YSK'dan geri dönüş sinyali

Güncelleme Tarihi:

YSKdan geri dönüş sinyali
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2011 18:17

YSK açıkladı: Önümüze gelecek itiraz belgelerini görmemiz gerekiyor. Yarın kurulda görüşeceğiz. Eksik belgeleri getirirlerse adaylıkları kabul edilebilir.

Haberin Devamı

Sabahat Tuncel ve Şerafettin Efe dışındaki 10 kişinin eksik belgeleri tamamlanırsa adayları kabul edilebilecek.

YSK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, 12  bağımsız milletvekilinin adaylıklarının iptali ile ilgili, “Kararımız veto değil  iptal kararı, siyasi bir karar vermedik” dedi.

Ali Em, bağımsız adayların yapacakları başvuruyu  değerlendirebileceklerini bildirdi.

YSK Başkanı Ali Em, YSK'dan ayrılırken gazetecilerin sorularını  yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Adaylıkları iptal edilen bazı bağımsızların memnu  haklarının iadesi konusunda belge getirdiklerinde yeniden milletvekili adayı olup  olamayacakları” sorusu üzerine, “Bunları değerlendireceğiz. Yasadan doğan  itiraz süresi var. Siyasi partilerle ilgili adayların itiraz süresi farklı,  bağımsızlarınki farklı. Bağımsız adayların itirazları olur mu, olmaz mı bütün  bunları değerlendireceğiz” yanıtını verdi.

“Bu adaylar için bir açık kapı mı bırakılıyor?” sorusuna karşılık Em,  “Sürelerin geçmesi lazım. Süreler geçtikten sonra gerekli değerlendirmeyi  yapacağız. Bize her zaman başvuru olur” dedi.

 “Adayların eksik belgelerini tamamlamaları halinde adaylıklarının söz  konusu olup olamayacağının” sorulması üzerine de Başkan Em, “Değerlendireceğiz.  Şimdi 'şöyle şöyle' demem mümkün mü?” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “YSK'nın kararı veto olarak değerlendiriliyor. Siyasi  bir karar olduğu yönünde eleştiriler var” demesi üzerine de Em, “Kararımız veto  değil iptal kararı, siyasi bir karar vermedik. Siyasi olur mu? Gerekçelerimizde  hepsi var. YSK bağımsız bir kurum” şeklinde konuştu.

“YSK bu kişilerle ilgili 'aday olamazlar' mı dedi, yoksa 'başvurular mı  eksik' dedi. Bu konu tartışılıyor” sorusuna da Em, “Değişik değişik... Mesela  Şerafettin

BDP'DEN CEVAP

Haberin Devamı

BDP Eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş YSK kararını değerlendirdi. Demirtaş, "Arkadaşlarımız o belgeleri hazırlıyor. Belgeleri YSK'ya yetiştireceğiz" dedi.   Demirtaş gazetecilere yaptığı açıklamada "Yalnız şöyle bir şey var,  yerel mahkemeler memnu haklarının iadesini vermiyor ve yetkisi yok. Mahkeme  yetkisi olmadığına dair bize karar veriyor. YSK da, (illaki böyle bir karar  alacaksınız) diyor. Umut ediyorum ki YSK kendisine ulaşan kararlar doğrultusunda  haksız olan, hukuksuz olan bu kararından vazgeçecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Polisin haddi hesabı olmayan bir şiddet uyguladığını ileri süren  Demirtaş, şöyle dedi: “Sanki bir tarafta Türk polisi, diğer tarafta düşman var. Hepsinin imha  edilmesi gerektiği gibi bir yaklaşım gösteriyorlar. Başbakan böyle yaparsa, YSK  öyle yaparsa, Yargıtay böyle yaparsa, polis de böyle yapar. Biz seçimden  çekilirsek ve öyle bir noktaya gelirse, bugünleri herkes arayacak. Çok gerilimli  ve tansiyon çok yüksek. Resmen burada bir barut fıçısı var ve YSK bu barut  fıçısının içine resmen ateş atıyor. Bölgenin tansiyonunun düşürülmesi lazım.  Yoksa hiç bir şey bunu durduramaz. Eğer bu zulümden geri dönülmezse bunun  faturası hükümetin ve bu kararı verenlerin olur. Bu vebali, onlar tarihi olarak  yüklenmek istemiyorlarsa demokratik bir yaklaşım sergilesinler ve düşmanca bir  tavırdan vazgeçsinler.”

Haberin Devamı

İTİRAZ DILEKÇESİ YSK'DA

Hakkari bağımsız milletvekili adayı Salih  Yıldız, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından alınan iptal kararına itiraz ederek  İl Seçim Kuruluna dilekçe verdi.

YSK'nın 12 bağımsız milletvekili adayı hakkında aldığı adaylıklarının  iptali kararının ardından İl Seçim Kuruluna gelen BDP Genel Saymanı ve eski  Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, itiraz dilekçesi ve memnu haklarını  kullanma belgesiyle itirazda bulundu.

Yıldız, İl Seçim Kurulu önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, YSK'nın  aldığı kararın siyasi olduğunu öne sürerek, kararın kabul edilecek hiçbir yanı  bulunmadığını iddia etti.

2004 yılından itibaren 5 yıl Yüksekova Belediye Başkanlığı yaptığını  anımsatan Yıldız, aynı karar, dosya ve memnu kararına rağmen 2011 seçimlerine  katılamayacak olmasının düşündürücü olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Yıldız, YSK'nın yaptığı hatayı telafi etmesi temennisinde bulunarak,  “Umarım YSK, bu savaş kararına ortak olacak hatasını düzeltmiş olur. Ben itiraz  dilekçemi verdim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!