TSK havlu attı

Güncelleme Tarihi:

TSK havlu attı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2011 00:00

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile üç kuvvet komutanının emeklilik istemeleri dünya medyasında yankılanmaya devam etti.

ABD’nin önde gelen gazetesi Washington Post’a konuşan Amerikalı Türkiye uzmanı Henri Barkey, “Türk ordusu havlu attı” yorumunu yaptı. Barkey, “Bu bir dönüm noktasıydı. Generallerin siper almaktansa teslim olmayı seçmeleri geçen onyıldaki askeri hakimiyetin kayboluşunun boyutunun işaretini verdi. Eski günlerde ordu uyarır ve büyük bir sopa gösterirdi. Bunu artık yapamıyorlar. Amerika’da veya çoğu Avrupa ülkesinde terfi süreci sivillerce gözetilir. Türkiye de artık patronlarla anlaşamazsanız istifa edeceğiniz bir ülke oldu” ifadesini kullandı.

50 yıl önce darağacı

ABD’nin diğer etkili gazetesi New York Times da, istifaların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı “sivil kontrole bağlı bir orduyu yeniden şekillendirmek için güvenli, avantajlı ve önemli bir konuma ulaştırdığına” ve Türk başbakanın Haziran seçimlerinde tutucu ve popülist partisinin belirleyici zaferiyle cesaretlendirilmiş bir dış politika ve anayasal değişikliğin peşinde olduğu değerlendirmesini yaptı. Gazetede, “50 yıl önce Türk ordusuyla çatışan popüler bir Türk başbakanın sonu darağacı olmuştu. Bu kez güçsüzlükten ve kötü basından şikayet eden ordunun başı. İstifalarla birlikte Türk başbakanı daha yüksek bir makama tırmandı” yorumu yer aldı.

Büyük oranda sembolik

İngiliz gazetesi Financial Times ise “Türkiye generallerin istifasının önemini azaltıyor” başlıklı haberinde, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ülkenin en önemli 4 ordu komutanının istifasıyla Türkiye’nin bir krizle karşı karşıya kaldığını reddetti. Ancak, bunun ‘sıra dışı’ bir durum yarattığını kabul etti” ifadelerine yer verdi. Wall Street Journal ise komutanların önümüzdeki ay emekli olmak için talepte bulunduklarını ve bunun istifa kararlarını büyük oranda sembolik yaptığı görüşüne yer verdi.

Açılımın fikir  babası

İSTANBUL’da doğup büyüyen Amerikalı Ortadoğu ve Türkiye uzmanı Henri Barkey, doktorasını Pennsylvania Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde tamamladı. 1998-2000 yılları arasında Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın Politika Planlama Bölümü’nde Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, Irak ve istihbarat alanlarında çalıştı. Barkey, CIA’in üst düzey yöneticilerinden Graham Fuller’le birlikte yazdığı “Türkiye’nin Kürt Sorunu” (Turkey’s Kurdish Question) adlı kitapla Türkiye’de pek çok kesimin dikkatini çekmişti. Hatta adı kimi çevrelerde “Kürt açılımının fikir babası” ve “CIA ajanı” gibi nitelemelerle anıldı. Barkey, Newsweek, Washington Post ve Wall Street Journal gibi medya kuruluşlarında yazılar yayınlıyor. Şu anda Carnegie Endowment For International Peace adlı düşünce kuruluşunda çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!