Savcı, TSK'dan İHA görüntülerini istedi

Güncelleme Tarihi:

Savcı, TSKdan İHA görüntülerini istedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2011 13:33

Şırnak'ın Uludere İlçesi’ne bağlı Ortasu Köyü yakınlarındaki Türkiye- Irak sınır hattında 35 köylünün yaşamını yitirmesine neden olan hava operasyonu ile ortaya atılan iddialarla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, askeri savcılığa talimat verdiği ve iddiaların en ince ayrıntısına kadar soruşturulmasını istediği belirtildi.

Genelkurmay Askeri Savcılığın soruşturmasının daha önce açıklanan adli ve idare soruşturmasından ayrı olduğu ifade edildi. Soruşturmayı sürdüren Uludere Cumhuriyet Savcılığı da, Genelkurmay Başkanlığı’ndan insansız hava araçlarının (İHA) aktardığı görüntülerini ve operasyonun bütün aşamaları ile ilgili bilgi istedi. Önceki gün olay yerinde yapılan incelemede asker, hem de polisin olay yeri inceleme ekibi birlikte çalışıyor.

Türkiye-Irak sınırında insansız hava araçlarının görüntü almasından sonra uçakların bombalaması sonucu 35 kişinin yaşamını yitirdiği hava saldırısı ile ilgili iddialar üzerine Genelkurmay Başkanlığı yeni soruşturma açtı. Daha önce bölgede 7’nci Kolordu Komutanlığı ve 2’nci Ordu Komutanlığı yapan ve bölgeyi iyi bilen Genelkurmay başkanı Orgeneral Necdet Özel’in basında yer alan ve bazı görgü tanıkları tarafından dile getirilen iddiaların soruşturulması için Askeri savcılığa talimat verdiği belirtildi. Soruşturma kapsamında bölgede yapılan kaçakçılık, kaçakçılıktan bölgedeki komutanların bilgisinin olması, bunların bazen kaçakçılığa göz yumması, olayın askere bildirilmesine rağmen hava bombardımanının devam etmesi, askerin kaçakçıları durdurduğu ve köylerine dönmelerine izin vermediği gibi birçok iddianın askeri savcılık tarafından soruşturulacağı kaydedildi.

Genelkurmay Başkanlığı olay ile ilgili yaptığı ilk açıklamada olay ile ilgili adli ve idare soruşturmanın yapıldığını söz konusu Askeri savcılığın iddialar ile ilgili soruşturmasının bunun dışında olduğu belirtildi.

Soruşturmayı sürdüren Uludere Cumhuriyet savcısı, olay ile ilgili insansız hava aracının görüntülerini Genelkurmay Başkanlığı’ndan istedi. Savcının görüntülerin yanı sıra görüntü alınmasından sonra yapılan işlemler ve verilen talimatlarla ilgili yazışmaları ve bilgi de istediği belirtildi. Helikopterle perşembe günü bombardımanın olduğu bölgeye giden savcının olay yerini incelediği, jandarma hem de Emniyet’e ait olay yeri inceleme ekiplerinin birlikte çalışarak kanıt toplayıp, görüntü aldığı ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!