'Ucube' 18 parçaya bölünecek

Güncelleme Tarihi:

Ucube 18 parçaya bölünecek
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 18, 2011 15:21

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Ocak 2011’deki Kars gezisi sırasında ’ucube’ diye nitelendirdiği İnsanlık Anıtı’nın kaldırılması için hazırlıklar tamamlandı. İhaleyi alan firmanın yetkilileri, vincin Kars’a gelmesi ile birlikte anıtın kaldırma çalışmasını başlatacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

ANITIN ÇEVRESİNE İSKELE KURULDU / Foto Galeri

İNSANLIK ANITINI BU ELMASLAR KESECEK / WEB TV

Kars Belediye eski BaÅŸkanı Naif AlibeyoÄŸlu’nun, HeykeltıraÅŸ Mehmet Aksoy’a Sukapı Mahallesi Üçler Mevkii’nde yaptırdığı Ä°nsanlık Anıtı’nın kaldırılması için hafta sonu çalışan işçilere mahalledeki bazı çocuklar taÅŸ attı. Gelen polisler, çocukları uzaklaÅŸtırırken, işçiler çalışmalarını yaÄŸan saÄŸanak yaÄŸmura raÄŸmen 3 günde tamamladı. Kepçe ile anıtın temel taÅŸları sökülürken, 24.5 metre yüksekliÄŸindeki iki insan figürlü anıtın çevresine iskele kuruldu. Ä°nsanlık Anıtı’nın çevresine güvenlik ÅŸeriti çekilerek ziyarete kapatıldı.     Â
 Â
İstanbul ya da Erzurum’dan kiralanacak bir vincin Kars’a getirilmesi ile İnsanlık Anıtı’nı kaldırmaya başlayacaklarını belirten taşeron firma yetkilisi Ertuğrul Yaman, "İskele ve çevre temizliği çalışmamızı tamamladık. Anıtta ne tür malzeme kullanıldığını bilmiyoruz. Bunu ilk kesim işinden sonra görebileceğiz. Anıtı köprü ayaklarının kesiminde kullanılan elmas uçlu tel ile keseceğiz. Elmas uçlu tel kesme aleti vinç yardımıyla 24.5 metre yüksekliğindeki anıta çıkarılacak. Halat yardımıyla tel anıta atılacak. Elektrikli makine çalışacak ve su yardımıyla ağır ağır dönerek kesilecek. Yaklaşık 9 parça halinde kesilecek anıtın her bir parçasının 10 ton ağırlığında olmasını tahmin ediyoruz. Böylelikle iki insan figürlü anıt 18 parça halinde kaldırılacak. Anıtın parçaları daha sonra belediyenin belirleyeceği bir bölgede muhafaza edilecek."

İnsanlık Anıtı’nın kaldırılma konusu Karslılar’ı böldü. Kimi, "Taş yığınından başka bir şey değil. Kaldırılsın" derken bir bölümü, "Bu bir sanat eseri. Sanata ve sanatçıya saygı duymalıyız. Başbakan ’ucube’ dedi diye bir eser kaldırılamaz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!