Sex and the RTÜK

Güncelleme Tarihi:

Sex and the RTÜK
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2011 00:00

RTÜK, film satın alınan bir kanalda gösterilen dünyaca ünlü dizi ve sinema serisi Sex and the City’de yer alan eşcinsel evlilik görüntüsüne kızdı. Konuyla ilgili ikiye bölünen RTÜK, yayını yapan kuruluştan savunma istedi.

Haberin Devamı

RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sex and the City 2 filminde gösterilen eşcinsel evliliğin çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkisi olabileceği gerekçesiyle, Turkcell Salon 1 logosuyla yayın yapan Capella Televizyon Yay. A.Ş. unvanlı kuruluştan savunma istedi. Ancak bu karar RTÜK’ü ikiye böldü. Üyelerden 6’sı “Ceza verilsin” derken, 3’ü ceza verilmemesi gerektiğini savundu. Üyelerden Hülya Alp, Korkmaz Alemdar, Esat Çıplak ceza verilmesine karşı çıktı.

‘Eşcinsel evlilik Türk ailesine aykırı’

Başkan Davut Dursun ise ceza maddesinin yanlış olduğunu ileri sürerek, “Yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine, Türk aile yapısına aykırı olmaması” ilkesini ihlalden ceza verilmesi gerektiğini savundu. Savunma isteyen RTÜK, savunmayı yeterli bulmazsa kanala en az 10 bin TL ceza verecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Hülya Alp, filmin şifreli bir kanalda gösterildiğini belirterek, “Bu Avrupa Birliği Görsel İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesi’nde de belirtilmiştir. Film erken bir saatte yayınlanmış olsa bile kanalın şifreli olması yayınları çocukların görmesine, işitmesine yeterince engeldir” dedi.

‘Ceza gerektirecek durum yok’

Haberin Devamı

Esat Çıplak ise cezaya gerek olmadığına ilişkin hazırladığı muhalefet şerhinde şunları söyledi: “Yayında iki erkeğin nikâh merasimleri 17 dakikadan fazla süre içinde sergilenmektedir. Bu çarpık ve ahlak dışı ilişkinin, filmin konusu bir yana toplumsal normların dışında kalan meşruiyet dışı ilişkinin olağanmış gibi sergilenmesi de rahatsız edicidir. Aynı zamanda da RTÜK yasalarıyla çelişmektedir. Lakin, ilgili yayın kuruluşu şifreli bir kanaldır. Yani izlemeden önce, izleyecek olanların bilinçli bir tercihle, o yayın fiyatını ödeyerek satın alması söz konusudur. Müşteri, ilgili yayın kuruluşunun bütün yayınlarını içeriği her ne olursa olsun peşinen kabullenmiş durumdadır.”

Türkiye’de sinemada da gösterilen ‘Sex And The City 2’, dört yakın arkadaş Carrie, Samantha, Charlotte ve Miranda’nın Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki tatilini anlatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!