Başbakan Erdoğan KKTC'de konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan KKTCde konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2011 10:43

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan KKTC'de 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle düzenlenen törende konuşuyor.

Haberin Devamı

İşte Erdoğan’ın konuşmasından satır başları: Kahraman ordumuzun uluslar arası anlaşmalardan kaynaklanan haklarımızı kullanmak suretiyle gerçekleştirdiği barış harekatı Kıbrıs Türklerinin özgürlük mücadelesini Anavatanın her zeminde destekleyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Barış ve özgürlük bayramı olan bu günde yaşanan acıları unutmadan adanın eşit ortağı olarak Kıbrıs Türk halkının hukukunu korumaya devam edeceğimizi ve barışa olan inancımızı tüm dünyaya ilan ediyoruz.

Anavatan ve garantör ülke olarak Kıbrıs sorunun adil ve kalıcı bir çözümle sona ermesinin sadece Ada’da değil Doğu Akdeniz’de de yeni bir dönemi başlatacağını düşündük. Bu çabayla tüm ezberleri bozduk. Artık ortaya çıkmıştır ki, Kıbrıs meselesinin çözümünde çaba gösteren taraf Kıbrıs Türk halkı ve garantör Türkiye’dir.

Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Bu yolda bizler üzerimize düşeni yaptık. Yapmaya da hazırız. Diğer tüm tarafları da barışa katkı yapmaya davet ediyoruz.

Haberin Devamı

Üç yılı aşan görülme sürecinde nihai aşamaya gelinmiştir. Önümüzde 19 görüşme planlanmıştır. Bu görüşmelerden sonuç alınmasını temenni ediyoruz. Yeni ortaklık iki kesimli iki toplumlu ve siyasi eşitlik temelinde bir federasyon olacak, bu ortaklığın federal hükümetinin yanında eşit statüye sahip bir Kıbrıs Türk kurucu devleti ve Kıbrıs Rum kurucu devleti olacaktır.

 

Zorlama içine girmek çözüm arayışını sabote etmekten başka anlama gelmez. Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalmayacağı herkes tarafından bilinmelidir. Kıbrıs sorunu çözülmeden Rum tarafını AB dönem başkanlığını üstlenmesi halinde, açık ve net söylüyorum, Türkiye’nin AB ile ilişkileri tamamen donacaktır.

 

6 aylık Rum yönetimi dönem başkanlığında bizim AB ile görüşme yapmamız olmayacaktır. Rum yönetimi ile asmaya oturmamızı kimse bizden beklemesin. Hukukun savunuculuğunu yapan AB 2004’te yaptığından dolayı bu yanlışın bedelini ödeyecektir. Bir kere biz Kıbrıs diye bir ülkeyi tanımıyoruz.

 

Haberin Devamı

AB’den beklentimiz üzerine düşeni yapmasıdır. BM’den beklentimiz Genel Sekreter Ban Ki Mun’un özel temsilcisini sadece buraya göndermesi değildir. Annan’ın raporunu açıklamasıdır. O raporda neler var. bunu açıklamasını bekliyoruz.

Rum halkına bir de çağrıda bulunacağım, mesnetsiz kaygılarını kenara bıraksınlar. Güney Kıbrıs bir sorun yaşadı ve Kuzey hemen yardım eli uzattı. Bakın bir elektrik sorunu yaşandı kilise hemen açıklama yaptı adeta bu elektriği kullanmak haram dedi. Daha önce de peynirinin yemeyin demişlerdi. Bunlar çağların çok gerisinde yaşıyor. Bizim amacımız barıştır, özgürlüktür. Bunun dışında bir amacımız yoktur.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!