Simav depremi ucuz atlattı

Güncelleme Tarihi:

Simav depremi ucuz atlattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2011 12:17

KÜTAHYA’nın Simav İlçesi’nde dün gece saat 23.15’de meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan artçı sarsıntılar, Simavlılara gece boyunca kabus yaşattı. Günün ilk ışıklarıyla depremin yıkımdan çok, binalara hasar verdiği de ortaya çıktı. Kızılay evlerindeki hasar nedeniyle sokakta kalanların barınması için çadırkent kurmaya başladı.

Bütün geceyi sokakta yaktıkları ateşin başında battaniyelerle geçiren Simavlılar güneşin ilk ışıklarıyla birlikte korka korka da olsa evlerine girerek hasar tespiti yapmaya çalıştı. Başta ilçede okuyan üniversite öğrencileri olmak üzere pek çok vatandaş da ilçeyi terk etmek için garaja akın etti, kendilerine tahsis edilen otobüslerle memleketlerine gittiler. İlçeye sevk edilen Sivil Savunma, UMKE, AKUT ve 112 ambulans ekipleri aralıksız olarak gelen ihbarları değerlendirirken, Kızılay da geceyi soğukta geçiren vatandaşlara çorba dağıttı. AKUT ve Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekiplerince, bir yıldan fazla süredir yatağa bağımlı olarak yaşamını sürdüren Gülizar Kaymakça, yakınlarının isteği üzerine evinden alınarak daha uygun bir ortama götürüldü.

Yaşadıkları depremin şokunu üzerlerinden atamayan vatandaşlar Simav Devlet Hastanesi’ne akın etti. Hastanede ayakta tedavileri yapılan vatandaşlar vakit geçirilmeden taburcu edildi. Hastane yetkililerinden edinilen bilgiye göre olası yeni bir deprem riski karşısında hastanede tedavisi süren 75 yatılı hasta da taburcu edilerek hastane boşaltıldı. Depremde hafif yaralanarak hastaneye giden ve taburcu edilen hastaların bir bölümü yeni deprem korkusu nedeniyle hastane bahçesini terk etmedi. Hastanede tedavi görmekte olan Nurali Demir (70) depremin ilk sarsıntısında sandalye üzerinde namaz kıldığını söyleyerek, "Hemen namazımı bitirdim. Ortalık çatırdamaya başladı. Bağırış çağırışlar arasında elektrikler kesildi. Hastaneden çıkarak hava soğuk olmasına rağmen hayatımızı kurtarmak için geceyi hastane bahçesinde geçirdik" dedi.

ÖNCÜ DEPREM KURTARDI

Öte yandan saat 23.15’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremden 16 dakika önce saat 22.59’da meydana gelen 3.8 büyüklüğündeki öncü depremle Simavlıların, evlerini terk edip sokaklara akın etmesinin can kaybının büyümesini önlediği ortaya çıktı. Yaşadıkları şoku üzerlerinden atamayan vatandaşlar, "Dışarıda sabahladık. Hala uyumadık. Hepimiz çok korktuk. Evlerimize girmeye korkuyoruz. İlk sarsıntıda evden çıkmasaydık sonumuz olabilirdi. Evlerimizde hasar çok büyük. Korku ile yaşamak çok zor ancak elden bir şey gelmiyor" diye yakındılar.

ÇADIRLAR KURULUYOR

Kızılay tarafından gönderilen çadırlar da belediye panayır alanında kurulmaya başlandı. İhtiyaç sahiplerinin burada barınmaları sağlanırken, kendilerine de battaniye ve kumanyalar dağıtılmaya başlandı. Faaliyetleri yerinde inceleyen Simav Kaymakamı Hüseyin Oran, "Maalesef iki kişiyi kaybettik. Simav, bu depremi ucuz atlattı diyebiliriz. Ayrıca yaralanan 1’i ağır 85 kişi, acil kayıtları alınarak hastaneye götürüldü. Ancak çoğunluğunun şikayeti, bozulan psikolojilerine bağlı. Şu an hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Ne kadar evin zarar gördüğü, incelemenin ardından belli olacak. Görünüş itibariyle iki apartman, yan yatmış durumda. Çoğunluğunda çatlak ve kırılmalar var. Şu haliyle yaraları sarmaya başladık. Çadırlarımız da kuruluyor. İlçenin büyük bölümüne elektrik verilmeye başlandı" diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!