Çocuklar ailelerine karşı da korunacak

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar ailelerine karşı da korunacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2012 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çocuk Hakları Yasası’nı hayata geçirme çalışmaları başlattı. Çocuk Eylem Planı’na göre, çocuklar Aile Sosyal Destek Danışmanlığı tarafından izlemeye alınacak.

23 Nisan hediyesi Bakan Fatma Şahin, bir grup gazeteciye çalışma hakkında bilgi verirken, 70 ayrı mevzuatı taradıklarını, eylem planına 18 Ocak’ta son şeklini vereceklerini ve uygulamayı 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda başlatacaklarını söyledi. Şahin, şöyle dedi:

Yedirmek, giydirmek yetmez “Çocuk hakları açısından eksik ve yanlış olan mevzuat belirlendi. Çocuk psikologları, hukukçular, sosyal hizmet uzmanlarının da aralarında bulunduğu komisyon, Abant’ta 3 gün çalıştı. Çocuğa bakmak, giydirmek, yedirmek yetmez. Çocuğun topluma iyi bir birey olarak kazandırılması, korunması ve rehabilite edilmesi gerekiyor.”

Aileleri takibe alacağız

“Artık hepsinin takibi olacak. ‘Aile Sosyal Destek Danışmanlığı’ sistemini bunun için kuruyoruz. Aileler raporlanacak. O rapora göre, gerekirse çocuğu korumak için yuvaya geri alacağız. Belli periyotlarla sorunlu aileler izlenecek. İstismar, şiddet, ensest var mı? Eğitimi sağlanıyor mu? Çocuk zorla çalıştırılıyor mu? Bütün bunlara bakılacak. Sosyal devlet olmanın gereği bu.”

Taş atan çocuk da

bu kapsamda “Teröre bulaşan çocuklar, taş atan çocuklar konusunda da bunu gündeme getirdik, ama yanlış anlaşıldı. Amaç çocuk haklarının korunması ve aileler tarafından suiistimal edilmelerinin önlenmesi. Suça itilen çocuklara, suça zorlanan çocuklara da bu kapsamda bakıyoruz.”

Çalışan çocuğun ailesine takip

“Çocukların dilendirilmesi, mendil sattırılması, araba yıkattırılması gibi sorunlar var. Bu tip çocuklar ailenin yanında kalsın diyoruz, ama takibi yapılmıyordu. Yoksulluktan dolayı çocuğuna bakamayan 7 bin aileye yardım parası verdik. İstedik ki, çocuklar ailelerin yanında olsun.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!