Balyoz'daki tutuklamalara yapılan itiraza ret

Güncelleme Tarihi:

Balyozdaki tutuklamalara yapılan itiraza ret
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2011 11:08

Emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Şükrü Sarışık, emekli Korgeneral Engin Alan’ın da aralarında bulunduğu 162 sanığın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi.

Haberin Devamı

 Karar, Mahkeme Başkanı Şeref Akçay’ın karşı görüşüne rağmen oy çokluğuyla alındı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akçay muhalefetine karşın, üye hakimler Mehmet Ekinci ve Birol Bilen’in sanıkların itirazının reddedilmesi yönünde karar verdi.

"MAHKEMENİN KARARI ÖLÇÜLÜ"

Kararda, ceza sürecine ve suç türüne göre İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen tutuklama ve yakalama kararının CMK’nın 100. maddesi gereğince ölçülü olduğu belirtildi.

TUTUKLAMA NEDENİ KAÇMA ŞÜPHESİ DEĞİL

Sanıkların çağırıldıklarında gelmiş olmaları dolayısıyla kaçma şüphelerinin bulunmadığı yönündeki itirazlarına ilişkin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararında, "İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 11 Şubat’ta verilen kararda "kaçma şüphesi"nden bahsedilmemektedir. Tutuklama nedeni olarak bu husus yer almamaktadır. Mahkeme kararında yer almayan gerekçeyle itirazda bulunmanın yasal dayanağı yoktur" dedi.

Haberin Devamı

"HASTA OLMA TUTUKLAMAYA ENGEL DEĞİL"

Bazı sanıkların sağlık durumları itibariyle itiraz ettiklerinin hatırlatıldığı kararda, CMK’nın 99, 100 ve 199 maddeleri hükümleri bakımından hasta olmanın tutuklamaya engel hal olarak düzenlenmediği kaydedildi. Kararda, sanıkların sağlık durumlarının tutukevinde kalmaya engel nitelikte olup olmadığı yönündeki değerlendirmenin, buna ilişkin sağlık kurulu raporuyla birlikte yargılamayı sürdüren mahkemesine ait olduğu, bahsedilen nedenle de yasaya aykırı bir uygulamanın bulunmadığı belirtildi.

"DELİLLER TAM OLARAK TOPLANMAMIŞ"

Avukatların "tüm delillerin toplandığı, delil karartma şüphesinin bulunmadığı" yönündeki itirazı ile ilgili olarak mahkeme, yargılama devam ederken Gölcük Donanma Komutanlığı’ndan daha önceden elde edilen delillere ek olarak gizlenmiş halde çok sayıda yeni delil elde edilmiş olması göz önüne alındığında, delillerin tam olarak toplanmış sayılamayacağına dikkat çekildi. Sanıkların bir kısmının halen görev yapmakta olması, bir kısmının da emekli olmalarına karşın emekli olmadan önceki görev mahalleri, konumları, görevlerinden kaynaklanan sosyal mecralarındaki iletişimleriyle görevde olanlara ve yargılamanın safahatına, yeni delillerin elde edilmesine, delillerin karartılmasına, halen dava dosyasında tanıkların dinlenmediği de gözetilerek, etki etme tehlikesinin devam ettiği kaydedildi.

Haberin Devamı

"DELİL KARARTMA TEHLİKESİ VAR"

Haklarında tutuklama ve yakalama kararı çıkarılan sanıkların tümü hakkında kuvvetli suç şüphesinin var olduğu, ayrıca sanıkların delil karartma, yeni delil elde edilmesine engel olma tehlikesinin bulunduğunun belirtildiği kararda, sanıklar hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı ifade edildi.

MUHALİF BAŞKAN: SANIKLARIN YARGILANMAMASI GEREKTİĞİNİ KİMSE SÖYLEYEMEZ

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen karara Mahkeme Başkanı Şeref Akçay muhalefet etti.

Başkan Akçay, muhalefet şerhine ilişkin gerekçesinde "Demokrasilerde halkın seçtiği siyasi iktidarın yine bunun dışında hangi nedenlerle olursa olsun, görevden uzaklaştırılması kabul edilir bir şey değildir ve sanıkların yargılanmaması gerektiğini kimse söyleyemez" dedi.

Haberin Devamı

BAŞKAN’IN KRİTİK SORUSU: BİR İCRAİ FAALİYETTE BULUNMUŞLAR MIDIR

"Savcılık iddianamesinde, sanıkların eyleminin suça teşebbüs olduğu kabul edilerek bu maddeden dolayı kamu davası açılmıştır." diyen mahkeme başkanı Akçay,"Burada cevaplandırılması gereken ve bize göre de bu davanın temelini oluşturan bir soru vardır ve bu soruya hukuken cevap verilmediği müddetçe bu dava sonuçlanamaz. İddianamede de bu soruya herhangi bir cevap verilmemiştir. Sorulması gereken soru sanıkların 5-7 Mart 2003 tarihindeki bu toplantıdan sonra bu eylemlerini devam ettirecek herhangi bir faaliyette, herhangi bir icrai faaliyette bulunmuşlar mıdır sorusudur" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"EYLEMLERİN DEVAM ETTİĞİNE DAİR DELİL YOK"

"Gerek iddianamenin tümünde gerek iddianame açılana kadar dosyaya konulan CD’lerde, gerek iddianameden sonra Gölcük’te çıktığı belirtilen dosyalarda bu tarihten sonra sanıkların eylemleri devam ettirdiğine dair veya bu iradeyi taşıdıklarına dair herhangi bir delil yoktur" diyen Başkan Akçay, şöyle dedi: Kaldı ki, o dönemde belli bir silah gücüne hükmeden komutanlar emekli olduktan sonra bu silahlı güç üzerindeki hakimiyeti sona ermiştir. İbrahim Fırtına, Özden Örnek gibi komutanlar ise planları yapıldığı tarihteki konumlarından daha güçlü olan kuvvet komutanlıklarına gelmiş ve daha büyük bir silahlı gücü hükmetme imkanına sahip olmuştur. Bu konumlarında iken bu tarihte yapılan planları devam ettirme konusunda herhangi bir faaliyet söylenebilir mi? Söylenemez. İddianamede de böyle bir iddia yoktur."

Haberin Devamı

"GÖLCÜK’TEKİ BELGELER ESKİLERİNİN BİRER KOPYASI"

Gölcük’te ele geçirilen delillerin, dava açıldığı zaman dosyada bulunan eski delillerin birer kopyası olduğuna vurgu yapan Akçay, yeni delillerin 2003 tarihinden sonra sanıkların yeni eylemlerini gösteren deliller olmadığını ifade etti. Akçay, mahkemenin tutuklama kararında belirttiği "delillerin toplanmamış olması gerekçesi ile ilgili olarak "Toplanacak hangi delil vardır" dedi.

"TUTUKLAMA KARARI VERİLMEİ ADİL MİDİR?"

Başkan Akçay muhalefet gerekçesini şöyle tamamladı:

"Daha önce aynı sanıkların 102 tanesi hakkında kaçma şüphesi var diye yakalama kararı çıkartılması ve o günden sonra değişen herhangi bir şey olmadan Gölcük’te yakalanan delillerin daha önceki delillerin bir örneği olmasına rağmen yeni delilmiş gibi kabul edilip bu kez tutuklama kararı verilmesi adil midir? Bunların hepsinin tartışılması gerekir. Dolayısıyla sanıkların adil yargılanması ortamının sağlanması gerekir. Bu nedenlerle, itirazların kabul edilmesi görüşünde olduğum için çoğunluğun görüşüne katılmıyorum."

Karara göre, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Şükrü Sarışık, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Korgeneral Engin Alan, Koramiral Kadir Sağdıç, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Yurdaer Olcan, Ergün Tümgeneral Gürbüz Kaya, Balaban, Turgay Erdağ, Levent Çehreli, Mücahit Erakyol , Cemalettin Bozdağan, Dursun Çiçek, Mustafa Kemal Tutkun, Hasan Hoşgit , Hüseyin Hoşgit, Ali Deniz Kutluk, Mustafa Aydın Gürül, Aytekin Can, Engin Alan, Ahmet Yavuz, Bülent Tunçay, Ahmet Necdet Doluer, İsmail Hakan Çelikcan, Mehmet Ferhat Çolpan, Şafak Duruer, Ali Aydın, Hasan Hakan Dereli, Suat Aytın, İzzet Ocak, Mehmet Kemal Gönültaş, Cemal Candan, Gökhan Murat Üstündağ, Harun Özdemir, Namık Koç, Ahmet Küçükşahin, Abdullah Gavremoğlu, Meftun Hıraca, Hasan Basri Aslan, Ahmet Türkmen, Bahtiyar Ersay, Hakan Akkoç, Yunus Nadi Erkut, İsmet Kışla, Nedim Ulusan, Mehmet Fatih Ilğar, Süha Tanyeri, Mehmet Fikri Karadağ, Muharrem Nuri Alacalı, Mehmet Alper Şengezer, Tayfun Duman, Ali Türkşen, İbrahim Koray Özyurt, Dora Sungunay, Mustafa Yuvanç , Özer Karabulut, Ahmet Feyyaz Öğütçü, Abdurrahman Başbuğ, Mehmet Ulutaş, Yusuf Ziya Toker, Barbaros Kasar, Abdullah Dalay, Erhan Koruner, Doğan Fatih Küçük, Hamdi Poyraz, Hasan Fehmi Canan, Mehmet Kaya, Soydan Görgülü, Ayhan Gedik, Mehmet Yoleri, Erdal Akyazan, Doğan Temel, Hayri Güner, Recep Rıfkı Durusoy, Yunus Nadi Erkurt, Kubilay Aktaş, Levent Erkek, Hüseyin Polatsoy, Memiş Yüksel Yalçın, Halil Kalkanlı, Emin Küçükkılıç, Faruk Oktay Memioğlu, Lütfi Sancar, Taner Balkız, Halil Yıldız, Dursun Tolga, Ümit Özcan, İlkay Nerat, Zafer Karataş, Orkun Gökalp, Refik Hakan Tuğan, Fuat Pakdil, Recai Elmas, Ahmet Topdağ, Mustafa Çalış, Hakan İsmail Çelik, Nuri Ali Karababa, Nihat Altınbulak, Levent Görgeç, Mustafa Koç, Recep Yıldız, Mustafa Aydın, Ahmet Şentürk, Engin Baykal, Taylan Çakır, Mümtaz Can, Yüksel Gürcan, Hanifi Yıldırım, Mustafa Önsel, Bekir Memiş, İhsan Balabanlı, Halil Helvacıoğlu, Nejat Bek, Hasan Nurgören, Ayhan Taş, Behçet Alper Güney, Nurettin Işık, Salim Erkal Bektaş, Veli Murat Tolga, Fatih Altın, Burhan Gökçe, Mustafa Erdal Hamzaoğlu, Nihat Özkan, Sırrı Yılmaz, Gökhan Çiloğlu, Kasım Erdem, Gökhan Gökay, Fatih Musa Çınar, Kemal Dinçer, Murat Ataç, İkrami Özturan, Metin Yavuz Yalçın, Behzat Balta, Tuncay Çakan, Ahmet Tuncer, Cemal Temizöz, Cengiz Köylü, Bulut Ömer Mimiroğlu, Ali Rıza Sözen, Ali Demir, Erdinç Atik, Yusuf Kelleli, Hakan Sargın, Hüseyin Özçoban, Hüseyin Topuz, Kahraman Dikmen, Murat Özçelik, Ali Semih Çetin, Bora Serdar, Cem Aziz Çakmak, Ramazan Cem Gürdeniz, Ercan İrençin, Fatip Uluçyeğin, Hasan Gülkaya, Kıvanç Kırmacı, Soner Polat, Taner Gül, Yaşar Barbaros Büyüksağanak, Faruk Doğan, Utku Arslan Mustafa Karasabun’un itirazları oy çokluğu ile reddedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!