HSYK’nın 2 yedek üyesinin eşleri seçildi

Güncelleme Tarihi:

HSYK’nın 2 yedek üyesinin eşleri seçildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2011 01:03

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yargıtay ve Danıştay’a iki yedek üyesinin eşlerini de seçti. Adli yargıdan HSYK yedek üyesi Hayrettin Türe’nin eşi Suna Türe Yargıtay üyesi, idari yargıdan yedek üye İbrahim Topuz’un eşi Nurdane Topuz da Danıştay üyesi seçildi.

HSYK’nın, Malatya’daki Zirve Yayınevi Katliamı, Hipnoz davası, İrtica ile Mücadele Eylem Planı gibi kamuoyunda yankı bulan davaların savcılarını Yargıtay’a üye seçmesi de dikkat çekti. HSYK’nın yüksek mahkemelere seçtiği bazı isimler şöyle:

Yargı-Sen Kurucu Başkanı Ö. Faruk Eminağaoğlu, Sincan Hâkimi Osman Kaçmaz’ın da aralarında olduğu çok sayıda hâkim-savcı hakkında Ergenekon soruşturması kapsamında telefon dinleme kararları aldıran müfettişler İbrahim Kır ve Mehmet Arı Yargıtay üyesi oldular.

Hipnoz Savcısı Yargıtay’da

Kayseri’de garnizonla ilgili bir belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddia edilen üç astsubayın “hipnozla” ifadesini aldığı, işkence yaptığı iddiasıyla emekli Yarbay Gürol Doğan’ın, 7.5 yıl hapse mahkûm olduğu davayı açan Kayseri Savcısı Kenan Karabeyeser de Yargıtay üyesi oldu. Malatya’daki Zirve Yayınevi Katliamı Davası’nda görev yapan Savcı Hüseyin Sarıömeroğlu da Yargıtay üyesi olarak seçildi.

CHP’li Atilla Kart’ın, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağlantılı İETT Genel müdürlüğü döneminde mevcut olan zimmet konulu dosyayı işlemden kaldırdığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğu, Adalet Bakanlığı’nın soruşturma izni vermediği Eyüp Cumhuriyet Başsavcısı Vuslat Dirim de Yargıtay’a üye seçildi.

Kimlik sorulmasına kızmıştı

22 Temmuz genel seçimleri sırasında adliyede görev yapan polislerin kendisine kimlik sormalarına kızan ve 68 polisin ifadesini aldıran Hâkim Mesut Kundakçı da Yargıtay’a seçildi. Yargıtay’a seçilen diğer isimler şöyle:

Atabeyler ve Küre (Sauna çetesi) soruşturmalarını yürüten kapatılan Ankara DGM’de de görev yapan Ankara Savcısı Dilaver Kahveci

Uğur Mumcu ve diğer faili meçhullerin kovuşturulduğu Umut davası ile Sivas katliamı davasına bakan Hâkim Halit Dönmez
Malatya Zirve Yayınevi katliamı davasına bakan 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Eray Gürtekin

Anayasa referandumunda “evet” oyu verenleri gaflet içinde olmakla suçlayan eski Danıştay Başsavcısı ADD Başkanı Tansel Çölaşan’ı, Ankara Büyükşehir Şehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e 5 bin TL tazminata mahkum eden hâkim Eyüp Sarıcalar.

Yeni seçilen 160 Yargıtay, 51 Danıştay üyesinin 205’i erkek, 6’sı kadın. Aralarında 2 YARSAV yönetim kurulu üyesi de bulunan yeni üyeler ağırlıkla gençlerden seçildi. Yeni üyeler mazbatalarını aldıktan sonra göreve başlayacaklar ve 65 yaşına kadar görev yapacaklar. Yasa gereği HSYK, yeni Danıştay kadrolarına 45 atama yaptı. Altı boş üyelik de dolduruldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!