18 bin eser sergilenecek

Güncelleme Tarihi:

18 bin eser sergilenecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2012 21:55

Paris’teki ünlü Louvre Müzesi’nde 18 bin İslam eserinin yer aldığı 3 bin metrekarelik yeni ‘İslam Sanatı Salonu’ bugün Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından açılacak. Yaklaşık 100 milyon Euro’ya mal olan proje 5 yılda tamamlandı.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en çok ziyaret edilen müzesi Louvre’da bugün 18 bin İslam eserinin yer aldığı 3 bin metrekarelik yeni ‘İslam Sanatı Salonu’ açılıyor. Yaklaşık 100 milyon Euro’ya mal olan yeni İslam Sanatları Salonu’nun açılışını, pek çok devlet temsilcisinin katılımı ile Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande yapacak. İslam Sanatları Salonu’nda Türk-Alevi kültürünün iki önemli unsuru olan cem ayini ve semah gösterisi de düzenlenecek. Louvre’un elinde bulunan İslam sanatına ait eserlerin dünyanın en önemli koleksiyonu olduğu ve ayrı bir bölümde sergilenmeyi hak ettiği düşüncesiyle 2008’de
başlattığı proje, 5 yılda tamamlandı.
Kuzey Hindistan’dan İspanya’ya kadar yayılan bir kültürü hem coğrafi hem de 14 yüzyıla ait kronolojik bir sıralama ile temsil eden 18 bin eser tek bir salonda sergilenecek.

Haberin Devamı

Avrupa’nın en büyük koleksiyonu

Müze Müdürü Henri Loyrette, “İslam sanatlarını müzede marjinal bir sanat olarak küçük bir alanda sergilemektense, kalitesi ve zenginliğine yaraşır, hak ettiği büyüklükte bir salonda yer almasını istediğimiz için bu projeyi gerçekleştirdik” dedi. Yeni bölümün sorumlusu Sophie Makaryu ise “Louvre’un yeni İslam Sanatı Salonu, Avrupa’nın en büyük İslam sanatları koleksiyonunu bir araya getiriyor” dedi.

Orhan Pamuk konferans verecek

Müzenin yıl boyu düzenleyeceği en önemli Türk etkinliği cem ayini ve semah gösterisi olacak. Cem ayini 13 Nisan 2013 akşamı, semah gösterisi ise 14 Nisan akşamı yapılacak. Türkiye’den ayrıca özellikle ‘Benim Adım Kırmızı’ romanında İslam minyatür sanatına geniş yer veren Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk da yıllık programda yer alıyor. Pamuk, 27-28 Ekim tarihlerinde İslam Sanatları Salonu’nda iki gün boyunca konferans verecek ve kitabından bölümler okuyacak.

En büyük destek Katar Emiri’nden

Toplam 100 milyon Euro’ya mal olan projeye Fransız devleti 31 milyon, Katar Emirliği 17 milyon Euro destek verirken, Fas Kralı 6’ncı Muhammed, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Kuveyt Emiri ile Fransız şirketleri Total, Lafarge ve Bouygues İnşaat da projeye sponsor oldu.

Haberin Devamı

Piramit’e rakip olacak çatı

Yeni Salon’un cam tavanı, güneşin renklerini yansıtması için özel mimari teknikle hazırlanan 2 bin 350 üçgen parlak alüminyumdan oluşturuldu. Düz değil, ‘uçan halı formunda’ hazırlanan yeni tavanın, ünlü mimar Ieoh Ming Pei’nin 1989’da yaptığı Louvre’un ünlü piramid girişinin güzelliğini geçeceği yorumları yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!