Cemil Çiçek'ten ABD'ye sitem

Güncelleme Tarihi:

Cemil Çiçekten ABDye sitem
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 10:30

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Usame Bin Ladin'in öldürülmesini değerlendirirken, Türkiye'nin terör örgütleriyle ilgili elde ettiği bilgileri ilgili ülkelerle paylaştığını belirterek, “Ancak aynı işbirliğini, aynı anlayışı PKK terörüyle mücadele söz konusu olduğunda veya diğer terör örgütleriyle mücadele söz konusu olduğunda, Türkiye bugüne kadar mücadelesini büyük ölçüde tek başına yapmıştır. Bu da bizim başka üzüntü kaynağımızdır” dedi. Çiçek, El Kaide'nin olası terör saldırılarına ilişkin olarak da tedbirlerin gözden geçirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil  Çiçek, Usame Bin Ladin'in öldürülmesini değerlendirirken, Türkiye'nin terör  örgütleriyle ilgili elde ettiği bilgileri ilgili ülkelerle paylaştığını  belirterek, “Aynı işbirliğini, aynı anlayışı PKK terörüyle mücadele söz konusu  olduğunda veya diğer terör örgütleriyle mücadele söz konusu olduğunda, Türkiye  bugüne kadar mücadelesini büyük ölçüde tek başına yapmıştır. Bu da bizim başka  üzüntü kaynağımızdır” dedi.

Çiçek, Ankara Hali'ni ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin terör nedeniyle çok zarar gördüğünü, yaklaşık 5 bin kişinin  hayatını kaybettiğini belirten Çiçek, “Terörle mücadelede başarı bizi memnun  ettiği kadar, terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin olmaması da bizi o  kadar üzmektedir. Biz kendi tecrübelerimizden biliyoruz ki terörle mücadelede,  uluslararası, samimi, kararlı bir düzen içerisinde işleyen işbirliği yoktur.  Teröre hangi ülke muhatap olduysa ona göre farklı muameleler yapılmakta, farklı  işlemler ortaya konmakta, tavırlar sergilenmektedir” diye konuştu.

El Kaide'nin bir terör örgütü olduğuna vurgu yapan Çiçek, Türkiye'nin bu  konuda üzerine düşeni yaptığını ifade etti. Türkiye'nin elde ettiği bilgileri  ilgili ülkelerle paylaştığına işaret eden Çiçek, şöyle devam etti:

“Ancak aynı işbirliğini, aynı anlayışı PKK terörüyle işbirliği söz  konusu olduğunda veya diğer terör örgütleriyle mücadele söz konusu olduğunda,  Türkiye bugüne kadar mücadelesini tek başına yapmıştır. Bu da bizim başka üzüntü  kaynağımızdır. Maalesef suçluların iadesi doğru düzgün çalışmıyor. 'Ya yargıla ya  iade et' temel kuralı çalışmıyor. Suçluların Türkiye'ye iadesi söz konusu  olduğunda yargı bağımsızlığının arkasına saklanarak, Türkiye'de kan dökmüş, kin  kusan bir kısım insanlara hemen apar topar mülteci muamelesi verilmek suretiyle,  sığınmacı muamelesi yapılmak suretiyle bunlar himaye ediliyor.”

Çiçek, bir süre önce ABD'nin, PKK'nın en üst düzey 5 yöneticisini,  “uyuşturucu kaçakçılığı yaparak elde ettikleri parayla terör örgütünü finanse  eden insanlar” olarak dünyaya ilan ettiğini anımsattı. Bu kişilerin bir kısmının  Irak'ın kuzeyinde olduklarını ifade eden Çiçek, Irak'ın kuzeyinin kontrolünün  büyük kısmının ABD'nin sorumluluğunda olduğunun altını çizdi. Bu kişilerin bir  kısmının da Avrupa'da olduğuna dikkati çeken Çiçek, “Avrupa ile yaptığımız  sayısız görüşmelerde dişe dokunur bir gelişme elde edilemedi” dedi.

Cemil Çiçek, meseleye çok yönlü bakmak gerektiğini kaydederek, “Bir  taraftan elde edilen başarı bizi memnun ediyor ama aynı işbirliğinin PKK  konusunda yapılmamış olması noktasında, şimdi bu terör örgütünün başının  öldürülmesinden memnuniyet duyan bir takım dış çevrelerin PKK konusunda da bir  vicdan muhasebesi yapması gerektiğini ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
       
"BU ORTAM YENİ TERÖRİSTLERİ ÇIKARABİLİR”
         
Çiçek, “Bin Ladin'in cesedinin okyanusa atıldığının” hatırlatılması  üzerine, bunun, işin bir başka boyutu olduğunu ve başka bir alanda  tartışılabileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Çiçek, “El Kaide'nin yeni saldırıları olabileceği  söyleniyor. Bu kapsamda Türkiye'nin özel bir önlemi olacak mı?” sorusuna şu  yanıtı verdi:

“Biz olayları soğukkanlılıkla değerlendiriyoruz ve bundan sonra da böyle  yapacağız. Hiçbir şey olmamış gibi soğukkanlı ama her an her şey olacakmış gibi  de tedbirlerimizi yeni baştan gözden geçiririz. Maalesef dünyada terör  örgütlerinin yeşermesi, oluşması veya eylem koymasına da müsait berbat bir ortam  var. Bu ortam yeni teröristleri çıkarabilir. Bunların hepsinin  değerlendirilmesini bizim ilgili birimlerimiz yapar, biz de yaparız. Zaten baştan  beri bu konuyla ilgili değerlendirmeleri yapıyoruz. Hükümet içinde yapıyoruz.  Devletin ilgili kurumları arasında bunlar yapılıyor. 2 ayda bir yaptığımız MGK  toplantılarında bunları değerlendiriyoruz. Dolayısıyla bu son gelişmeye özel  olarak başka bir bakış getirmeye gerek yok. Biz zaten tedbirlerimizi aldık almaya  da devam ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!