Marmara'da hayat durdu

Güncelleme Tarihi:

Marmarada hayat durdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 14:18

İstanbul'da elektrik kesintisi nedeniyle metro ve tramvay seferleri saatlerce durdu.İstanbul'un birçok ilçesinde, İzmit, Adapazarı, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da elektrik kesintisi yaşandı. Türkiye'nin en büyük illerinin bulunduğu Marmara Bölgesi'nde, 6 ilde 20 milyondan fazla kişi elektriksiz kaldı. TEİAŞ saat 19.15 itibarıyla iletim sisteminin normale döndüğünü, elektrik kesintisinin sona erdiğini bildirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kesinti nedeniyle doğalgaz verilemediğini belirterek uyarıda bulundu: Kombiler kapalı tutulmalı ve hemen açılmamalı...

Haberin Devamı

Bursa’daki doğalgaz çevrim santralinde meydana gelen arıza, enterkonnekte sistemde çökmeye neden olunca İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne bir süre elektriksiz kaldı. Kış ortasında buz gibi soğuk havada yaklaşık 3 saat kaloriferler yanmadı, trafik felç oldu, metro çalışmadı, sanayi tesislerinde üretim durdu. Bulgaristan’dan alınan elektriğinin enterkonnekte sisteme bağlanması ve Ambarlı Termik Santralı’ndan besleme yapılmasıyla yerleşim birimlerine yeniden elektrik verilebildi.

Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 10’unu karşılayan Bursa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin dağıtım ünitesinde saat 13.43’te arıza meydana geldi. Buna bağlı olarak Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin Bursa ve Adapazarı’ndaki yüksek gerilim hatlarında arıza nedeniyle Marmara Bölgesi’nin bu hatlardan beslenen önemli bir bölümü enerjisiz kaldı. Buna Lüleburgaz Hamitabat Enerji Çevrim Santralinde 150 bin voltluk trafo merkezinde arıza eklenince başta İstanbul olmak üzere Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’de elektrikler kesildi.

Haberin Devamı

BULGARİSTAN DEVREYE GİRDİ

Trakya bölgesindeki enterkonnekte sisteme Bulgaristan’dan enerji alınması ile saat 14.15’ten itibaren bölgeye elektrik verilmeye başlandı. İstanbul ve çevresi için de İstanbul Ambarlı Termik Santralı’ndan besleme yapıldı. Saat 16.30 itibariyle kesinti yüzde 80 itibariyle giderildi. Saat 19.00 itibariyle ise kesintinin yüzde 90'ı giderildi.

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi yetkilileri tüm yerleşim birimlerine kesintisiz elektrik verilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

SANAYİ ÜRETİMİ AKSADI

Türk sanayiinin lokomotif kuruluşlarının bulunduğu Kocaeli ve İstanbul’da elektriklerin kesilmesi bir çok tesiste üretimi de aksattı. Büyük ölçekli 500’ün üzerinde fabrika bulunan Kocaeli’de elektriklerin kesilmesiyle, buna hazırlıksız yakalanan sanayi kuruluşlarında üretim durdu. Yedek enerji sistemleri olmayan fabrikalar üretimi tamamen durdururken, başta Dilovası’ndaki metalürji fabrikalarında da demir çelik üretimi yapılamadı, fırınlar soğudu.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA HAYAT DURDU / WEB TV

METRO VE TRAMVAY SEFERLERİ SAATLERCE DURDU

 

Elektrik kesintisi nedeniyle saat 13.43'ten itibaren metro ve tramvay seferleri durdu. Metro ve tramvay duraklarına gelen vatandaşlar diğer toplu ulaşım araçlarına yönlendirildi. İptal olan metro ve tramvay hatlarının güzergahlarında vatandaşlar otobüs ve minibüsleri tercih etti. Bu yüzden trafikte yoğunluk da yaşandı.

 

İstanbul'daki elektirik kesintisi Karaköy'de tramvayların yollarda kalmasına neden oldu. Bazı vatandaşlar tramvayları terketmeyerek elektriğin gelmesini bekledi. İstasyonlardaki görevliler de durum hakkında vatandaşlara uyarılarda bulundu.

 

Saat 16.30 itibariyle tüm hatlarda metro ve tramvay seferleri yapılmaya başlandı.

Haberin Devamı

TRAMVAY VE METRO SEFERLERİ DE DURDU - Foto Galeri

ELEKTRİK KESİNTİSİ METROYU VURDU /WEB TV

 

SİNYALİZASYON ARIZASI NEDENİYLE METRO SEFERİ BAZI HATLARDA YOK

 

Elektrik kesintisi sonrası Şişhane-Taksim-Hacı Osman metro hattında sinyalizasyon arızası nedeniyle metro seferleri yapılamamaktadır.

 

ELEKTİRİK KESİLDİ, TRAFİK ARAP SAÇINA DÖNDÜ

 

İstanbul'da yağan kar trafiği arap saçına çevirdi. Kar ile birlikte gelen elektrik kesintisi trafikteki araçları zor durumda bıraktı. Nedeni ise 'trafik ışıklarının çalışmaması' oldu. Elektrik kesintisi nedeniyle caddelerdeki trafik ışıkları çalışmadı. Işıkların çalışmaması ile ne yapacağını şaşıran sürücüler trafiğin kilitlenmesine neden oldu.

 

Haberin Devamı

ELEKTRİK VERİLMEYE BAŞLANDI

İstanbul'un bir çok ilçesine saat 14:45 itibariyle elektrik verilmeye başlandı.

TRAKYA ELEKTRİKSİZ KALDI/ WEB TV

KESİNTİNİN SEBEBİ

 

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nden (TEİAŞ) yapılan açıklamada elektrik kesintisinin nedeni şöyle açıklandı: ''Saat 13.42’de olumsuz hava koşulları nedeniyle Bursa Doğalgaz Santralı'nda Adapazarı Hattına ait gerilim trafosunun patlaması sonucunda meydana gelen teçhizat arızaları Adapazarı’ndan İstanbul’a kadarki iletim tesislerinde arızalar olmuştur, bunun sonucunca Adapazarı’dan Babaeski’ye kadar olan elektrik sisteminde kesintiler oluşmuştur. Saat 14:15’den itibaren peyderpey sistem toparlanmaya başlanmış olup saat 16:15 itibarı ile sistemin yüzde 80’lik bölümüne elektrik verilmiştir. Geri kalan bölümü için çalışmalar kısa sürede tamamlanacaktır.''

 

Haberin Devamı

TEKİRDAĞ'DA DA ELEKTRİKLER GİTTİ / WEB TV

 

BURSA’DAKİ ARIZA DOMİNO ETKİSİ YAPTI

TEİAŞ Sakarya Grup Müdürü Hikmet Turan, Bursa Çevrim Santralı’ndaki yüksek gerilim trafosundaki arıza nedeniyle 380 bin voltluk sistemin devre dışı kaldığını söyledi. Turan, bunun Sakarya, Kocaeli, İstanbul ve tüm Trakya’yı etkilediğini belirtti.

Adapazarı’nın, gerek İstanbul gerekse Anadolu’ya giden tüm elektrik hatlarının geçiş güzergahı olduğunu bselirten Hikmet Turan, "Bursa’daki patlama sonrasında domino etkisi yaşandı ve saat 14.00 itibariyle Adapazarı’ndaki kesicilerin atması neticesinde bölgesel elektrik kesintisi oluştu. Saat 16.00 itibariyle bu arıza da giderilerek bölgedeki elektrik sistemi eski haline döndü" dedi.

BURSA DA ELEKTRİKSİZ KALDI / WEB TV

İSTANBUL İÇİN KOMBİ UYARISI

Arıza nedeniyle doğalgaz da kullanılamadığından tatil gününü evinde geçiren vatandaşlar donuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ''Doğalgaz verilemiyor, kombiler kapalı tutulmalı, hemen açılmamalı'' uyarısında bulundu.

İBB'den yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Aksi halde elektrik kesintisinin sona ermesinden sonra, durmuş olan sistemlerin aniden çalışmaya başlamasıyla doğalgazda ani ve yüksek çekişler olmaktadır. Bu ani yüklenmeler binaların önündeki servis kutularını olumsuz etkilemekte ve çeşitli arızalara sebebiyet vermektedir. İGDAŞ, bu konuda gerekli önlemleri almış olup, gerektiğinde takviye ekipler kurarak olası arızalara acil olarak müdahale edecek şekilde hazırlığını tamamlamıştır. Abonelerimizin bu konuda hassasiyet göstermeleri, kombi ve kazanlarını elektrikler gelene kadar kapalı konumda bulundurmaları önem arz etmektedir.”

VALİ: TEKNİK BİR SORUN

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kesintiyle ilgili ''Teknik bir sorun, kısa sürede halledilecek'' dedi.

DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN TELEFONLARI KİLİTLENDİ

 

Elektrik kesintisinin ardından vatandaşların bağlı bulundukları elektrik dağıtım şirketlerinin telefon hatlarını araması sonucu hatlar kilitlenirken, BEDAŞ başta olmak üzere dağıtım şirketlerinin bazılarının web sitelerine de erişim şu an için sağlanamıyor.

 

DÜNYA HURRIYET.COM.TR'DEN ÖĞRENDİ

 

Türkiye'deki elektrik kesintisini dünyaya ilk duyuran uluslararası haber ajansı AFP oldu.

 

Haber kaynağı olarak hurriyet.com.tr'yi gösteren AFP, Türkiye'nin kuzeybatısındaki beş kentte elektrik kesintisi yaşandığını ve İstanbul’da metro ile tramvay ulaşımının durduğunu bildirdi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!