ÇYDD Davası'nın ikinci duruşması görüldü

Güncelleme Tarihi:

ÇYDD Davasının ikinci duruşması görüldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2011 21:31

ERGENEKON soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri hakkında açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Üye Hakim Mustafa Boz’un duruşma sırasında uyuyakaldığını gören bir izleyici telefonuyla hakimin fotoğrafını çekti. Mahkeme Heyeti olayla ilgili tutanak tutulmasını karar verdi.

Haberin Devamı

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Prof. Dr. Halime Filiz Meriçli ve avukatları katıldı. Hakkında kırmızı bülten çıkarılması yönünde karar alınan sanık Gülseven Yaşer ise duruşmaya gelmedi. Ses ve görüntü kaydı yapılan duruşmada, tutuksuz sanık ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel savunmasını yaptı.

ÇYDD ADINA YAPILAN ÇALIŞMALARIN ASLA PKK İLE İLGİSİ OLAMAZ

PKK terör örgütü üyesi öğrencilere derneğin burs verdiği iddialarını da reddeden Yüksel, "Bu suçlamayı asla kabul etmiyorum. ÇYDD adına yapılan çalışmaların asla PKK ile ilgisi olamaz" dedi. Yüksel, "Bunlar dedikodudan ibaret. Konu ile ilgili Van Cumhuriyet Savcılığı da soruşturmaya gerek olmadığı yönünde karar vermişti. Söz konusu öğrencilere burs verildiğinde sabıka kayıtlarında suç yoktu. Öğrenciydiler. Disiplin cezası aldıklarında a bursları hemen kesildi. Savcılık kayıtları temiz ise bu öğrencileri nasıl suçlayabilirsiniz?" diye konuştu.

TEHDİT EDİLİYORDUM, VALİLİK KORUMA VERDİ

"Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER), üniversitede görev yaptığım dönemde benim sorumluluk alanımdaydı" diyen Yüksel, "PKK/KADEK, Kürtçe Eğitim olaylarına karışan öğrenciler için kurulan soruşturma komisyonuna rektör yardımcısı olmam nedeniyle başkanlık da yaptım. Soruşturma sonunda rapor hazırlayıp üniversiteye sunuyordum. Rektör yardımcısı olarak ceza alan öğrenciye ilişkin yazışmaları da imzalıyordum. Öğrencinin buna benzer konularda daha önce ceza alıp almadığını incelemek için öğrenci işlerinden bu belgeleri istemiştim, bende kalmış. E-posta yoluyla tehditler alıyordum. Bunların çıktılarını alarak savcılığa suç duyusunda bulundum. Van Valiliği de bana koruma verdi" diye konuştu.

BEDRETTİN DALAN’DAN İŞ İSTEDİM

Ergenekon soruşturması kapsamında aranan sanık Bedrettin Dalan ile de yalnızca bir kere konuştuğunu söyleyen Yüksel, "Kendisinden iş istedim ama olmadı. O dönemde iş isteyen herkes Ergenekon terör örgütü ile bağlantılı olmakla suçlanabilir mi?" dedi. Yüksel, "Emekli olduktan sonra İstanbul’a gelip, özel bir üniversitede çalışmak istiyordum. Yeditepe Üniversitesi’ni düşündüm. Üniversitenin sahibi Dalan olduğu için kendisi ile görüştüm. O da beni Tıp Fakültesi Dekanı’na yöneltti. Dekan da üniversitede Halk Sağlığı Anabilim Dalı olmadığı, ancak kurmayı düşündüklerini söyledi. Bir üniversitede görev yapan öğretim üyesinin başka bir üniversitede görev yapması yasal ve doğaldır" diye konuştu.

DURUŞMADA UYUYAKALAN HAKİMİN FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

Bu arada duruşma sırasında üye hakim Mustafa Boz’un uyuya kalmasına salondaki izleyiciler tepki gösterdi. Üye Hakim Mustafa Boz’un duruşma sırasında uyuyakaldığını gören bir izleyici telefonuyla hakimin fotoğrafını çekti. Mahkeme Heyeti olayla ilgili tutanak tutulmasını karar verdi. Polis noktasında bir süre tutulan izleyici Burçak Argun hakkında işlem başlatılmasının ardından polis eşliğinde Beşiktaş Polis Karakolu’na götürüldü. Karakoldaki ifadesinde Argun’un, "Mahkeme başlarken bize böyle bir yasak olduğuna dair uyarı yapılmadı. Eğer haberim olsaydı kesinlikle yapmazdım" dediği öğrenildi. Burçak Argun avukatlarının adliyede bekletilmesine itiraz etmesinin ardından serbest bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!