Savcı YGS kararını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Savcı YGS kararını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2011 14:56

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı “YGS'deki şifre” iddialarına ilişkin soruşturmayı tamamladı. Başsavcılık 1 milyon 700 bin öğrenciyi ilgilendiren soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Savcılık kararında ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında soruşturma açılmasını da istedi. Başsavcılığın 'kovuşturmaya yer olmadığına' ilişkin kararı Ankara 7. İdare Mahkemesi'ne gönderildi.

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan, iddialar üzerine yürütülen soruşturmayı tamamladı. Sakınan, soruşturma sonucunda “kovuşturmaya yer

KARARA TEPKİLER

İptal davası açan öğrencinin avukatı Ahmet Şaban
Bu kadar kısa sürede sonuca varılması çok düşündürücü. 20 kişilik bilirkişi olsa bu kadar iddiayı nasıl tamamlar. Normalde 59 günde tamamlamaları lazımdı. 3 günde nasıl tamamladılar bilmiyorum. Savcılık sürpriz var demişti, bu sürpriz olmadı.

Abbas Güçlü
S
avcılık bu soruşturmayı 3 günde bitirdi, KPSS’yi 9 ayda bitirdi. Savcının gerekçelerini görmek gerekir. Bu kararı nasıl verdi bu kadar karışıklık varken bu karar nasıl verildi araştırmalı.
Sanki çok acele kapatılıyor gibi geliyor bana. Ama her geçen gün bir kağıt çıkıyor ortaya. Bir hatalar zinciri var. Çok acele verilen bir karar. Savcılık hep suçlayıcı bir makam olurdu ama şimdi koruyucu bir makam haline geldi. Hukuki açıdan verilen bir karar var. Ama hatalar ne olacak nasıl açıklanacak. Savcı açıklasın elindeki belgeleri. Çok başka gerekçeler, belgeler çıkıyor. İnşallah yeni belgeler ortaya çıkmaz. Yargı sorgulanır hale gelmesin, güveneceğimiz başka bir organ kalmadı çünkü.

SETA Eğitim Koordinatörü Bekir Gür
Birçok yöntem izlenmiş olabilir. Şahsen bir somut suç unsuru varsa mutlaka cezalandırılmalı. Ama yoksa sınavın iptali söz konusu olamaz. ÖSYM üst üste hata yapıyor gibi görünüyor. Adayların kaygıları artıyor. Bu hatalar neden kaynaklanıyor araştırmalı. Eğer bir kasıt varsa bunların da cezalandırılması gerekiyor. Bu kadar üst üste hata doğal bir süreç gibi gözükmüyor.

olmadığına” karar verdi.

Haberin Devamı

"ŞİFRE VAR KOPYA YOK"

Kararda, “Başsavcılığımızca soruşturmaya konu suçlar nedeniyle takibi gerektirir herhangi bir suç unsuru bulunmadığından, olay nedeniyle kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. İlk 1000'e giren adayların bulundukları okul listesinde olağandışı bir husus gözlenmedi. Sistemde 1 milyon 459 bin çeşit cevap anahtarı var ve bunların hiçbiri master kitapçıkla aynı değil. Şifre yöntemi ile doğru yapılabilecek sorularda başarılı olup diğer sorularda başarısız olan hiçbir adaya rastlanmadı. 18 soruda şifre var ama kullanıldığına dair bulgu yok" denildi.

Haberin Devamı

Savcılığın kararı YGS sorularının hazırlanması sırasında herhangi bir güvenlik açığı bulunmadığı anlamına geliyor.

ÖSYM BAŞKANI HAKKINDA SORUŞTURMA İSTEMİ

Bu arada Savcılık, kararında ÖSYM Başkanı Ali Demir ve diğer yetkililer hakkında 'görevi ihmal suçlamasıyla' soruşturma açılmasını da istedi.

KARAR MAHKEMEDE

 

Başsavcılık 'şifre' iddialarına ilişkin soruşturmada verdiği ''kovuşturmaya yer olmadığı'' kararını, Ankara 7. İdare Mahkemesi'ne gönderdi.

 

Ankara 7. İdare Mahkemesi’de açılan dava da sürüyor. Mahkeme, savcılıktan bilirkişi raporunu göndermesini istedi.

 

Yürütmeyi durdurma talebi, istenen belgeler mahkemeye ulaştıktan sonra karar verilecek.

 

Haberin Devamı

ÖSYM ise mahkemeye gönderdiği savunmada şifre iddialarını yalanladı. ÖSYM, sınavın iptalini gerektirecek bir olumsuzluk tespit edilmediği bilgisine de yer verdi.

 

YÖK TOPLANACAK

YÖK Genel Kurulu'nun yarın yapacağı toplantıda ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında soruşturma izni istenmesi kararını değerlendirmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!