Süper Kobralar gelecek ay hazır

Güncelleme Tarihi:

Süper Kobralar gelecek ay hazır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2011 01:07

ABD Kongresi’nden Türkiye’ye üç AH-1W Süper Kobra (Whiskey Cobra) saldırı helikopteri satışı yapılması için gayrıresmi onay çıktı.

Haberin Devamı

Karar ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen hafta Başbakan Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra Pentagon ve CIA yetkililerinden oluşan bir ekibin PKK ile mücadeleyi konuşmak üzere Türkiye’ye göndermesinin hemen ardından alındı. Pentagon’un bildirdiğine göre, ekipman, yedek parça, eğitim ve lojistik destek dahil, helikopterler toplam 111 milyon dolara mal olacak ve teçhizat, Türkiye’ye önümüzdeki ay teslim edilebilecek.
ABD yasalarına göre ABD Başkanları’nın, Kongre’yi 14 milyon doları aşan  silah satışlarında 20 gün önceden gayrıresmi olarak bilgilendirmesi gerekiyor. Süper Kobra’larla ilgili olan bu gayrıresmi süreç, dün tamamlanmış oldu. Ve ABD Dışişleri Bakanlığı, hem Senato’nun hem de Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komiteleri’nden gerekli onayları aldı. Onaylar Savunma Bakanlığı’na iletildikten sonra da Bakanlığın ilgili birimi Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı, ABD Kongresi’ne dün resmi bilgilendirmeyi yaptı.Prosedüre göre helikopterlerin Türkiye’ye teslimi için şimdi 30 gün geçmesi gerekiyor. Bu sürede itiraz gelmemesi halinde de helikopterlerin teslimatının ödemeyi müteakip gerçekleştirilebileceği belirtliyor. Dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen ABD temsilcisi Alexander Vershbow, Obama’nın, Süper Kobra ve insansız hava aracı Predator’ların Türkiye’ye verilmesinde hiçbir sorun olmayacağı sözünün Ankara’ya iletilmesini istediğini söylemişti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!