Köşk'ten tutuklu vekiller için açıklama

Güncelleme Tarihi:

Köşkten tutuklu vekiller için açıklama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2011 11:30

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, genel seçimler sonrası yaşanan gelişmeler üzerine yazılı açıklama bir açıklama yaptı. Çankaya Köşkü'nün internet sitesinden yayınlanan açıklamada, “Bugün karşı karşıya kaldığımız hukuk temelli bu sorunların, ülkemiz için fırsata dönüştürülebileceği kanaatindeyim” denildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni bir Anayasa hazırlanmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi ile yaşanan sıkıntıda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni çözümün adresi olarak gösterdi.

Cumhurbaşkanı Gül, “Tüm bu sorunların çözüm yeri, millet iradesinin daha yeni tecessüm ettiği TBMM’dir. Bu itibarla, Meclis’te temsil edilme imkânını elde eden siyasi partilerimizi, Meclis’in dışında değil, tam aksine bu meşru ve demokratik zeminde, toplumun bütün kesimlerini de dâhil ederek birlikte çalışmaya çağırıyorum” dedi.

Gül, “Söz konusu sorunların çözüm için bir fırsat olarak görülmesi ve demokratik standartlarımızı yükseltecek yeni bir anayasa hazırlanarak kısa sürede hayata geçirilmesi kaçınılmaz hâle gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Milletvekili seçilen ancak tahliye edilmeyen Gazeteci Mustafa Balbay, Prof. Dr. Mehmet Haberal ve emekli Korgeneral Engin Alan konusunda Çankaya Köşkü’nün devreye girmesi çağrılarına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yazılı bir açıklama ile yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, “Bilindiği gibi, sağlanan güven ve huzur ortamında, vatandaşlarımızın yüksek oranda katılımıyla çok başarılı bir genel seçim gerçekleştirildi. Yine vatandaşlarımızın yüksek oranda temsil edileceği bir parlamento tablosu ortaya çıktı” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin seçimlerde demokratik gelişmişlik ve olgunluk seviyesini ortaya koyduğu için, bütün dünyada da takdirle karşılandığını belirterek, bu başarıya gölge düşürülmemesinin büyük bir önem taşıdığını ifade etti.

REFORMLARA İHTİYAÇ VAR

Gül, “TBMM’nin kompozisyonu ve seçmenlerin yüzde 95’ini aşan temsil oranı, çözüm bekleyen sıkıntılarımızın elbirliğiyle aşılması için büyük bir şans olarak görülmelidir” dedi. Gül açıklamada, son günlerde yargı mercileri tarafından verilen kararlar ve bunlara dayalı tartışmaların, anayasal ve yasal düzenlemeler başta olmak üzere, hukuk sisteminin ve demokrasinin evrensel standartlara ulaştırılması için daha köklü reformlara ihtiyaç bulunduğunun göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bugün karşı karşıya kalınan hukuk temelli sorunların, Türkiye için fırsata dönüştürülebileceği kanaatinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de hukuk kurallarının zamanla ihtiyaçlara cevap veremez hâle geldiğini ve kamu vicdanıyla bağdaşmayan sonuçlar doğurabildiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, “Söz konusu sorunların çözüm için bir fırsat olarak görülmesi ve demokratik standartlarımızı yükseltecek yeni bir anayasa hazırlanarak kısa sürede hayata geçirilmesi kaçınılmaz hâle gelmiştir” dedi.

GÜL’DEN PARTİLERE UZLAŞMA ÇAĞRISI

Sorunları demokratik yöntemlerle çözmek yerine görmezden gelmenin veya çözümü ertelemenin, sorunların daha da büyümesine ve enerjinin heba edilmesine yol açtığının altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, “Siyasi tarihimiz bunun çarpıcı örnekleriyle doludur.  Tüm bu sorunların çözüm yeri, millet iradesinin daha yeni tecessüm ettiği TBMM’dir. Bu itibarla, Meclis’te temsil edilme imkânını elde eden siyasi partilerimizi, Meclis’in dışında değil, tam aksine bu meşru ve demokratik zeminde, toplumun bütün kesimlerini de dâhil ederek birlikte çalışmaya çağırıyorum” dedi. (ANKA)

TÜSİAD: SORUN DİYALOGLA ÇÖZÜLÜR
   

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!