“Delete etmeyin yetmez Harddiskleri yakın”

Güncelleme Tarihi:

“Delete etmeyin yetmez Harddiskleri yakın”
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2011 18:12

Türkiye'de, dünya hukuk normlarının çaresiz kalacağı bir olaya imza atıldığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul 2. Seçim Çevresi Milletvekili aday adayı Prof. Dr. Erol Köktürk, bunun düşünce özgürlüğünü imha etme girişimi olduğunu savundu.

Haberin Devamı

“Ergenekon Örgütü” üyeliği savıyla gözaltına alınan gazeteci Ahmet Şık’ın yazdığı, basılması için elektronik ortamda İthaki Yayınevi’ne verdiği “İmamın Ordusu” başlıklı kitap taslağına, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla el konuldu ve notlar imha edildi. Kitap notlarının kopyalarını bulunduranlar "Terör örgütüne yataklık yapmakla" tehdit edildi. Radikal Gazetesi basıldı, gazeteci Ertuğrul Mavioğlu'nun bilgisayarındaki kopya silindi.

 

Prof. Dr. Erol Köktürk, şunları söyledi:

''Hiçbir hukuk normunda bu olgu için bir kural konulmuş olabileceğini düşünemiyorum. Uluslararası hukuku ve hukuk bilginlerini şaşkınlığa düşürmüş olmayı başardık yine.

 

Haberin Devamı

Teknolojiyle biraz ilgili bir insan olarak “bu kitaba el koyma” ve “imha etme” olayını anlayamadım. Basılı bir kitabın imhası anlaşılır bir şeydir. Toplatırsınız, “yakarsınız”, “ıslatır hamur edersiniz” vs.

 

Elektronik ortamdaki bir kitabı, daha doğrusu henüz paylaşılmadığı için bir “kitap düşüncesini”, henüz kitap olamamış bir “tasarımı”, bir “niyeti” imha etme kararı… Bu aslında düşünce özgürlüğünü imha etme girişimidir. Hiçbir organ bunun tersini savunmasın. Hukukun üstünlüğüne inanan hiçbir gerçek ve tüzel kişi savunamaz da…

 

Böyle bir “düşünceyi”, elektronik ortamda “save” edilmiş bir “niyeti”, “delete” edince imha etmiş olamazsınız. Bildiğimiz kadarıyla bu imhanın izlerine teknolojinin uzmanları erişebilirler ve imha edileni diriltebilirler.

  

Bu nedenle bence, imha kararının gözden geçirilmesi gerekir. Bu kitabın kayıtlı olduğu olası tüm harddisklerin hemen toplanması, bunların yakılması, daha iyi bir çözüm olarak Karabük Demir Çelik Fabrikası’nın Ayşe adlı yüksek fırınına atılması gerekir. Harddisk “dirilemeyecek” duruma getirilmelidir.''

 

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!