Muğla'da Büyükşehir heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Muğlada Büyükşehir heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2011 13:40

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Ulusal Planlama Projesi” adıyla duyurduğu kanun tasarısı kapsamında, nüfusu 750 binin üzerinde olan Muğla'da büyükşehir olma heyecanı başladı.

Haberin Devamı

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, yaptığı açıklamada, Muğla'nın 800 binin üzerinde nüfusuyla büyükşehir olacak iller kategorisine girdiğini, Büyükşehir olma hayalinin kentte ve kendilerinde de heyecan yarattığını belirtti.

Kentin büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla birlikte, kişi başına İller Bankası payının da yükseleceğine işaret eden Gürün, “Ayrıca o ilde oluşan vergilerin yüzde 5'i büyükşehir bütçesine geliyor ve alt belediyelerle bölüşüyor. Bir kere mali yönden önemli bir artı değer oluyor. Bunun haricinde büyükşehirin yetki ve yaptırım gücü yükseliyor. Kanunla büyükşehirlere bazı konularda merkezi hükümet görevlerini devretmiş ve dolayısıyla büyükşehirin yaptırım gücü, yetkisi daha yüksek. Bu nedenle büyükşehir olmayı herkes istiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gürün, Türkiye'de 16 büyükşehir belediyesinin bulunduğunu ve yeni büyükşehirlerle birlikte bu sayının 27'ye çıkacağını dile getirerek, “Geriye 54 tane büyükşehir olmamış normal şehir kalıyor. Herkes, her bölge büyükşehir olmak ister. Bizim sistemi tekrar revize etmemiz gerekiyor. Yani normal belediye yasası, büyükşehir belediyesi yasası, İl Özel İdareleri ve muhtarlıklar olmak üzere yerel yönetimlerle ilgili tekrar bir gözden geçirme ve reforme etmemiz gerekiyor. Bizim esas yapmamız gereken bunlar” dedi.

Muğla'nın kendisini geleceğe taşıyacak enstrümanları seçtiğini ve gelecek için emin adımlarla ilerlediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Biz kentimizde sanayi istemiyoruz. Ama bir üniversite kenti olarak, tarih ve kültürel değerlerimizi turizme sunarak, spor turizmi, kongre turizmi ve önümüzdeki dönemlerde daha aktif hale gelecek olan sağlık turizmle pay alan, coğrafi merkezlilikle de bir lojistik merkez olabilme özelliğine sahibiz. Bu özelliklerle de biz nitelikli göç alarak gelişimimizi ve kişi başına düşen gelirimizi arttırabileceğimizi tespit ettik. Bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Büyükşehir bir koordinasyon görevidir. Muğla bu koordinasyonu bütün ilçeler içinde sağlayacaktır. Muğla'nın coğrafyasının ve nüfus dağılımının da özellikleri vardır. Bir merkezde nüfus toplanmamıştır, dağınıktır. Fethiye, Bodrum, Marmaris, Milas ayrı ayrı, aşağı yukarı Muğla merkez ile birlikte nüfusa sahip. Bu nedenle burada uygulanacak olan büyükşehir statüsünün oturulup konuşulup teknik detaylarının ortaya çıkarılması gerekiyor.”

Haberin Devamı

“MUĞLA HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL”

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş ise Muğla'nın büyükşehir olmasını çok istediklerini söyledi.

Karakuş, Muğla'nın Türkiye'de kendi kendine yeten 11 ilden birisi olduğunu hatırlatarak, “Yani devletten artı kaynak aktarılmadan kendi ödedikleri, devletten aldıklarından daha fazla olan 11 ilden birisi. Büyükşehir belediyesi olduğunda Muğla'da yaratılan katma değerden, Muğla'nın direkt olarak ödenen vergilerin yüzde 5'inin tekrar Muğla'ya gelmesi durumu var ki bu belediye gelirlerini ciddi anlamda artırır ve yerelde kaynak kullanımı konusunda çok daha rahat bir ortam yaratır diye düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Muğla'nın turizmle ismini dünyaya duyuran bir kent olduğunu söyleyen Karakuş, “Muğla'nın ilçelerde bile bir çok belediye tarafından yönetilmesi, yönetimde büyük bir bölünmüşlük, parçalanmışlık yaratıyor. Bu nedenle gerek alt yapı yatırımlarında, gerek üst yapı yatırımlarında verimli bir karar alınamadığından Muğla turizmde hak ettiği yerde değil. Büyükşehir olduğu takdirde hem tanıtımda, hem gelirlerinde yaşanan artışla beraber turizmde de büyük bir patlama yapacağımıza inanıyorum. Büyükşehir olmanın mutlaka Muğla için artı bir değer getireceğine inanıyorum” diye konuştu.

“BODRUM AYRI BİR KONUMDA TUTULSUN”

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise, Bodrum içn 2002 yılından beri bazı projeleri savunduğunu belirterek, “2002 yılından beri hep savunduğum bir şey vardı; Türkiye'de ilk defa ilçe turizm büyükşehir belediyesi kurulsun. Biz hala bunun arkasındayız. Bodrum Yarımadasındaki 11 belediyenin tek çatı altında toplanmasını ve ilçe turizm büyükşehir belediyesi olmasını hep savunmuşumdur” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ve dünya geneline bakıldığında Bodrum isminin Muğla isminin çok daha önünde olduğuna işaret eden Kocadon, şöyle konuştu:

“Üst kimliğimiz tabi ki Muğla. Ancak Bodrum, Muğla isminin çok daha önündedir. Bilinen tanınan bir yerdir Bodrum. Mesafe olarak Muğla, Bodrum'a çok uzaktır. Bodrum, yarımada bazında çok geniş bir yerdir. Muğla, büyükşehir statüsüne getirilebilir, ama bunun içinde Bodrum'u ayrı tutmak lazım. Çünkü Bodrum Türkiye'nin İstanbul'dan sonra dünyaya açılan ikinci kapısıdır. Bu nedenlerle Bodrum'u bu büyükşehir statüsü içinde ayrı bir konumda tutarlarsa seviniriz. Bodrum, bağımız bir bölge olarak büyükşehir statüsünün içinde ayrı tutulabilir.”

Haberin Devamı

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar da, büyük bir kasabanın il olması, yada Muğla gibi bir ilin büyükşehir yapılmasının çok önemli olmadığını belirterek, “Bugün bana 'Marmaris'i il yapalım' deseler, ne anlamı var? Bunun ne katkısı olacak? Zaten yasalarla her şey belirlenmiş ve bu belirlenen konularda sıkıntılarımız var. Örneğin turizm bölgelerinde haksız bir uygulama var. Kış nüfusunuza göre merkezi bütçeden aldığınız pay ve personel istihdamında haksızlığa maruz kalıyoruz. İnsan artıyor ama elimizdeki bütçe ve personel kış nüfusuna göre belirlenmiş. Bir yerin illa büyükşehir yapılmasına gerek yok. Bu gibi sorunlar çözülürse Muğla'nın büyükşehir yapılması gereksiz” dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise, Muğla'nın büyükşehir olmasını gerektirecek bir özelliği sahip olmadığını savundu.

Muğla'nın büyükşehir olması için bazı kıstasları bünyesinde bulundurması gerektiğine işaret edene Saatcı, “Antalya'ya, Eskişehir'e bakıyorum. Hadi Ankara, İzmir, İstanbul bunları ayıralım. Çünkü bu iller statü olarak isim olarak olmasa bile Osmanlı'dan beri büyükşehirlerimiz. Ama daha sonra büyükşehir yapılan illere baktığımız zaman etraftaki ilçe belediyelerle zaten birleşmiş, banliyöleşme gerçeklemiş. Sadece tabelalar ayırıyor. Coğrafi bir ayrımda yok. Ama Muğla öyle değil. Coğrafi bir ayırım var etrafında. Getirisi anlamında Muğla büyükşehir yapılsın fakat düz mantıkla baktığımız zaman Muğla'nın büyükşehir yapılması uygun değil, henüz daha erken” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!