CHP'den hükümete İsrail ile sıcak çatışma uyarısı

Güncelleme Tarihi:

CHPden hükümete İsrail ile sıcak çatışma uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2011 17:47

CHP, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı İsrail'e yaptırım kararınına tepki göstererek "Bölgede Türk-İsrail deniz kuvvetleri karşı karşıya gelir" uyarısında bulundu. "AKP'nin Türkiye'yi sıcak çatışma eşiğine taşımış olması ihtimalinin hazin ve kabul edilmez olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Partisi adına açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, "Hükümetin dış politikasının başarısız olduğu görülmüştür" dedi. Loğoğlu Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun açıklaması önemlidir, ancak iyi okunması lazımdır. Diplomatik temsilciliğin 2. Kâtip seviyesine indirilmesi Türkiye-İsrail ilişkilerinde daha önce yaşanmıştır; önemi sadece sembolik ve psikolojiktir. Askeri anlaşmaların iptali ise, bunlar uzun süredir zaten işlemediğinden, fazla bir anlamı yoktur. Ekonomik ve ticari ilişkilerden söz edilmemektedir" dedi.

Davutoğlu’nun , “Doğu Akdeniz’de seyrüsefer serbestîsinin sağlanması için gerekli her önlem alınacaktır" yolundaki sözlerini ise,"Gazze ablukasını tanımadığını belirten bir Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de askeri önlemler de alınabileceği anlamına geliyorsa, bölgede gerginliğin artabileceği ve Türk ve İsrail deniz kuvvetlerinin karşı karşıya gelebileceği ihtimalini beraberinde getirecektir." şeklinde değerlendirdi...Komşularla sıfır sorun politikasıyla yola çıktığını iddia eden AKP’nin Türkiye’yi sıcak çatışma eşiğine taşımış olması ihtimalinin hazin ve kabul edilmez olduğunu belirten Loğoğlu ," Dışişleri Bakanı Sayın Davutoğlu'nun açıklamalarından sonra Türkiye-İsrail ilişkilerinin yakın gelecekte düzelmeyeceği ve yeni gerginliklere sahne olabileceği anlaşılmaktadır. Bu durumun çok ciddi sonuçları olabilir. Zira Türkiye-İsrail ilişkilerinin önemi ikili planla sınırlı değildir. Bu ilişkinin asıl değeri bölgenin tamamı bakımından taşıdığı stratejik değerdir. Ortadoğu'ya barış ve istikrarın gelmesi, Arap-İsrail ihtilafının çözümü büyük ölçüde Türkiye'nin rolü ve katkısına bağlıdır. İsrail'le ilişkilerimizin mevcut durumu Türkiye'nin bir arabulucu, kolaylaştırıcı ve uzlaştırıcı rol oynamasını engellemektedir. Filistin devletinin Birleşmiş Milletlerde tanınması konusunun da gündemde olacağı şu günlerde Türkiye-İsrail ilişkilerinde olabilecek yeni gerginlikler kritik Ortadoğu bölgesi için yararlı olmayacaktır. Bu nedenle, Türkiye ve İsrail'in karşılıklı olarak daha soğukkanlı hareket etmeleri ve ilişkilerini düzeltecek arayışlara devam etmeleri yerinde olacaktır" dedi...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!