İnsanları yaktığı ilde öldü

Güncelleme Tarihi:

İnsanları yaktığı ilde öldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2011 00:00

33 aydın ve 2 otel görevlisinin yakıldığı Sivas’taki Madımak katliamının 1 numaralı sanığı Cafer Erçakmak, İstasyon Caddesi’ndeki Başel Apartmanı’nda kalp krizinden öldü. Yakınları tarafından da Yukarıtekke Mezarlığı’nda gizlice toprağa verildi.

SİVAS’ta 18 yıl önce 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Madımak olaylarının 1 numaralı sanığı sıfatıyla kırmızı bültenle aranan dönemin Refah Parti’li Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak’ın Sivas’ta öldüğü ortaya çıktı. Önceki gün yakınları tarafından Yukarıtekke Mezarlığı’nda cenazesi gizlice toprağa verilen Erçakmak’ın mezar tahtasına ’Mehmet dayı’ yazıldı ve dünün tarihi atıldı.

1 numaraydı

Cafer Erçakmak, 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal etkinlikleri için kente gelen yazar ve aydınların konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici olmak üzere toplam 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarda, itfaiye aracından indirilen yazar Aziz Nesin ile aynı karede görüntülenmiş ve olayların kışkırtıcısı olduğu gerekçesi ile 1 numaralı sanık olarak kabul edilmişti. 72 yaşındaki Cafer Erçakmak’ın, önceki gün saat 20.00 sıralarında, Sivas kent merkezinde, İstasyon Caddesi’ndeki Başel Apartmanı’nda oğlu Ömer Ergin Erçakmak’a ait dairede kalp krizi geçirerek öldüğü belirlendi. 18 yıl boyunca yakalanamayan ve Fransa’da yaşadığı öne sürülen Erçakmak’ın, memleketi Sivas’ta yaşamını yitirdiğinin ortaya çıkması duyanları şaşırttı. Erçakmak’ın cenazesi de aynı gün yakınları tarafından kent merkezindeki Yukarı Tekke Mezarlığı’nda sessizce toprağa verildi. Erçakmak’ın defin işlemleriyse Mezarlık Müdürlüğü sistemine dün işlendi. İbni Sina Sağlık Merkezi’nde görevli Dr. Levent Oktar imzasıyla verilen raporda, ölüm nedeni olarak “kalp krizi” yazıldı.

Otopsi iddiası

Belediye defin sonrasında savcılığa bilgi verdi. Terörle Mücadele Şubesi’nden bir ekip, mezar yerinde inceleme yaptı. Bu arada kesin kimlik belirlemesi için Erçakmak’ın mezarının açılabileceği de iddia edildi.

Çiftlik evinde kalmış

Dava sürecinde kaybolan ve bir daha bulunamayan Erçakmak’ın Fransa’da olduğu iddia edilmişti. Kırmızı Bülten’le aranan Erçakmak’ın İzmir’de çiftlik evinde kaldığı, ardından Sivas’a gelerek yine bir çiftlik evinde yaşadığı ortaya çıktı. Erçakmak’ın Sivas yakınlarında kaldığı çiftlik evinde 5 gün önce rahatsızlandığı ve bu nedenle İstasyon Caddesi’ndeki eve getirildiği belirlendi. Erçakmak’ın cenazesinin yıkandığı sırada oğullarının da savcılığa delil olarak sunulmak üzere fotoğraflarını çektiği kaydedildi. Sivas polisinin Erçakmak’ın evini her ay periyodik olarak kontrol ettiği ancak, izine rastlayamadığı bildirildi.

Kodla gömdüler

Cafer Erçakmak, yeni alınan aile mezarlığının ilk sırasına gömüldü. Geçici olarak konulan mezar tahtasının ön tarafına ‘Mehmet Dayı’ yazılması dikkat çekti. Tahtanın arka tarafında ‘C.E.’ kısaltması, ölüm tarihi olarak dünün tarihi olan 11.07.2011 yazıldı.

Ev polise 500 metre

Cafer Erçakmak’ın öldüğü ev, kentin en işlek caddesi üzerinde. Evin, Valilik binasına 400, Fethi Akyüz Polis Merkezi’ne 500 metre, olayların yaşandığı Madımak Oteli’ne 600 metre mesafede olması dikkat çekti. Güvenlik kamerası kayıtlarına göre, dün saat 09.34’te 8 katlı apartmanın önüne belediyenin cenaze aracı geliyor. Tabut konulan araç, 09.40’ta evin önünden hareket ediyor. Bir esnaf, 4-5 kişinin tabutu çıkarıp araca koyduğunu söyledi. Erçakmak’ın öldüğü evin karşısında işyeri olan CHP Sivas İl Başkanı Cahit Korkut ise “Öldüğünü basından öğrendim. Adam yıllardan beri burada yaşıyormuş. Tabii ki şaşırıyoruz” dedi.

Avukat: Aranmaktan kurtulma yolu olabilir

Katliamın müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, Cafer Erçakmak’a ait olduğu iddia edilen mezarın açılarak, ölen kişinin kimliğinin tespit edilmesini istedi. Sarıhan, Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesine sunduğu dilekçede, “18 yıldır kaçmayı başarmış olan bir şahsın böyle bir yolla ‘aranmaktan kurtulma yolunu’ denemesi akla gelmeyecek bir durum değildir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!