Filikada bir o kaldı

Güncelleme Tarihi:

Filikada bir o kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2011 00:00

TUZLA Tersaneler Bölgesi’nde 3 yıl önce 3 işçinin ölümü, 16 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan filika kazası davasında, yaklaşık 15 ay önce mahkemece Adli Tıp Kurumu’na gönderilen dosyanın postada kaybolduğu ortaya çıktı. Kartal 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, kazada ölen 3 işçinin kesin ölüm nedeninin tespiti için 15 ay önce dosyayı Adli Tıp Kurumu’na gönderdi. Adli Tıp’tan bir cevap gelmemesi üzerine mahkeme, yeni bir yazıyla raporun durumunu sordu.

Adli Tıp: Dosyayı bulamıyoruz

Adli Tıp Kurumu, “Dosyayı bulamıyoruz. Kayıtlarımızda yok. Posta numarasını gönderin” dedi. Posta kaydı bulunmasına rağmen dosyanın izine rastlanamadı. Dosyadaki belgelerin tekrar fotokopisi çekilerek Adli Tıp’a gönderildi. Dosya, 15 ay gecikmeyle 10 Haziran 2011’de Adli Tıp Kurumu’na ulaştı. Heyet, önceki günkü duruşmada da dosyanın İTÜ’den seçilecek iş güvenliği ve iş sağlığı konusunda uzman makine mühendisi ile gemi inşa mühendislerinden oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetine gönderilmesine karar verdi.

18 kişi şikâyetini geri aldı

Kum torbası yerine içine insanlar bindirilerek denenen filikada ölenlerin yakınları ile yaralananlardan oluşan 19 kişinin şikâyetiyle açılan davada şikâyetçi sayısı son duruşmada 1’e düştü. 18 kişi, aldıkları tazminat karşılığı şikâyetlerinden vazgeçti. Tek şikâyetçi, filikadan kurtulan ancak basınçtan kalp kapakçıkları işlevini yitirdiği için ameliyat olan Sefer Karaca. Bilirkişi heyeti, kazadan hatalı korkuluk ve mapa demirini değil denizcilik açısından yeterliliği o lmayan Çin malı filikayı sorumlu tutarken, tersane ve firma yetkililerinin de aralarında bulunduğu 5 kişiye “Görevi ihmal ve ölüme sebebiyet vermek” suçundan dava açılmıştı.

16 işçi sağ çıkabildi

TUZLA Tersaneler Bölgesi’ndeki Gisan Tersanesi’ndeki bir filikanın denize indirilmesi sırasında iplerin kopması sonucu meydana gelen kazada hızla denize düşen filika içindeki 19 işçiden Emrah Varol, Ramazan Çetinkaya ve Ramazan Aygün boğularak ölmüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!