Cezaevi aracında yangın: 5 mahkum öldü

Güncelleme Tarihi:

Cezaevi aracında yangın: 5 mahkum öldü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2011 09:52

Van'dan İstanbul'a mahkum sevki yapan cezaaevi aracında Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi yakınlarında seyir halindeyken yangın çıktı. Teknik aksamdan çıktığı belirtilen yangında araçtan inemeyen 5 mahkum yanarak can verdi, 10 asker de yaralandı.

Haberin Devamı

Olay bu sabah saat 06.30’da cezaevi aracı Kayseri’nin Pınarbaşı ve Sivas’ın Gürün ilçeleri arasındaki karayolunda seyir halindeyken meydana geldi. İlk belirlemelere göre araçtaki teknik bir arıza nedeniyle çıkan yangın kısa sürede tüm aracı sardı. Bulundukları bölümün kilitli kapıları görevliler tarafından açılamayınca içerdeki 5 mahkum alevler arasından çıkamayarak yaşamını yitirdi.

CEZAEVİ ARACI BU HALE GELDİ / Foto Galeri

Yangında cezaevi nakil aracında bulunan uyuşturucu ve hırsızlıktan sabıkalı Abdülsetter Ölmez (35), Sinan Aşka (18), İsmet Evin (33), Akif Karabalı (24) ve Medeni Demir (47) hayatını kaybetti.

5 MAHKUM YANARAK CAN VERDİ / WEB TV

10 asker de yaralı   

Cezaevi aracında çıkan yangında 10 da asker yaralandı. 2’si rütbeli 10 jandarmanın, mahkum taşıyan cezaevi aracına eskortluk yapan araçta bulundukları ve yangını söndürme çalışmaları sırasında yaralandıkları belirtildi.

Haberin Devamı

Askerlerin, cezaevi nakil aracında bulunan mahkumları kurtaramadıkları için büyük üzüntü duydukları ve şoka girdikleri gözlendi.

Kaymakam'dan açıklama

Pınarbaşı Kaymakamı Mehmet Özel, Van'dan İstanbul'a gitmekte olan cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 mahkumun hayatını kaybettiğini belirterek, “Üzgünüz, bir terör saldırısı değil. 5 mahkum vatandaşımızın hayatını kaybettiği üzücü bir olay, motor arızasından kaynaklandığı sanılan bir yangın sonucu üzücü bir olay meydana gelmiş” diye konuştu.

Bakan Ergin: Araçta teknik arıza başgöstermiş

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ile AK Parti Kayseri milletvekilleri kente 135 kilometre uzaklıktaki olay yerine giderek inceleme bulundu. Bakan Ergin, gazetecilere yaptığı açıklamada olayı üzücü olduğunu, incelemenin sürdüğünü söyledi. Cezaevi nakil aracının Elazığ’da arıza yaptığını belirten Bakan Ergin, şunları söyledi:

"Aracımız Van’dan yola çıkıyor. Elazığ’da yakıt ikmali yapıyor. Yakıt ikmalinden sonra teknik arıza baş gösteriyor. Şuan bulunduğumuz mevkisinde de alev alıyor ve yanmaya başlıyor. Araçta 2 şoförümüz var. 2’si rütbeli 12 askerimiz var. 2 tutuklu ve 3 mahkum bulunuyor. Bunlar bütün çabalara rağmen maalesef kurtulamıyor. 2 görevlimiz de hafif yaralanma söz konusu. Bu anlamda hem adli hem idari soruşturma gerekiyor. Teknik ekip olarak incelemeler de yapılıyor. Olay bütün boyutuyla değerlendirilecek."

Haberin Devamı

Yanan cezaevi nakil aracının 2010 model olduğunu ve yakın tarihte bakımının yapıldığını belirten Bakan Ergin, "Teknik incelemeler bitmeden bir şey söylemek için erken. Çalışmaların sonucunu bekleyeceğiz" dedi.

Bakan Ergin, gazetecilerin cezaevi aracının kapısı kilitli olduğu için mahkumların yandığını hatırlatması üzerine, "Cezaevinin araçları güvenlik amacıyla kapalı olur. Açık seyretmeleri mümkün değil" diye konuştu. Bakan Ergin, mahkumların Van’dan İstanbul’a neden uçakla götürülmediği yönündeki soruyu ise yanıtsız bıraktı.

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde bir  cezaevi nakil aracında çıkan yangında yaşamını yitiren 5 tutuklu ve hükümlüden  3'ünün, çeşitli nedenlerle Van M Tipi Cezaevi'nden İstanbul'a gönderildiği  öğrenildi.

Van'dan İstanbul'a gitmekte olan ve Kayseri-Malatya  karayolunun Karakuyu köyü mevkisinde aniden yanmaya başlayan cezaevi nakil  aracında hayatını kaybeden İsmet Evin, Medeni Demir ve Sinan Aşka'nın, Van M tipi  cezaevinden Metris Cezaevi'ne nakledildiği öğrenildi.

Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesinin, 21.06.2011 tarihli “uyuşturucu madde  ticareti yapma ve sağlama” suçundan hakkında yakalama emri çıkardığı İsmet  Evin'in, 23 Ağustos 2011'de Van'ın Başkale ilçesinde gözaltına alındığı ve Van M  Tipi Cezaevinde tutuklu bulunduğu kaydedildi.

Evin'in, yargılama yerinin İstanbul olması nedeniyle Metris Cezaevine  gönderildiği belirtildi.

 Van M Tipi Cezaevinde, 'uyuşturu madde ticareti yapma suçundan' 10 yıl  kesinleşmiş hapis cezasıyla hüküm giyen Medeni Demir'in ise İstanbul 10. Ağır  Ceza Mahkemesinde görülen başka bir uyuşturucu dosyasından yargılanmak üzere  Metris Cezaevine nakledildiği bildirildi.

Hırsızlık suçundan 2 yıl 9 ay 10 gün hüküm giyen ve 2 ay sonra cezasının  tamamlanacağı bildirilen Sinan Aşka'nın da Gaziosmanpaşa Cumhuriyet  Başsavcılığının yürüttüğü bir başka soruşturma kapsamında, Van M Tipi Cezaevinden  İstanbul'a gönderildiği kaydedildi.
       
ARACIN YAKITI İNCELENİYOR
         
Bu arada, Kayseri-Malatya yolunun 87'nci kilometresinde seyir halindeyken  alev alarak yanan ve 5 mahkumun ölmesine neden olan cezaevi aracı için  Elazığ'daki akaryakıt istasyonundan alınan yakıt örneğinin incelendiği  bildirildi.

Öte yandan, araçtaki yangın sırasında dumandan etkilenerek rahatsızlanan  araç sürücüsü Cafer Sarı, yardımcısı Serdar Oflaz ve Astsubay İsmail Bostan'ın da  Pınarbaşı Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Cumhuriyet Savcısı ve Kayseri Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme  ekipleri, olay yerindeki incelemelerini tamamlarken, ölenlerin eşyaları ve  cesetlerden kalan parçalar alınarak Konya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Yanan cezaevi nakil aracı da bir kamyona yüklenerek olay yerinden  götürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!