir krizleri geçirdi. Aile fertlerinin sakinleştirilmesinin ardından Ahmet  Kaya'nın cenazesi Belediye Cami'ne götürüldü.

Cenaze namazı öncesi camiye gelen Uşak Valisi Özdemir Çakacak ve Sağlık  Müdürü Alper Cem Ünal aileye başsağlığı temennisinde bulundu.

Vali Çakacak, burada gazetecilere yaptığı açıklamada Ahmet Kaya'nın  organlarının Antalya'da iki kişiye hayat verdiğini söyledi. 
 
Organ naklinin önemine dikkati çekan Vali Çakacak , “Ne yazık ki Ahmet  Kaya isimli vatandaşımızı kaybettik. Ancak olayın hemen ardından yakınlarının  organ bağışı kararı vermesi çok önemli. Acılı aile, yakınlarının organlarını  bağışlayarak tüm Türkiye'ye örnek olmuştur. Biz onların yanındayız. Verdikleri  karardan dolayı onları kutluyorum ve başsağlığı diliyorum” dedi.

Kılınan namazının ardından Ahmet Kaya'nın cenazesi, Asri Mezarlık'ta  defnedildi.

Haberin Devamı

"BAĞIŞIN ARDINDAN DRAM ÇIKTI"

 

Ahmet Kaya’nın ablası Fadime Çil, kendisinin 5 yıl önce organlarını bağışladığını belirterek, şunları söyledi:

"2006 yılında trafik kazası sonucu kız kardeşimi kaybettim. Kazada ağır yaralanan kız kardeşime gerekli kanı bulamamıştık. Kan bulamayıp kardeşimi kaybedince organ naklinin farkına vardım ve 5 yıl önce organ bağışında bulundum. Organlarını bağışladığımız kardeşim Ahmet Kaya’ya da konuyu söyledim. Kardeşimizi kan bulamadığımızdan kaybettik. ’Ben organlarımı bağışladım’ dedim. Kardeşim de bunun üzerine benim arkamdan organlarını bağışladı.

 

"NAKİL OLAN KİŞİ BANA ABLAM DESİN YETER"

 

Tren kazası sonucu ağır yaralıydı ve beyin ölümü gerçekleşti. ’Fişini çektirsem günaha girermiyim’ diye içime şüphe düşünce müftülüğe gittim ve sordum. ’Caiz’ denince tereddüt etmeden organlarını bağışladım. Kardeşimin organları bir can bile kurtardıysa çok mutlu olacağım. Yüzü nakledilen kişiyi görmek istiyorum. Bayramlarda bana gelsin ’Ablam’ desin, sarılıp elimi öpsün yeterli. Kardeşim eşinden 5 yıl önce ayrılmış, 6 çocuğu vardı. 2 çocuğa ben bakıyorum, 2 çocuk Antalya SHÇEK’te diğer iki kız da Antalya’da evli."

Haberin Devamı

İŞTE O MUCİZE EKİP

ÇOK YORGUN ÇOK MÜTEVAZI

O FOTOĞRAFI YAYINLAMIYORUZ

BUGÜN ÇOCUĞUMU KOLLARIMDA TUTABİLİYORSAM


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!