Basılan kiliseye konsolostan geçmiş olsun ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Basılan kiliseye konsolostan geçmiş olsun ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2011 12:27

ABD Adana 2’nci Konsolosu Joseph Babb, 21 Nisan akşamı iki kişinin kılıç ve bıçakla baskın yaptığı, halk arasında ’Bebekli Kilise’ olarak bilinen Aziz Pavlus Latin İtalyan Katolik Kilisesi’ni ziyaret etti. Babb, olası suikastten kılpayı kurtulan kilisenin rahibi Farancis Dondu’ya ’geçmiş olsun’ dileğinde bulundu.

Konsolos Babb, Hz. İsa ve Meryem Ana heykellerinin kırıldığı, çeşitli eşyaların tahrip edildiği baskınla ilgili rahipten bilgi aldı. Paskalya Bayramı nedeniyle yapılan hazırlık ayini sonrası yaşanan olay ve sonrasındaki gelişmeleri ilk ağızdan dinleyen Babb, kiliseyi gezip, tahrip edilen yerleri gördü.

Öte yandan, saldırıyı gerçekleştiren şüpheliler 26 yaşındaki Serhat E. ile yaşıtı İbrahim K., çıkarıldıkları Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklandı. 4 gün boyunca sorgulanan şüphelilerin, internetteki mail ve facebook kayıtlarında suikast sonucu öldürülen Ermeni gazeteci Hrant Dink’in katil sanığı Ogün Samast’a özendiklerini anlatan mesajlara ulaşılmış, mesajların içeriğinde "Ogün sansasyon yaptı, biz de adımızı duyuralım, meşhur olalım, bunları yakalım" ifadelerinin yer aldığı görülmüştü.

Bu arada, olayla ilgisi olduğu öne sürülen bir kişi de İstanbul’da gözaltına alınıp, sorgulanmak üzere Adana’ya getirildi.

BASKINDA YAŞANANLAR VE SONRASI

Geçen yıl İskenderun’da boğazı kesilerek öldüren Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Episkopos Vekili Luigi Padovese’nin yerine vekalet eden Rahip Farancis Dondu’nun görev yaptığı Bebekli Kilise’de, Paskalya Bayramı hazırlık ayini sonrasında Hıristiyan cemaat dağılırken, şüpheliler Serhat E. ve İbrahim K. zile basıp diyafondan çağırdıkları görevliye demir kapıyı açtırdı. Yanlarında getirdikleri bir metre uzunluğunda kılıç ve sustalı bıçaklarla kiliseye giren şüpheliler, ellerindeki kılıç ve bıçağı vaiz kürsüsüne bırakarak, ’Biz Müslümanız’, ’Burası Türkiye’, ’Allahu Ekber’ diye bağırıp, cemaatten kişilere Rahip Dondu’nun nerede olduğunu sordu. Rahibin kilisede olmadığı cevabını alan şüpheliler, salonda bulunan Hz. İsa ve Meryem Ana heykellerini kırıp, eşyaları tahrip etti. Saldırganların üzerine kapıyı kilitleyen kilise görevlisi, polisten yardım istemiş, olay yerine gelen ekipler, şüphelileri etkisiz hale getirip gözaltına aldı.

’İNCİL DAĞITMAMIZI İSTEDİLER’

İlk sorgularında işsiz olduklarını söyleyen şüpheliler, "Yolda yürürken bir adam bizimle tanıştı. İşsiz olduğumuzu söyleyince, bizi iş vaadiyle kiliseye çağırdı. Bizden aylık 500 lira karşılığında İncil dağıtmamızı istediler. Yapmayacağımızı söyleyince tartıştık. Sonra bıçak alıp geri geldik" diye ifade verdi. Adam yaralamaktan sabıka kaydı bulunan Serhat E.’nin 1.80, İbrahim K.’nın ise 0.29 promil alkollü oldukları belirlendi.

Rahip Farancis Dondu, kılıçlı ve bıçaklı baskından birkaç dakika önce Paskalya Bayramı nedeniyle bir eve takdise gittiği için olası ölümden kurtulmuştu. Saldırının terör amaçlı provokasyon olmadığını söyleyen Adana Valisi İlhan Atış ise şüphelileri, "Yollarını şaşıran alkollüler" diye tanımladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!