Enerji-Sa Çanakkale rüzgar santrali açıldı

Güncelleme Tarihi:

Enerji-Sa Çanakkale rüzgar santrali açıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2011 17:44

ÇANAKKALE’nin Ezine İlçesi’ne bağlı Mahmudiye Beldesi yakınlarında, Sabancı-Verbund ortaklığındaki Enerji-Sa’nın, rüzgar enerjisi alanındaki ilk yatırımı olarak kurulan ve 13 rüzgar tribününden oluşan 30 MW kurulu gücündeki Rüzgar Santrali, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın da katıldığı törenle üretime açıldı.

Enerjisa, Çanakkale Rüzgar Santrali’nde bir tribünün altına, havanın çok soğuk ve aşırı rüzgarlı olması nedeniyle, portatif kapalı tören alanı inşaa etti. Törene, Enerjisa’nın ortağı Verbund şirketinin yönetim kurulu başkan yardımcısı Dr. Johann Sereinig, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Ak Parti Çanakkale Milletvekilleri Müjdat Kuşku ve Mehmet Daniş ile birlikte çok sayıda davetli katıldı. Verbund Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Sereinig, Enerjisa’nın, Türkiye’de enerji elektrik alanında en fazla yatırım yapmış olan özel girişimcilik olduğunu söyledi. Sereinig, "Enerjisa olarak, bugüne kadar 2.4 milyar euro’luk yatırım yaptık. Türkiye’de rüzgar, güneş ve hidro enerji gibi inanılmaz büyüklükte doğal kaynaklar var. Hedefimiz, Türkiye’deki sanayi sektörünün büyüyen enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yeni ve temiz enerji kaynakları üretmektir" dedi.

"2011 ENERJİ YATIRIM YILI OLACAK"

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, törene gelmek için sabah yola çıktıklarında İstanbul’da rüzgarlı ve yağmurlu bir hava olduğunu anlattı. Sabancı, bu tür yolculuklarda insanın hava durumuna dikkat ettiğini, bu kez havaya baktığında ilk defa üzülmediğini söyledi. Bunun sebebini, rüzgarla enerji üreten Enerjisa Çanakkale Rüzgar Santrali’nin açılışına gitmek olarak açıklayan Güler Sabancı, enerji konusunda hedeflerine ulaşmak için kararlı yatırımlar yaptıklarını söyledi. Bu büyük yatırımları, şeffaf ve serbest piyasaya güvenerek yaptıklarını belirten Sabancı, Enerjisa olarak bu yıl içinde, 142 megavatlık hidroelektrik santralinin, 85 megavat kurulu güce sahip Menge Barajının Hidroelektrik Santralı’nın, 39 megavat gücündeki Dağpazarı Rüzgar Enerji Santralinin açılışlarını yapacaklarını bildirdi. Sabancı, 30 megavat kurulu güce sahip olan Enerjisa Çanakkale Rüzgar Santrali’nin Türkiye’deki en büyük kanatlı tribün olma özelliğine sahip olduğunu belirterek, "Açılışını yapacağımız santral şu anda çalışıyor, kazanıyor ve kazandırıyor ülkemize. Bu santralde yılda yaklaşık 90 Gigawatt-saat yeşil enerji elde edilerek, fosil enerji kaynaklarıyla karşılaştırıldığında, 55 bin ton karbon salımının çevreye yayılması engellenecek. Rüzgarda hedefimiz 300 megavata ulaşmak" dedi.

"BİÇTİĞİMİZ KATMA DEĞERDİR"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, ’Rüzgar eken fırtına biçer’ sözüne atıfta bulundu. Köktaş, "Şu anda bir rüzgar tarlasının içindeyiz ve rüzgar tribünü pervaneler yapılmış durumda. Özel sektörümüz Türkiye’nin dört bir tarafında, buna benzer rüzgar tarlaları oluşturmakta. Sonuçta biçtiğimiz şey kuşkusuz fırtına değil, ulusal katma değerdir" dedi. Köktaş, 2010 yılında toplam 4 bin megavatın üzerinde işletmeye alınan rüzgar santrali ile Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını belirtti.

ÇANAKKALE TÜRKİYE’DEN ALACAĞI OLAN BİR İL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, Çanakkale’nin, tükettiğinden daha fazla üreten bir kent olduğunu söyledi. Yıldız, "Çanakkale tüketimde, bizim siyasi istikrarı sürdürülebilir hale getirdiğimiz bu 8 yıllık dönemde tüketimde yüzde 112 civarında büyürken, üretimde yüzde 300’ler civarında gelişti. Tüketimde ikiyi katlarken, üretimde ise üçe katladı. Yani Türkiye’den alacağı olan bir il Çanakkale" dedi. Enerjisa Çanakkale Rüzgar Santralinin ayrı bir önemi daha olduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu da çevreci olması ve bütün ekolojik dengelere dikkat edilerek bunların yapılabiliyor olması. Çünkü bu da bizim hassasiyetlerimiz arasında. Nasıl bu ülkede Çevre bakanımız kalkıp, diğer bir enerji yatırımını savunabiliyor ise ben de haklı olarak çevreye duyarlı yatırımı savunmak zorundayım. Çevrenin enerjiden, enerjinin de çevreden ayrılmaz bir yanı var. Ve bunu hep beraber koruyabiliyor olmamız lazım. Yalnız unutmamız lazım ki, özellikle Çanakkaleli hemşehrilerime sesleniyorum, enerji teknik bir konu var. Türkiye’nin her tarafını yeterli olsa ve rüzgar santralleriyle donatsak, bu sistem çalışır mı? Çalışmaz. Biz bunları nükleer, doğalgaz, kömür santrali gibi senenin hemen hemen bütün saatlerinde çalışabilecek bir yapının üzerine oturtmamız lazım ki, rüzgar olmadığında Türkiye’nin enerji tüketim noktaları sıkıntıysa düşmesin."

Mart ayı sonuna kadar en az 1600, 1700 megavatlar civarında daha rüzgar santralinin lisans işlemlerini tamamlayacaklarını belirten Yıldız, "2012 yılı sonuna kadar, Türkiye’de 12 bin, 13 bin megavat civarında adresleri netleşmiş, belirginleşmiş ve bir çok altyapı sağlayan özel sektör yatırımcılarına da yeni iş alanları oluşturabilecek rüzgar santral potansiyelini oluşturmuş olmamız lazım. Bunu sağlıklı bir özel sektör ile beraber yapacağız. Şu anda, Türkiye’nin kurulu gücü yaklaşık 50 bin megavatlar civarında. 50 bin megavat civarında lisans almış müracaat var. Ben burada huzurlarınızda özel sektör temsilcilerine de bir mesaj gönderiyorum. Lütfen, bu lisans müracaatı yaptıkları yıllara sari müracaatlarını gerçekleştirsinler veya gerçekleştirmeyle alakalı bir kısım ortaklıklar gerekiyorsa bunları yapsınlar" diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirdi. Güler Sabancı, Yıldız’a küçük bir cam plaket içine işlenmiş minyatür rüzgar tribünü hediye etti. Yıldız ve beraberindekiler, Akçansa Çimento Fabrikasını gezdi, AK Partili Mahmudiye Belediye Başkanı İbrahim Keskin’e ziyarette bulundu. Heyet, özel uçakla saat İstanbul’a gitti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!