19 Temmuz alarmı

Güncelleme Tarihi:

19 Temmuz alarmı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2014 11:19

IŞİD’in üç koldan Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı tepkiler ve sınır yürüyüşleri sürerken, Kobani’nin Kürtlerin denetimine geçmesinin yıldönümü nedeniyle 19 Temmuz’da Kobani’ye destek çağrıları yapıldı.

Haberin Devamı

Demirtaş, “Kobani IŞİD’den temizlenmedikçe bizim kırmızı çizgimizdir” derken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve seçilmişler, Özgür Gazeteciler Cemiyeti üyeleri ve bölgeden çok sayıda kalabalık araçlarla sınıra hareket etti.

Kobani’nin batısındaki Beyadiye, Dugirman, Talik köylerinde dün gece şiddetli çatışmalar yaşanırken bir IŞİD emirinin öldürüldüğü ileri sürüldü. IŞİD Kobani’nin doğusundaki Cirin, El Huriye ve Kupirlik köylerini ise ağır silahlarla bombalarken. Şiddetli çatışmaların yaşandığı gelen bilgiler arasında. Suriye’deki ayaklanmalarda Kobani’nin 19 Temmuz 2012’de Kürtlerin denetimine geçmesi ve yıldönümü yaklaşması nedeniyle IŞİD’in Kobani’nin güneyinde güç yığarak yeni ve büyük bir saldırı planı hazırlığı içerisinde olduğu belirtiliyor.

İmralı’da görüşen BDP heyetine Abdullah Öcalan’ın ‘Kobani’ye seferberlik çağrısı’ yapması üzerine önceki gün 300 sivil sınırı aşarak karşıya geçerken, Kobani’ye yönelik saldırıları protesto ve Kobani’ye destek amacıyla sınır boylarında da eylemlilikler artıyor.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde kurulan çadırda toplanan kalabalık sınırı yürümek isteyince askerler havaya ateş açarak müdahalede bulundu. Ancak kalabalık, sınıra yürüyerek tel örgüler arkasında bulunan Suriyeli kürtleri zılgıt ve ‘Yaşasın Kobani direnişi’ diye slogan atarak destek verdi. Rojavalılarda zılgıtla karşılık verdiler. Kalabalık daha sonra dağıldı.
Yüksekova bir gurup IŞİD’in saldırıları kınamak ve Kobaniye destek vermek için eylem yaptı. Polis havaya ateş açarak grubu dağıtmak isterken, Kalabalık ise taş ve ses bombalarıyla karşılık verdi. Batman’da ise meşaleli yürüyüş
düzenlendi.

19 TEMMUZ ALARMI

Suriye’deki ayaklanmalarda Kobani’nin 19 Temmuz tarihinde Kürtlerin denetimine geçmesi ve iki yıl sonra kanton bölgeler ilan etmesi nedeniyle IŞİD’in büyük bir saldırı gerçekleştireceği ileri sürülürken, Kobani’ye destek İŞID’e tepki amacıyla sınıra haraketlilik artmaya başladı.

Halk İnisiyatifi ise “19 Temmuz Rojava Devrimini kutlamak için Suruç’ta olacağız. Bu günden başlamak üzere bütün Kürdistan halkının başlatılan direnişi devrim ve zafer coşkusuyla karşılamak için Suruç’ta kurulan direniş çadırlarına çağırıyoruz”,

HDP eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ise, “Ne İsrail'in mazlum Filistin halkına vahşetine sessiz kalacağız, ne de IŞİD çetecilerinin Rojava'ya, Kobani'ye dönük saldırılarına sessiz kalacağız. Kobani IŞİD çetecilerinden temizlenmedikçe bizler için kırmızıçizgidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin bu politikasını oluşturanlar da bu anlayıştan vazgeçmelidir” diye konuştu.

Özgür Gazeteciler Cemiyeti ve üyeleri araçlarla Sınıra doğru hareket etti. ÖGC, Kobani’de direnişe destek sunacaklarını ve burada açıklama yapacaklarını belirtti. Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile ilçe Belediye Başkanları ve seçilmişlerde 19 Temmuz Tarihin’de sınırda Kobani’ye destek verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!