İran’ın kargo uçağında 14 saatlik arama

Güncelleme Tarihi:

İran’ın kargo uçağında 14 saatlik arama
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2011 00:00

İran’dan Suriye’ye askeri malzeme taşıdığı belirtilen Ilyushin Il-76TD tipi kargo uçağı önceki geceyarısı Diyarbakır’a indirilerek nükleer silah araması yapıldı.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR'A İNDİRİLEN İRAN UÇAĞI / FOTO GALERİ

İŞTE İSRAİL'İN EL KOYDUĞU SİLAH YÜKLÜ GEMİ / FOTO GALERİ

İSRAİL ASKERLERİ GEMİYE BÖYLE ÇIKMIŞTI / WEB TV

Herhangi bir nükleer silah bulunamayan uçağın iki F-16 tarafından inişe zorlandığı iddiası ise Dışişleri tarafından doğrulanmadı.
Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanlığı, 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı ile Emniyet Müdürlüğü’nden uzmanlar arama yaparken Ankara’dan nükleer silah konusunda uzman ekipler de Diyarbakır’a giderek, uçaktaki arama ve inceleme çalışmalarına katıldı. Çalışmalara Diyarbakır Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğünün Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer (KBRN) ekibi de dahil oldu. Dışişleri Bakanlığı ise İran uçağının Diyarbakır’a indirilmesinin zorla değil önceden bildirim kapsamında yapıldığını açıkladı. Dışişleri’nden bir yetkili, “Uçak havalanmadan önce iki ülke makamları arasında gereken irtibat kuruldu. Uçak, İran’dan havalandığında Diyarbakır’a teknik kontrol amacıyla ineceğini biliyordu. Dışişleri’nde, İran’ın uçuş için geçiş izni istediği bu iznin Diyarbakır’a teknik inişi içerecek şekilde verildiği ve bunu da İran’ın kabul ettiği kayıtlıdır. Uçağın iki F-16 tarafından zorla indirildiğine dair Dışişleri’nde herhangi bir bilgi yok” dedi. Uçaktaki inceleme 14 saatte tamamlandı. Herhangi bir nükleer silaha rastlanılmadığı belirtilen uçak, Diyarbakır’dan saat 15.20’de Suriye’ye gitmek üzere havalandı. İran hava kargo şirketi Yas Air’e ait Rus imalatı Ilyushin Il-76TD tipi uçak, 4 motorlu maksimum kalkış ağırlığı 157 ton. Bu uçaklar kısa ve orta menzilli kargo uçuşlarında kullanılıyor. Saatte 900 kilometre hıza ulaşabilen Il-76TD’nın menzili ise 3 bin 650 kilometre.
2006’da da indirilmişti
Türk hava sahasını kullanarak 27 Temmuz -17 Ağustos 2006 tarihleri arasında İran’dan Suriye’ye giden 5 kargo uçağı ve 1 yolcu uçağı, Hizbullah örgütüne silah götürdükleri iddiasıyla Diyarbakır’a indirilerek aranmıştı. MİT, emniyet, ve askeri yetkililerin yaptıkları aramalarda silaha rastlanmamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!