Alkollü sürücüye 2 yıl hapis cezası geliyor

Güncelleme Tarihi:

Alkollü sürücüye 2 yıl hapis cezası geliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 25, 2011 15:38

EMNİYET Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Osman Karakuş, 2018 sayılı Trafik Kanunu’nda yeni düzenlemeler içeren yasa tasarısının kabul edilmesi halinde 1.00 promil ve üzerinde alkollü sürücülerin 2 yıl hapis cezası istemiyle hakim karşısına çıkacağını söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu işbirliğiyle bu yıl başlatılan ’Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi ve Bilinçlendirilmesi Projesi’ kapsamında Canik Kültür Merkezi’nde toplantı düzenlendi.

EskiÅŸehir’den sonra ikincisi Samsun’da düzenlenen toplantıya Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri BaÅŸkanı Osman KarakuÅŸ, Emniyet Genel Müdürlüğü Tafik EÄŸitim ve AraÅŸtırma Dairesi BaÅŸkanı Yusuf Avan, Trafik Planlama ve Destek Daire BaÅŸkan Vekili Ä°dris Karabörk, Türkiye Åžoförler ve Otomobilciler Federasyonu BaÅŸkanı Fevzi Apaydın, kamu kurum ve kuruluÅŸlarının temsilcileri ile yaklaşık 600 ticari araç ÅŸoförü katıldı.Â

GÜNDE 13 KİŞİ TRAFİK KAZASINDA ÖLÜYOR

Toplantının açılış bölümünde bir konuşma yapan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Osman Karakuş, Türkiye’de yaşanan trafik kazalarında günde ortalama 13-14 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Karakuş, "Trafik kazalarının oluş şekillerine baktığımızda şehir içerisinde yayaya çarpma kazalarının arttığını görüyoruz. Geçmiş yıllardaki kazaların büyük çoğunluğu karşılıklı çarpışma şeklinde oluyordu. Bu kazalar artık bölünmüş yolların sayısı çoğalınca hıza, kural ihlallerine, alkole dayalı kazalar artış gösterdi. Özellikle karşılıklı çarpışmalar eskiden genel kaza ortalamasının yüzde 12’si civarında iken bu oran yüzde 6.2’ye düştü. Bölünmüş yolların artması kaza şekillerinni değişmesine neden oldu" dedi.

ALKOLLÜ OLSA BİLE HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

İçişleri Bakanlığı tarafından 2018 sayılı Trafik Kanunu’nda bir takım değişiklikleri içeren yasa tasarısının 2 Şubat’ta Başbakanlığa sunulduğunu dile getiren Karakuş, şunları söyledi:

"1.00 promilin üzerinde alkol aldığı tespit edilen sürücüler mal ve can güvenliği açısından tehlike oluşturacakları varsayılarak TCK’nın 179’uncu maddesini ihlal ettikleri için 2 yıla kadar hapis cezası ile cezanlandırılmak gibi bir tasarı sunuldu. Dolayısıyla yüce Meclis tarafından kabul edilirse 1.00 promil ve daha yukarı üstü sarhoş olarak araç kullanmış olanlara bu müeyyide hakimin takdiriyle uygulanabilecek. Hakimin takdirine kalmış durumda. İsterse bu cezayı vermeyebilir, erteleyebilir."

Konuşmaların ardından 2010 yılında Samsun’da örnek gösterilen 3 şoföre ve 3 polise plaket ve hediye verildi. Açılış bölümünün ardından araç sürücülerine trafik güvenliği konusunda bilgi verildi. Proje kapsamında yıl içerisinde Türkiye’de en fazla trafik kazası yaşanan 18 ilde daha toplantı düzenleneceği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!