189 bin aday ‘0’ çekti

Güncelleme Tarihi:

189 bin aday ‘0’ çekti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2012 00:00

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları açıklandı. YGS’de tüm puan türlerinde 500 tam puanla birinci olan Abdullah Coşkun, LYS’de de MF-1 ve MF-4 puan türlerinde birinci oldu.189 bin 380 aday, dil testleri dahil toplamda girdikleri bazı alan test türlerinde, sıfır ve altında puan aldı.

Haberin Devamı

DANIŞTAY’ın, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puanları hesaplanırken, ÖSYM’nin bu yıl hesaplamada kullandığı Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yerine 2011 yılındaki Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’na (AOBP) göre hesaplanacağı kararı sonrasında LYS sonuçları dün açıklandı. Sonuçların, yeniden hesaplama nedeniyle bir gün gecikmeyle açıklandığı bildirildi. Sınavların tümüne 2 milyon 29 bin 200 aday başvururken 1 milyon 938 bin 165 aday sınava girdi. 1 milyon 938 bin adayın sınavı geçerli sayılırken, 165 adayın ise sınavı geçersiz sayıldı. 189 bin 380 aday, dil testleri dahil toplamda girdikleri bazı alan test türlerinde, sıfır ve altında puan alarak “sıfır” çekti.
Ham puan dağılımına göre, LYS-1’de Matematik testinde 50 sorunun tamamını doğru yanıtlayan 419 aday bulunurken, bu testte 42 bin 221 aday sıfırdan küçük puan aldı. Geometri testinde 30 sorunun tümünü bin 451 aday doğru yanıtladı. 64 bin 651 aday sıfırdan küçük puan aldı. LYS-2’de Fizik testinde 405 aday, Kimya testinde bin 600 aday ve Biyoloji testinde ise 68 aday 30 sorunun tümünü doğru yanıtladı. Fizik testinde 13 bin 917 aday, Kimya testinde 21 bin 800 aday ve Biyoloji testinde 10 bin 271 aday sıfırdan küçük puan aldı. LYS-3’teki Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nde 3 aday soruların tümüne doğru yanıt verirken, 497 aday sıfırdan küçük puan aldı. Coğrafya-1 testinde ise 8 aday tüm soruları doğru yanıtlamayı başardı. 10 bin 538 adayın sıfırdan küçük puan aldı.
LYS-4’teki Tarih ve Felsefe testlerinde soruların tamamını doğru yanıtlayan aday olmadı. Coğrafya-2 testinde ise 32 aday soruların tümünü doğru bildi. Tarih testinde bin 801, Coğrafya-2 testinde 6 bin 671, Felsefe testinde ise 13 bin 968 kişi sıfırdan küçük puan aldı.

Haberin Devamı

Kızlar başarılı

Cinsiyete göre sınav başarısında, MF puan türünde 160 bin 143 erkek, 128 bin 177 kız; TM puan türünde 191 bin 987 erkek, 223 bin 198 kız; TS puan türünde 164 bin 191 erkek, 190 bin 341 kız öğrenci başarılı oldu. Buna göre kız öğrenciler erkek öğrencilere göre sınavlarda daha başarı gösterdi.

Haberin Devamı

Başarılı iller

MF puanına göre en başarılı iller sıralamasında Kilis birinci olurken, Bartın ikinci ve Karabük üçüncü oldu. Kırşehir dördüncü, Gümüşhane beşinci, Kırıkkale altıncı, İzmir yedinci, Ankara sekizinci, Aydın dokuzuncu ve Uşak onuncu sırada yer aldı. TM puanına göre en başarılı iller arasında ilk 10’da sırasıyla Kilis, Bartın, Sinop, Çankırı, Niğde, Kastamonu, Burdur, Karabük, Eskişehir ve Kırşehir geliyor. TS puanına göre ise en başarılı iller arasında ilk 10’da sırasıyla Bartın, Eskişehir, Sinop, Bursa, Edirne, İzmir, Aydın, İstanbul, Siirt ve Tekirdağ bulunuyor.

Başarısız iller

2012-LYS’de en az başarılı olan iller sıralamasında son 10’da yer alan illere de yer verildi. MF puan türünde Ardahan, TM puan türünde Şırnak ve TS puan türünde Gaziantep en az başarılı il oldu. MF’de Artvin, Hakkari, Şırnak, Ağrı, Şanlıurfa, Mardin, Kocaeli, Muş, Kars; TM’de Ardahan, Hakkari, Tunceli, Şanlıurfa, Gaziantep, Batman, Mardin, Van ve Diyarbakır; TS’de Ardahan, Hakkari, Tunceli, Şanlıurfa, Elazığ, Karaman, Iğdır ve Kahramanmaraş en az başarılı iller arasında yer aldı.

Yine birinci

Haberin Devamı

ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre, üniversiteye giriş sınavlarının birinci basamağı olan YGS’de tüm puan türlerinde 500 tam puanla birinci olan Abdullah Coşkun, LYS’de de MF-1 ve MF-4 puan türlerinde birinci oldu. Niğde Fen Lisesi’nden Tamer Taşkıran da, MF-2 ve MF-3 puan türlerinde birinci oldu. TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerinde Özel İstanbul Fatih Fen Lisesi’nden Fatih Mehmet Adanır birinci olurken, TS-1 ve TS-2 puan türlerinde İstanbul Galatasaray Lisesi’nden İhsan Can Argon ilk sırada yer aldı. Dil-1 puan türünde Özel Amerikan Robert Lisesi’nden Cengiz Kaan Aköz, Galatasaray Lisesi’nden Dilara Aykanat ve İstanbul Lisesi’nden Merve Özperk birinciliği paylaştı. Dil-2 puan türünde Özel Amerikan Robert Lisesi’nden Cengiz Kaan Aköz, Galatasaray Lisesi’nden Rengim Aykan Öztürk ve İstanbul Lisesi’nden Gökçe Sarar birinci oldu. Dil-3 puan türünde ise Özel Amerikan Robert Lisesi’nden Mehmet Fatih Çamlı, Galatasaray Lisesi’nden Rengim Aykan Öztürk ve İstanbul Lisesi’nden Gökçe Sarar birinci oldu.

Haberin Devamı

Günde 400 soru çözmüş

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nda (YGS) 44. olan Özel İstanbul Fatih Fen Lisesi’nden Fatih Mehmet Adanır, LYS’de TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerinde birinci oldu. Günde 400 soru çözdüğünü belirten Şampiyon Adanır, “Haftaiçi okula, haftasonu dershaneye gittim. Okuldan sonra her gün yaklaşık 5 saatimi ders çalışmaya ayırdım. Başarı için böyle yapmam gerekliydi. Sonunda emeğimin karşılığını aldım” dedi. Şampiyonluğu hakettiğini belirten Adanır, şunları söyledi: “Sıkı çalışıldığı zaman böyle bir sonuca 1 yıl içinde ulaşmak da mümkün. YGS’de 44. olduğumda çok üzülmüştüm. LYS’lere daha çok çalışarak amacıma ulaştım. Hakim olmak istiyorum. Türkiye’de söz sahibi olmayı hayal ediyorum.” - Şebnem ARAT

Haberin Devamı

Üniversite mezunları ve son sınıflar başarılı

En başarılı adaylar son sınıf düzeyindeki adaylar ile bir yükseköğretim programını bitirmiş adaylar oldu. Son sınıf düzeyindeki adayları, lise mezunu veya daha önce yerleşememiş adaylar ve üniversitede okuyanlar ile bir yükseköğretim programını bitirmiş adaylar izledi.

Fen liseleri başarılı

Okul türlerine göre başarı sıralamasında en başarılı liseler, devlet fen liseleri oldu. Bu lise türünü özel fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi takip etti. Diğer başarılı liseler arasında askeri lise ve polis lisesi yer aldı. Puan ortalamaları düşük liseler arasında ise spor, akşam, endüstri meslek ve sekreterlik meslek liseleri yer aldı.

Tercihler pazartesi

Adayların üniversiteleri tercih işlemleri 23 Temmuz Pazartesi günü başlayacak, 3 Ağustos 2012’de sona erecek. Tercih çalışmalarına destek almak için ÖSYM’nin “rehberlik.osym.gov.tr” web sitesinden yararlanılabilecek. Adaylar “2012-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”na ÖSYM’nin “osym.gov.tr” internet adresinden ulaşabilecek veya başvuru merkezlerine gönderilen örnek kılavuzu inceleyebilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak.

Kontenjan Eskişehir’de

2012-ÖSYS kontenjanlarına göre üniversitelerin 937 bin 676 kontenjanı bulunuyor. Önlisans programlarının 366 bin 181, lisans programlarının 547 bin 194, özel yetenekle öğrenci alan programların 24 bin 301 kontenjanı bulunuyor. En çok kontenjanı olan üniversiteler arasında 109 bin 246 ile Eskişehir Anadolu Üniversitesi birinci sırada yer alıyor. Bu üniversiteyi sırasıyla Erzurum Atatürk, İstanbul, Selçuk, Süleyman Demirel, Kocaeli, Sakarya, Dumlupınar, Gazi ve Cumhuriyet üniversiteleri izliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!