Türkçenin ilk etimoloji çalıştayı bugün başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkçenin ilk etimoloji çalıştayı bugün başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2011 00:00

Türkiye Türkçesinin etimolojisini ortaya koymak ve ilk tam teşekküllü etimoloji sözlüğünü hazırlamak için Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenlenen çalıştay bugün Ankara’da başlıyor.

Haberin Devamı

TDK Başkanı Prof. Şükrü Halûk Akalın, ilk kez böyle bir toplantı düzenlendiğini belirterek, “Atatürk TDK’yı kurarken etimolojiye özel bir önem vermişti” dedi.

YILLARDIR bütün Türkoloji kurultaylarında konuşulan, Türkçe ile şöyle ya da böyle ilgisi olan hemen herkesi meşgul eden Türkiye Türkçesinin etimoloji sözlüğü için nihayet en önemli adım atılıyor. Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen iki günlük çalıştayda, etimoloji sözlüğü için yöntem belirlenecek ve kurullar oluşturulacak. TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, toplantının Türkçe açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “Yıllardır eksikliği dile getirilen Türkiye Türkçesinin Köken Bilgisi Sözlüğü (Etimoloji Sözlüğü) artık yayımlanma aşamasına gelmiş olacak” dedi.
Prof. Akalın çalıştayla ilgili sorularımızı cevaplandırdı.
? Türk Dil Kurumu’nun etimolojik sözlük hazırlanması ile ilgili çalışmaları ne zaman başladı?
- Atatürk, 1932’de TDK’yı kurarken yapılacak çalışmalarla ilgili çizdiği şemada etimolojiye özel bir yer vermişti. TDK daha önce de Türkiye Türkçesinin köken bilgisi sözlüğünü yayımlamak üzere pek çok kez girişimde bulundu. Yıllar geçti ama bu sözlük bir türlü çıkmadı. Hasan Eren bu arada Kurum dışında çalışmalarının bir bölümünü yayımladı.
DPT’ye başvurduk
? Siz TDK Başkanı olduktan sonra nasıl bir yol izlediniz?
- Kurum olarak Türkçedeki sözcüklerin kökeninin büyük bir bölümüyle ilgili kitaplar, makaleler, bildiriler zaten yayımladık. Bazı yabancı kaynakların çevrilerek yayımlanması da gündemde. Sevortyan’ın etimolojik sözlüğünün çevrilmesiyle ilgili görüşmeleri eski Moskova Büyükelçimiz Halil Akıncı yaptı. Bu sözlük de yürüttüğümüz bu projede değerlendirilecek. Çalışmalarımız belli bir noktaya gelince 2011-2013 yıllarında yürütülmek ve 2013 sonunda yayımlanmak üzere DPT’ye Türkiye Türkçesinin köken bilgisi sözlüğünün hazırlanması ve yayımlanması için başvuruda bulunduk. Projemiz kabul edilerek yatırım bütçesine alındı.            
? Etimoloji Sözlüğü için özel bir yol haritası belirlediniz mi?
- TDK’nın hazırladığı önemli bir sözlük var Türkçenin Tarihsel Sözlüğü. Bu çalışma çok önemli, çünkü bir kelimenin dilimize ne zaman, hangi eserle girdiği ancak bu çalışmayla ortaya konulabilir. Elimizdeki malzemeyi bir veri tabanına dönüştürmek üzere özel bir etimolojik sözlük yazılımı hazırlıyoruz. Düzenli ve sürekli bir şekilde çalışıp projede belirtilen sürede etimoloji sözlüğünü yayımlayacağız.  

Aspendos’ta caz zamanı

Haberin Devamı

ANTALYA’NIN kültür ve tarihini sanatla buluşturacak bir festival daha doğuyor: Uluslararası Antalya Jazz Festivali. “Aspendos’ta Jazz Başkadır” mottosuyla yola çıkan ve bu iddiasını ilk senesinde bir araya getirdiği isimlerle kuvvetlendiren festival, beş gün boyunca cazın dünyaca ünlü isimlerini Aspendos sahnesi ile buluşturacak. Lisa Ekdahl, Cesaria Evora, Macy Gray, Al di Meola World Sinfonia, Fahir Atakoğlu ve Monica Molina, 20-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin heyecan verici yıldızlarından yalnızca birkaçı.
Uluslararası Antalya Jazz Festivali’nin açılışı 20 Temmuz’da Fado’nun büyülü yorumcusu Monica Molina ile yapılacak. Sanatçıya Mehmet İkiz Trio ve China Moses eşlik edecek. Festival biletleri www.biletix.com üzerinden satışa çıkacak. Detaylı bilgi ve iletişim için: www.antalyajazzfestival.com

Haberin Devamı

Balenin prensi Roland Petit öldü

FRANSIZ koreograf ve dansçı Roland Petit, 87 yaşında Cenevre’de hayatını kaybetti. Fransız balesinin en önemli ismi olarak gösterilen Roland, II. Dünya Savaşı sonrası tabuları yıkan ve cinsel özgürlüğü ön plana çıkaran çalışmaları ile tanınıyordu. Petit, birçok Holywood filminde koreografileri ile yer almış ve ünü Fransa sınırlarının dışına taşmıştı.

Dallas dönüyor

1980’lerden 90’ların başına kadar tüm dünyada ilgiyle izlenen Dallas dizisi ekranlara geri dönüyor. Dizi bu defa JR ve Bobby Ewing kardeşlerin oğulları arasındaki rekabeti konu alacak. Dizide JR’ı oynayan Larry Hagman, JR’ın karısı Sue Ellen’i canlandıran Lindra Gray ve JR’ın kardeşi rolüyle ünlenen Patrick Duffy yine aynı rollerle izleyici karşısına geçecek. Ancak bu defa dizi Bobby’nin evlat edindiği oğlu Christopher ile JR’ın oğlu John Ross’un etrafında dönecek. Christopher’ı Çaresiz Ev Kadınları dizisinden bilinen Jesse Metcalfe, John Ross’u ise Josh Henderson canlandıracak. İlk etapta 10 bölümlük bir dizi olarak çekilecek olan televizyon filmlerinin 2012 yılında ABD’de yayın yapan TNT kanalında seyirciyle buluşması bekleniyor. ? DIŞ HABERLER

Alanya’dan Türkiye’ye bakışlar

Haberin Devamı

CUMHURİYET gazetesi Akdeniz eki ve Yeni Alanya gazetesi köşe yazarı Feyzi Açıkalın’ın yazılarından oluşan kitabı ‘Alanya’dan Böyle Görünüyor’ yayımlandı. Daha önce Alanya Triatlonu’nda İlk Yıllar adlı anı kitabına imza atan Açıkalın, bu kez şehrin sezonluk ziyaretlerde veya uzaklardan görünmeyen sorunlarına değindiği gazete yazılarını bir araya getiriyor. Kitap Ege Yayınları arasından çıktı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!