Erdoğan Hakkari'de konuştu

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan Hakkaride konuştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2011 15:25

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şiddetin, terörün acıdan, yoksulluktan, gözyaşından başka hiçbir şey getirmediğini belirterek, “780 bin kilometrekareyle bu vatan bizim, bu vatanın üzerinde ameliyat yaptırtmayız, bu vatan bizim. 74 milyonu, kim ameliyat derdine düşüyorsa avucunu yalasın, kusura bakmasın” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, partisince Hakkari Valiliği önünde düzenlenen mitingde vatandaşlara seslendi.

Konuşmasına, “Serhat şehri, medeniyet şehri, alimler şehri, seyitler şehri Hakkari'yi, Hakkarili kardeşlerimi selamlıyorum” diyerek başlayan Erdoğan, Hakkarili Ebul Berekat Hazretlerinin “Muhabbetin esası üç şeydedir: Vefa, edeb, mürüvvet” dediğini anımsatarak, “Bizim aramızda birbirimize karşı vefa var, bizim aramızda birbirimize karşı hamdolsun edep var, bizim aramızda, birbirimize karşı mürüvvet var, kavuşma var. Biz birbirimize muhabbetle bağlıyız. Allah muhabbetimizi daim etsin, hiç ama hiç eksiltmesin” dedi.

Necip Fazıl Kısakürek'in de Hakkari'ye gelip, Seyyid Taha Hazretlerini ziyaret ettiğinde, “Şemdinli dağlarının, içtim nur çeşmesinden. Kurtuldum, akreplerin ruhumu deşmesinden” dizelerini dile getirdiğini anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:

“İşte Hakkari böyle bir şehirdir. Hakkari bizim milletle muhabbetimizin nişanesidir. Bu benim, sadece Başbakan olarak Hakkari'ye beşinci gelişim. Seçim kampanyalarımızı Hakkari'den başlattığımız yıllar oldu. Hakkari'ye gelip açılışlar yaptık. Hakkari'de sizlerle beş kez hasret giderdik, kucaklaştık, muhabbet ettik. Hakkari'de sizlerle dertleştik. AK Parti, milletle aynı dili konuşan, milletle gönül diliyle konuşan bir partidir. AK Parti, samimiyet diliyle konuşan bir partidir. Biz, hesabi değiliz, hasbiyiz. Biz, öfkenin, şiddetin, nefretin değil, sevginin, samimiyetin diline teslim olmuş bir partiyiz.

AK Parti'yi kurduğumuz, sizin huzurunuza çıktığımız günden itibaren, gönül birlikteliğimiz, kardeşliğimiz her gün biraz daha pekişti. Çünkü biz size yalan söylemedik, söylemiyoruz. Biz ilkelerimizden taviz vermedik, vermiyoruz. Bizim siyasetimiz hizmet siyaseti, eser siyaseti, kardeşlik siyaseti, bunların siyaseti ideoloji siyasetidir, farkımız bu. Biz, işte şu Hakkari'de, Yüksekova'da, Şemdinli'de, Çukurca'da eserlerimizle, hizmetlerimizle konuşuyoruz. Biz verdiğimiz sözleri tutuyor, vaatlerimizin arkasında duruyoruz. Tek tek, adım adım, yatırımlarla, reformlarla, 81 vilayetin, tüm Türkiye'nin, Hakkari'nin çehresini değiştiriyoruz.”
Başbakan Erdoğan, esnafların zorla kepenk kapatmak zorunda kaldığını belirterek, “Bunun adı 'kepenk kapatma eylemi' değil, 'kepenk kapattırma eylemi.' İnsanları tehdit ederek, belediye eliyle dehşet saçarak, buna kepenk kapatma diyemezsiniz. Bu ticaret hürriyetine, özgürlüğüne engel olmaktır” dedi.
Hakkari Belediyesi'nin ideolojik davrandığını, vatandaşa hizmet etmediğini belirten Erdoğan, “Şu anda Hakkari'nin şu sokağında gezdiğim zaman insanlığımdan utanıyorum. Bu nasıl bir yerel yönetim? Şurada yol var mı, Allah aşkına? Sizlere gönderdiğimiz parayı söyleyeceğim, soruyorum bu para nereye gidiyor” diye konuştu.

“ÇETELERLE AMANSIZCA MÜCADELE ETTİK”

Erdoğan, AK Parti'nin kurulduğu andan itibaren birilerinin, birtakım odakların engellemesiyle karşılaştığını, tehdit edildiklerini, partinin kapatılmak istendiğini ifade ederek, “Çirkin tezgahlarla, tahriklerle ülkenin huzurunu bozmak, bu yolla AK Parti'yi iktidardan uzaklaştırmak istediler. Bizim sizlerle olan muhabbetimizi kıskandılar, bu muhabbeti bozmak istediler. Hiçbirine eyvallah demedik, hiçbir tezgaha, hiçbir kışkırtmaya boyun eğmedik. Tam tersine, sizin desteğinizle, sizin hayır dualarınızla demokrasiye, özgürlüklere, milli iradeye musallat olan bu çetelerle amansızca mücadele ettik” dedi.

Çetelere hesap sorduklarını, inkar politikalarına son verdiklerini ve faili meçhullerin peşine düştüklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

“Ülkenin her neresinde olursa olsun, benim insanıma yapılan her haksızlığın hesabını soruyoruz. Sekiz buçuk yıl önce nasıl bir Türkiye vardı, bugün nasıl bir Türkiye var? Sekiz buçuk yıl önce nasıl bir Hakkari vardı, bugün nasıl bir Hakkari var? Yüksekova'da, Şemdinli'de, Çukurca'da, benim genç kardeşlerim Kürtçe müzik kasetlerini gizli gizli dinliyordu. Hakkarili Ahmede Hani'nin adı anılmıyordu. Mem-u Zin tanınmıyor, bilinmiyor, okunmuyor, köşe bucakta saklanıyordu. Kültür Bakanlığı aracılığıyla bastık, yayınladık, takdim ettik. Anneler yavrularıyla Kürtçe konuşamıyordu. Köylüler huzurla, güvenle şehre, ilçeye inemiyordu. Çölemerik yani Hakkari, Gever yani Yüksekova, Navşar yani Şemdinli, Çele yani Çukurca demek, telaffuz etmek bile yasaktı, o günlerden bu günlere geldik.

Ah benim Hakkarili kardeşim... 'Ülke bölünür' dediler, 'huzur, barış kaybolur' dediler... İşte bu kardeşinize, bizim partimize, arkadaşlarımıza en ağır hakaretleri ettiler. Ne oldu? Kardeşlik bozulmadı, kardeşlik yüceldi, muhabbetimiz daha da arttı. Sekiz buçuk yıl önce Ahmede Hani'den söz etmek korku sebebiydi. Bugün artık Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Mem-u Zin'i basıyor. Dün Kürtçe kaset tandırlarda saklanırken, bugün devletin televizyonu 24 saat Kürtçe yayın yapıyor. Bunu kim getirdi, bunu hangi parti getirdi? Kim? Biz getirdik, biz başardık ve daha da ileri gideceğiz. Bugün, Uluslararası Kürdoloji Kongresi, Kürt Kadın Kongresi, 21. Yüzyılda Kürt Dili ve Edebiyatı Kongresi düzenleyen bir Hakkari Üniversitesi var. Bu üniversiteyi kim kurdu? Bu hizmetleri buraya getiren AK Parti. Demokrasinin bir mücadelesi olarak, hak ve özgürlükler olarak, 'bu ülkenin 81 vilayetinde üniversite olacak' dedik ve bu üniversitelerin tamamını gerçekleştirdik.

Şiddet, bugüne kadar acıdan başka hiçbir şey vermedi. Terör, şiddet, acıdan, yoksulluktan, gözyaşından başka hiçbir şey getirmedi. Size soruyorum Hakkarili kardeşim, bu şiddet politikaları kimin işine yarıyor? Bu terör kimin ekmeğine yağ sürüyor? Bu ülkede hizmet verecek kimse oyunuzu onlara verin, futbol takımı tutar gibi parti tutulmaz. Oy namustur, oy şereftir, korkunun ecele faydası yoktur. Çocukların ellerine molotofkokteyli tutturmak suretiyle dükkanların camlarını indirenler, otobüsleri, arabaları ateşe verenler, tarihe de, millete de asla bunun hesabını veremezler. Demokrasi, temel hak ve özgürlükler bu yolla gelmez. Bu istismar siyasetinin önünü hep beraber keseceğiz. Biz, bütün samimiyetimizle yeni bir süreç başlattık ama CHP, MHP, BDP, adeta ittifak halinde bu süreci sabote etmek için inanın gece gündüz çalıştılar.”

“İNKAR POLİTİKALARININ BELGELERİ...”

Başbakan Erdoğan, dün Van'da, 1940'lara ait, CHP'nin tek parti iktidarı dönemine ait beş belgeyi açıkladığını, CHP'li Bakanlar Kurulu'nun imzalarıyla, İsmet İnönü'nün imzalarıyla, kitapların, plakların nasıl yasaklandığını, toplatıldığını belgeleriyle gösterdiğini anımsatarak, “O belgeler, işte on yıllardır yaşanan acının belgeleriydi. O belgeler, inkar politikalarının belgeleriydi” diye konuştu.

AK Parti'nin 22 Kasım'da son verdiği inkar, ret ve asimilasyon politikasının bir daha Türkiye'nin gündemine gelmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, Kürt sorunu denilen olayın ret, inkar ve asimilasyon olduğunu, günümüzde Türkiye'de böyle bir sorunun olmadığını söyledi.

Erdoğan, “Sadece benim partimin grubunda 60'ı aşkın Kürt milletvekili kardeşim var. Biz bunları bir yerlerden izin alarak partimize almadık; kabinemde Kürt bakan arkadaşlarım var, biz bir yerlerden ruhsat alarak kabinemize koymadık. Nereden izin aldığımızı söyleyeyim, görevlendirmeyi nerenin yaptığını söyleyeyim; sen yaptın, millet yaptı. Millet verdi, millet görevlendirdi, biz de parlamentoya taşıdık” dedi.

“Herkes rolünü oynuyor, bu ülkede benim Kürt kardeşimin sorunları, bugüne kadar nasılsa yine benim sorunudur” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
“Lazın, Çerkezin, Gürcünün hepsinin sorunu benim sorunumdur. Bu milletin içinde Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Abazası, Romanı, Arabı var. Millet böyle oluşur, onun için tek millet dedik, arkadan tek bayrak dedik. Ne zaman dedim bunu? Afyon'dan yola çıkarken, bizim bu bayrağımızın rengi birilerini niye rahatsız ediyor? Bu renk şehidimizin kanıdır, rengi oradan alıyor, hilal bağımsızlığımızın ifadesidir, yıldız şehitlerimizi sembolize eder, onun için tek bayrak dedik, ardından 'bayrakları bayrak yapan, üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır' dedik. Onun için 780 bin kilometrekareyle bu vatan bizim, bu vatanın üzerinde ameliyat yaptırtmayız, bu vatan bizim. 74 milyonu, kim ameliyat derdine düşüyorsa avucunu yalasın, kusura bakmasın. Dördüncüsü tek devlettir. Tek devlet dedik. Bizim birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya çalışanlara 12 Haziran'da gerekli cevabı vermeye hazır mıyız? Sandıklardan seçmen listesinin bütün mensupları, o oy pusulasının başındaki ilk parti AK Parti, inşallah sizlerin oylarıyla gümbür gümbür yine sandıklardan, hep beraber geleceğiz.”

“BUGÜN ARTIK YASAKLAR YOK”

“İsminde barış olan, demokrasi olan BDP, CHP ile kol kola girerek bütün ilkelerini çiğniyor, kendi kendisiyle çelişiyor, kendi kendisini inkar ediyor” diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“12 Eylül halkoylamasında, BDP, CHP ile, MHP ile, Ergenekon'la kol kola girerek 26 maddenin değişikliğine karşı çıktı. Hem de demokratik yollarla değil, anlatarak, ikna ederek değil. Zorla, tehditle, baskıyla, sindirerek boykot uygulamaya çalıştı. Vatandaşlarımızı niçin serbest bırakmıyorlar, neden? Sürekli tehditlerle benim vatandaşımın demokratik hakkını kullanmasına niçin engel oluyorlar? Çünkü kendilerine inanmıyorlar, biliyorlar ki, eğer biz Kürt kardeşlerimizi serbest bırakırsak, onların tabii Kürt kardeşim, kardeşleri değil, onlar hiçbir zaman benim Kürt kardeşimin temsilcisi olamaz, istismarını yaparlar sadece. Bugüne kadar Allah aşkına, şu Hakkari'nin sokaklarındaki hal, görüntü, benim Kürt kardeşlerime hizmet vermek diyebilir miyiz? Halkını seven, halkına hizmet verir. Ben artık Hakkarili gençlerin gerçeği görmesini istiyorum. Ben artık, Hakkarili kardeşimin, bu şiddet politikalarını sorgulamasını istiyorum. Hakkarili anaların artık evlatlarına sahip çıkmasını, evlatlarını dağdan geri çağırmasını istiyorum. Bugün artık yasaklar yok. Bugün artık kısıtlamalar yok. Bugün, ifadenin önünde engeller yok. Hep birlikte çok daha iyisini yapacağız, standartları çok daha yükseğe çıkaracağız ama bunun için sizden destek istiyoruz, el ele, omuz omuza vereceğiz.
22 Temmuz'da Hakkari bize destek verdi, biz de karşılığını verdik. Hizmetle verdik, demokrasi mücadelesiyle verdik, çetelerle mücadele ederek verdik. Hakkari'den bir kez daha destek istiyoruz. Çetelerle daha güçlü şekilde mücadele noktasında daha güçlü mücadele etmek için sizlerden destek bekliyoruz. Türkiye'yi daha ileri demokratik standartlara kavuşturmak için sizlerden bir kez daha destek istiyoruz. Özgürlükleri daha da genişletmek için destek istiyoruz.”
Seçime 23 gün kaldığını anımsatarak, partililerden kapı kapı dolaşmalarını isteyen Erdoğan, “Şimdi yeni bir anayasa için, her bir Hakkarili kardeşimin, 'işte bu benim anayasamdır' diyeceği bir anayasa için destek istiyoruz. Biz ne çektiysek millet tarafından yapılmayan, insanı merkeze almayan Anayasa'dan çektik. Şimdi artık tamamen insanı merkeze alan, milletin derdine çare üretecek, ekonomiye güç verecek bir anayasayı millet kendisi yapacak. Ayrım yok, amalar yok, ancaklar, dışlama, öteleme, yasaklama yok. Bu anayasayı millet istiyor ve biz de bu anayasayı yapacağız” diye konuştu.

KENTTE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan'ın miting yaptığı Hakkari'de yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Büyük bir sessizliğin hakim olduğu kentte, ekmek fırını ve bir eczane dışında bütün iş yerlerinin kapalı olduğu gözlendi. Kontak kapatma eylemi nedeniyle hiçbir araç da caddelerde görülmedi.

Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Depin mevkisinden itibaren yoğun güvenlik önlemi aldı. Çevre illerden takviye güvenlik güçlerinin, izinsiz gösterilerin sık sık yapıldığı Keklikpınar, Dağgöl ve Kıran mahalleleri ile şehir merkezindeki sıkı güvenlik tedbirleri dikkati çekti.
Mitingin yapıldığı Konak Caddesi ve çevresinde görev alan sağlık ekiplerinin bulunduğu ambulans ile TEDAŞ araçları da güvenlik tedbirleri kapsamında aramadan geçirildi.

AK Parti Genel Başkanı ve  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “İki ülkeye sınır Hakkari, her açıdan dünyanın  çok önemli bir turizm noktasında, ticaret noktasında hareket merkezi olur. Terör  örgütü bunu bildiği için bu bölgenin yakasından düşmek istemiyor. Terör örgütü  bunu bildiği için, yoksulluğun bitmesini burada istemiyor” dedi.

Erdoğan, partisince Hakkari Valiliği önünde düzenlenen mitingde  vatandaşlara seslendi. Başbakan Erdoğan, dün Van'da, Vanlılarla el ele  verdiklerinde çok kolaylıkla hayata geçirebilecekleri bir hayalini ifade ettiğini  söyledi. Hakkari için de hayalleri olduğunu, sekiz buçuk yılda gerçeğe  dönüştürdükleri birçok hayal gibi, bu hayalleri de gerçeğe dönüştürmek istediğini  belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“İşte Yüksekova'da 17 Temmuz 2010'da yılda 1 milyon yolcu kapasiteli bir  havaalanının temelini attık. Bu havaalanı 120 trilyona mal olacak, 120 trilyon  ama ne oldu bunun temel atma törenini bile engellemek istediler ama benim  Ulaştırma Bakanım geldi ve burada temeli her türlü şarta rağmen attılar. Şu anda  inşaat devam ediyor. Aynı şey Şırnak'ta oldu. Silopi'de de havaalanının temel  atma törenini yaptık. O da gerçekleşti. Buralarda Allah aşkına havaalanı, benim  vatandaşımın, Kürt kardeşimin aklından geçer miydi? Ama bak biz şimdi buraya  uçağı indireceğiz. Ben bir tane uçağın gelmesini istemiyorum, buraya haftada  15-20 uçağın inip kalkmasını istiyorum. Dünyanın değişik yerlerinden buraya  uçaklar gelsin istiyorum. Kaya Resimleri'ni, Dirheler'i, Melik Esed Mezarlığı'nı  görmeye gelsin. Bay Kalesi, Kelat Sarayı, Zeynel Bey Medresesi, Taş Köprü,  Amerika'dan, İngiltere'den, Japonya'dan buraları görmeye gelsinler istiyorum.  Turistleri burası çeker. Dünyanın her yerinden dağcılar, gelsinler, Cilo Dağı'na  çıksınlar, Sat Dağı'na tırmansınlar, yaylaları, mezraları görsünler istiyorum.  Türkiye'den, dünyadan genç üniversite öğrencileri, Hakkari Üniversitesi'nin TOKİ  tarafından yakında inşa edilecek kampüsünde ilim tahsil etsin. İstiyorum ki  Hakkari'nin de esnafı kazansın, tüccarı kazansın, Hakkari üretsin, şu andaki  ihracatını daha da artırsın. İşsiz iş sahibi olsun. İnanın bunu yaparız.”

Bunun uzak bir hayal olmadığını belirten Erdoğan, “Yeter ki şu  Hakkari'de huzur olsun, yeter ki terör bitsin, yeter ki kan dursun. Çıkıyor  BDP'nin Başkanı diyor ki 'kandan beslenenlerin Allah belasını versin.' Bunu sen  hangi yüzle söylüyorsun? Hakkari'de benim vatandaşım, elini kolunu rahat rahat  sallaya sallaya gezemiyorsa bunun sorumlusu sizsiniz. Eğer böyle bir günde  buranın esnaflarına kepenk kapattırıyorsanız, bunun suçlusunu başka yerde  aramayın, bunun suçlusu sizsiniz. İşte üç gün kendilerine göre yas ilan  ediyorlar, ondan sonra kepenk kapattırıyorlar. Dünyanın neresinde var böyle bir  şey? Ve siz burada kalkıyorsunuz bir hoca efendiyi rahatlıkla öldürebiliyorsunuz,  şehit edebiliyorsunuz. Ve ailesini de daha sonra bırakmıyor, hala tehdit etmeye  devam ediyorsunuz. Bu nasıl bir anlayıştır? Bu nasıl bir iştir” dedi.
       
“TERÖR BUNLARIN BESLENDİĞİ TEK YER”
         
Durum tespitinin iyi yapılması gerektiğine işaret eden Erdoğan, “Terör  bunların beslendiği tek yer, terörden besleniyorlar, terör varsa BDP'ye oy var.  Çünkü BDP de onları besliyor. Bunu da artık kendileri artık açık açık ifade  ediyorlar. Eğer demokrasi diyorsanız kalkıp burada tavrınızı koyacaksınız. Eğer  siz bu konuda yürekliyseniz, parlamentoda da söyledim, çıkın terör örgütü olarak  PKK'yı ilan edin. Edemediler, niçin? Çünkü oradan besleniyor” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

 “Ölüm haktır, biz hayatımızda bir kere ölürüz ve biz buna inanmışız ama  düşünün, buna inanmayanlar tabii ki her gün korkacak ama inanıyorsak o zaman biz  korkmayız. Çünkü bizim için ölüm son değildir, ölüm bir başlangıçtır. Bizim  değerlerimizde, bizim inancımızda, ölümden sonra dirilmek vardır ama bunların  böyle bir şeyi yok ve bunlar Kürtlerin, İslam'ı bir dayatmayla, kılıç zoruyla  kabul ettiklerini kendileri söylüyorlar zaten. Kürtlerin dininin Zerdüştlük  olduğunu da bunlar söylüyorlar. Ben söylemiyorum, kendileri söylüyor ama son  zamanlarda baktılar ki bu tutmadı, şimdi artık hac, umre turizmine al attılar.  Oradan çünkü mani gelecek. Bu da yetmedi, şimdi 'devletin imamları arkasında  namaz kılmayın' diyorlar. Kendileri bakıyorsunuz geliyorlar, belli yerde hemen  bir cemaat oluşturuyorlar, kadın erkek birbirine girmiş, namazı kıldıran ehliyet  sahibi midir belli değil. Bir defa cumada bu işe ehil olmak lazım, liyakat sahibi  olmak lazım. Ve cuma bir cemdir. Yani biz köylerde, mezralarda filan cuma  kılmayız, hep Anadolu'da bu bellidir, kasabaya ineriz, ilçeye ineriz. Oralarda  kılarız. Neden? Cem olacağız, bir araya geleceğiz, mesajı alacağız ama bunlar  böyle bir hassasiyet içinde değil. Zaten bir kısmı kenarda, oradan izliyorlar,  öbür taraftakiler de adeta bir sivil inisiyatif gösterisi gibi güya cuma namazı  kılıyorlar. Bunların yaptığı bu. İşte 12 Haziran dinimizi istismar edenlere de  cevap verme günüdür.”

Güvenli olursa, huzurlu olursa, istikrar olursa Hakkari'ye dünyanın her  yerinden yatırımcı geleceğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

“İki ülkeye sınır Hakkari, her açıdan dünyanın çok önemli bir turizm  noktasında, ticaret noktasında hareket merkezi olur. Terör örgütü bunu bildiği  için bu bölgenin yakasından düşmek istemiyor. Terör örgütü bunu bildiği için,  yoksulluğun bitmesini burada istemiyor. Ben şurada Yüksekova'da, 150 yataklı  hastanenin açılışına geldim. Ardından Hakkari'de, 150 yataklı hastanenin  açılışına geldik, aynı gün ve bu hastanelerimizin açılmasına bile vatandaşı  tehdit ettiler, göndermediler. Biz size kötülük mü yaptık? İki tane modern  hastane yaptık. Şimdi sizlere değişik rakamlar vereceğim sağlıkla ilgili.  Düşünebiliyor musunuz, Hakkarimizde 2002 yılına kadar sadece fıtık gibi küçük  ameliyatlar yapılabiliyordu, sadece fıtık. Hakkari böyle bir yerdi. Bugün ise  birçok büyük ameliyatlar Hakkari'de yapılabiliyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez  beyin ameliyatı 2007 yılında yapıldı Hakkari'de, ilk kez. Şemdinli'de ise ilk kez  ameliyat 2007 yılında yapıldı. Buralara durup dururken gelmedik, AK Parti  iktidarıyla geldik. Ben şimdi soruyorum; Allah aşkına, bu BDP'nin destekledikleri  şu bağımsızlar ne yapacaklar bunlar? Soruyorum ne hizmet verecekler benim  buradaki Kürt kardeşlerime? Ben kardeşlerimi duyarlı olmaya çağırıyorum. Bu  tehditlere karşı dik durmaya çağırıyorum. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar biz  hizmetlerimizden asla geri durmayacağız. Yollarımızı da yapacağız ama bunlar  müteahhitlerin iş makinelerini de yakıyorlar. Yol yapmak için çalışan müteahhidin  makinesini de yakıyor. Niye? Çalışmasın diye. Baraj yapıyoruz makineleri  yakıyorlar, çalışmasınlar diye, buralara hizmet gelmesin diye. Çünkü fakirliği,  yoksulluğu böyle istismar ediyorlar. Ne diyorlar benim Kürt kardeşime? 'Sana  devlet ne verdi, okul mu verdi, hastane mi verdi?' Geçmişte, geçmişte. Şimdi  diyemiyorlar. Bu oyuncakları ellerinden aldık. Şimdi artık okullar var, şimdi  artık hastaneler var, şimdi artık yollar geliyor, havaalanı geliyor, tabii  oyuncak gidiyor ellerinden.”
       
"YILLARIN İHMALİNİ ÇOK HIZLI ŞEKİLDE TELAFİ EDİYORUZ
         
Derecik Sınır Kapısı'nı bu yıl 14 Şubat'ta açtıklarını, 25 Nisan'da da  Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı'nın açılması onayını verdiklerini ifade eden Erdoğan,  şöyle konuştu:

“Esendere Sınır Kapısı'nın temelini yakında atıyoruz. Bu kapıyı İran ile  ortak olarak işletecek, geçişleri daha hızlı hale getireceğiz. Yüksekova'nın içme  suyu, kanalizasyon ve atık su arıtma tesisini biz yapıyoruz. Bunlar belediyenin  görevi ama biz Yüksekova'da yaşayan kardeşlerimizi susuz bırakamazdık. Bak, kendi  seçtiği belediye kanunen görev onun, suyu getirmediği halde biz oraya su  getirdik, biz getiriyoruz. Ah benim Hakkarili kardeşlerim, ah benim Kürt kökenli  kardeşlerim, bunları iyi tanıyın. Çevre Yolu'nu ihale ettik, onu inşa edeceğiz.  Terörden zarar gören vatandaşlarımız için 2004 yılında bir kanun çıkardık. Bugüne  kadar terörden zarar gören vatandaşlarımıza ne ödedik biliyor musunuz? 543  trilyon ödedik. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmaması için her tedbiri aldık. Biz  var gücümüzle çalışıyoruz ama biz bunu yaparken benim buradaki polisime,  emniyetini, asayişini temin etmek isteyen polisime, ülkemin sınırlarını korumak  durumunda kalan askerime silah doğrultan ellere biz sessiz kalabilir miyiz? Tabii  ki kalamayız.

Hakkari Belediyesine, hani bazen diyorlar ki, 'gelmiyor.' Ne gelmiyor?  Yalan söylemeyin. Çıksınlar bunu açıklasınlar. Bakın size ne kadar para  gönderdiğimizi söyleyeyim, onu da bütün buradaki gelmeyen, gelemeyen Kürt  kardeşlerime anlatın. 2010 yılında 13.5 trilyon pay verdik. Yüksekova  Belediyesine 2010 yılında 18 trilyon pay verdik. Bunları özellikle bilmenizi  istiyorum. Yani batı ne alıyorsa buralar daha fazlasını alıyor. Çünkü ekonomik  gelişmişlik endeksi düşük olduğu için buralara paydan daha fazla veriyoruz.  Hakkari Belediyesinin görevi olmasına rağmen, şu anda şehir içindeki yolları biz  bazı ana arter diyebileceğimiz yerleri Karayollarına yaptırtıyoruz, yapın dedik,  yapın. Ve buraya 4 çöp kamyonu gönderdik biliyor musunuz? Buna rağmen Hakkari  çöpe mahkum ediliyor, çöp toplanmıyor. Peki bu mudur hizmet? Hakkariliye layık  görülen bu mu? Bu çöpe, çamura, toz toprağa Hakkarili layık mıdır? İşte ben sizin  bunu da sorgulamanızı istiyorum. İstismar siyaseti yapanlarla hizmet siyaseti  yapanları artık birbirinden ayırmanızı istiyorum. Siz çok daha iyisine  layıksınız. Biz de bunun için çalıştık, bunun için çalışmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkanı ve  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Ben Kürt kardeşlerime sesleniyorum; siz hizmete  mi oy vereceksiniz, yoksa istismar siyasetine mi oy vereceksiniz?” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Erdoğan, partisince Hakkari Valiliği önünde düzenlenen mitingde  vatandaşlara seslendi.

İktidarları döneminde Hakkari'ye getirilen hizmetleri anlatan Erdoğan,  Türkiye genelinde 163 bin derslik yaptıklarını, Hakkari'de ise 8.5 yılda 709  dersliğin yapımını tamamladıklarını bildirdi.

Okullara 2 bin 806 bilgisayar gönderdiklerini belirten Erdoğan, “Yani  bilişim teknolojileri sınıflarını Hakkari'de biz kurduk. Daha önce böyle bir şey  yoktu” dedi.

İlk ve ortaöğretimde kitapların ücretsiz olarak öğrencilere verildiğini  anımsatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sosyal güvencesi olmayanlara sesleniyorum, ilköğretimde erkek öğrenciye  30 TL, kız öğrenciye 35 TL veriyoruz. Orta öğretimde erkek öğrenciye 45 TL, kız  öğrenciye 55 TL veriyoruz. Anneye ayrıca, 150 TL veriyoruz. Erzak, yakacak,  bunlar ayrıca verdiklerimiz.

Eğer evde özürlü varsa, bakıcı ücreti olarak asgari ücret veriyoruz.  Özürlü eğitimi için ayrıca destek veriyoruz. Bunları özellikle bilmenizi  istiyorum.

Üniversite öğrencilerine bizden önce 45 TL burs veriyorlardı. Şimdi biz  üniversite öğrencilerine 240 TL veriyoruz. İnşallah master yaparsanız, şu an  henüz masterde değilsiniz, tabii o zamana kadar bu rakam çok büyüyecek ama şu an  master öğrencilerine 480 TL veriyoruz, doktora öğrencilerine 720 TL veriyoruz.”
       
“BİZDEN ÖNCEKİ PARTİLER BU ÜLKEYE BİLGİSAYARI NİYE GETİRMEDİLER?”
         
Başbakan Erdoğan, bir müjde daha vermek istediğini ifade ederek, artık  okullardan kara tahtayı kaldırdıklarını ve akıllı tahtayı getirdiklerini  bildirdi.

Akıllı tahtanın, bilgisayar donanımlı olacağını ve internet ağıyla  dünyaya bağlı olacağını anlatan Erdoğan, “Sizlere sevgili öğrenciler, birer tane  elektronik kitap vereceğiz. Her öğrenciye, zengin fakir ayrımı yok, bunu ücretsiz  olarak vereceğiz. Bu projemizi 4 yılda hayata geçireceğiz” dedi.
 Erdoğan, 4 yılda etap etap okullardaki kara tahtaların kalkacağını,  akıllı tahtaların monte edileceğini belirterek, bunların daha sonra öğrencilere  dağıtılacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, “Bizden önceki partiler bu ülkeye bilgisayarı niye  getirmediler? Bilişim teknolojisi sınıflarını niye kurmadılar? Biz yaptık. Neden?  Bu iş vizyon işidir, vizyon. Vizyonunuz varsa bunu yaparsınız, yoksa  yapamazsınız” diye konuştu.

Sağlık alanında yapılan hizmetleri anlatan Erdoğan, vatandaşın artık  istediği hastaneye gidebildiğini, istediği eczaneden ilacını alabildiğini  belirterek, Hakkari'ye yapılan toplam sağlık yatırımının 120 trilyon (milyon)  lira olduğunu bildirdi.

2 Aile Sağlığı Merkezini tamamladıklarını, Hakkari Devlet Hastanesini  Yüksekova Devlet Hastanesini başlatıp bitirdiklerini dile getiren Erdoğan, ayrıca  5 Aile Sağlığı Merkezinin yapımına başladıklarını, süratle tamamladıklarını ve  hizmete açtıklarını belirtti. Devlet Hastanelerinde kendilerinden önce tomografi  ve MR hizmeti verilmediğini kaydeden Erdoğan, şimdi 2 tomografi ve MR cihazı ile  bu hizmetin verildiğini söyledi.
       
"GELİN BAŞIMIZI İKİ ELİMİZİN ARASINA ALALIM”
         
Daha önce 6 olan diyaliz cihazı sayısını 20'ye çıkardıklarını, sadece 1  tane olan “112 istasyonu” sayısını 14'e, 1 olan ambulans sayısını da 20'ye  yükselttiklerini anlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

Ben şimdi bu BDP'lilere sesleniyorum. Yaa bunları sizin gözünüz görmez  mi Allahaşkına. Dürüst olun. Ben Kürt kardeşlerime sesleniyorum; siz hizmete mi  oy vereceksiniz, yoksa istismar siyasetine mi oy vereceksiniz? Gelin başımızı iki  elimizin arasına alalım. İnanıyorum ki benim Kürt kardeşlerim kendilerine  yakışanı yapacak ve hizmet siyasetine oylarını verecektir.”

Erdoğan, Hakkari'de kendilerinden önce 10 olan uzman hekim sayısını  96'ya, 172 olan ebe ve hemşire sayısını 408'e çıkarttıklarını anlattı.

TOKİ aracılığıyla da Hakkari'de bugüne kadar bin 66 konut uygulaması  başlattıklarını, bu konutların 964'ünü sahiplerine teslim ettiklerini bildiren  Erdoğan, “Ulaştırmada, bizden önce bölünmüş yol ne kadardı biliyor musunuz?  Çıldırası geliyor insanın. 1 kilometre... Biz 13 kilometre yaptık. Eğer şu terör  olayı olmasa, şu tehditler olmasa çok daha fazlasını yaparak bu işleri bitirmiş  olacağız” diye konuştu.

Hakkari'de havaalanı yapımıyla ilgili çalışmalarının devam ettiğine  işaret eden Erdoğan, “2013 yılında Yüksekova'da artık uçaklar inip kalkmaya  başlayacak” dedi.

Erdoğan, KÖYDES çalışmaları için Hakkari'ye 107 trilyon destek  verdiklerini, suyu, yolu olmayan köyün kalmayacağını ifade etti.
       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!