Artık cinsel yönelim kaynaklı ayrımcılığın belgesi var

Güncelleme Tarihi:

Artık cinsel yönelim kaynaklı ayrımcılığın belgesi var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2011 16:01

Türkiye’deki LGBT bireylerin profesyonel hayatta karşı karşıya kaldığı cinsel yönelim kaynaklı ayrımcılığın artık belgesi var. İstanbul’da yaşayan Serkan Çelik’in cinsel yönelimi dolayısı ayrımcılığa uğradığı devlet tarafından onaylandı.

Haberin Devamı

Çelik önce kabul edildiği işe daha sonra alınmayınca ilgili makamlara başvurdu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Çelik’in cinsel yönelimi dolayısıyla işe alınmadığına ve ayrımcılığa uğradığına karar verildi.

 

Çelik hikayesini KaosGL dergisinden Murat Köylü’ye anlattı:

 

Bu yıl Ocak ayında İstanbul’da bulunan bir şirkete CV’sini göndererek iş başvurusunda bulunan Çelik, görüşmeye çağırıldı. Söz konusu pozisyonun gerekliliklerini yerine getirdiğine karar verildi. Cuma günü yapılan mülakatta “Salı gel başla” denildi.

 

Dış görünüşü ve hali tavrıyla yönelimini gizleyen ancak kendisine neden zorunlu askerlikten muafiyet belgesi olduğunun sorulması üzerine durumu açıklayan Çelik, buna rağmen “Tamam, evrakları getir, Salı günü işe başla” yanıtı aldı.

 

Haberin Devamı

“BU DURUMUNUZDAN DOLAYI…”

Ancak ertesi gün, görüştüğü insan kaynakları yetkilisinin kendisini arayarak kararın değiştiğini bildirdiğini söyleyen Çelik, kendisine “Cinsel tercihinizden dolayı, bu durumunuzdan dolayı sizin işe alımınızı iptal etmek zorundayız” dendiğini anlattı.

 

Bütün itirazları ve ısrarlarına karşın bir yanıt alamayan Çelik, önce Lambdaistanbul Dayanışma Derneği’ne gitti, bir hafta sonra da Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu’na internetten başvuru yaptı.

 

Bir sonra gelen yanıt üzerine insan hakları ile ilgili çalışan bir öğretim üyesi ile bir araya gelen Çelik’in elinde şu an T.C. İstanbul Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu’nun, Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu’nun 01.02.2011 tarihli 242 no.lu yazısına ithafen hazırladığı 3 Haziran 2011’de açıklanan 25689 sayılı kararı var.

 

OYBİRLİĞİYLE “AYRIMCILIK” KARARI

Karar metninde söz konusu şirketin yeni bir yapılanmadan dolayı eleman ihtiyacının kalmadığını gerekçe göstererek başvuruda bulunanların taleplerinin iptal edildiğini belirtmiş olmasına rağmen, "Serkan Çelik'in işe alınmamasının nedeninin ilgilinin cinsel tercihinin olduğu, ilgili kurumun önyargıları temel alan ve bunları kuvvetlendiren bir işlemde bulunduğu, bu nedenle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 14. maddesi "Ayrımcılık Yasağı" kapsamında değerlendirilerek "ayrımcılık" yapıldığı görüşüne oybirliğiyle varılmıştır" deniyor.

 

Haberin Devamı

Karar Pazartesi günkü kurul toplantısında tüm üyelerin imzasına açılacak, tamamlandıktan sonra ise şikayetçiye gönderilecek. Bu arada söz konusu şirkete de yine Kurul tarafından bir uyarı yazısı gönderildi.

 

Artık cinsel yönelim kaynaklı ayrımcılığın belgesi var

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!