'Dekolte giyinen tecavüze uğrar' diyen Prof. Çeker'e tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Dekolte giyinen tecavüze uğrar diyen Prof. Çekere tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2011 14:42

Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker’in, TBMM’ye sunulan ’Hadım yasa teklifini’ değerlendirirken, dekolte giyinen kadının tecavüzü göze alması gerektiği yönündeki açıklamalarına, şiddet mağduru kadınlar da tepki gösterdi.

Haberin Devamı

KADINLAR PANKART AÇTI, RESİMLERİNİ YIRTTI / Foto Galeri

KONYA:

Şefkat- Der Kadın Sığınma Evi’nde kalan şiddet mağduru 6 kadın, derneğin genel başkan yardımcısı Ayfer Erel ile birlikte kayalı parkta basın açıklaması yaptı. Kadınların ellerindeki ’Tesetürlülere de, çocuklara da, yaşlılara da taciz, tecavüz oluyor’, ’Taciz, tecavüz şiddet ürünüdür, insanlık suçudur, dekolteli yaklaşımı protesto ediyoruz’ yazılı dövizler dikkat çekti. Basın açıklaması yapan Ayfer Erel, tesettürlü bir kadın olmasına rağmen kendisinin de İzmir’de minibüs içinde tacize uğradığını ileri sürerek, ”Taciz ve tecavüz olaylarına dekolteli bir yaklaşım insani bir yaklaşım değil. Bu yaklaşım çok büyük bir vebal, hele bunu bir ilahiyat eğitimcisinin yapması ise durumu daha vahim kılıyor ”dedi.

Haberin Devamı

'Taciz ve tecavüz vahim boyutta'

Türkiye’de her yıl adli mercilere yansıyan 10 binin üzerinde taciz ve tecavüz dosyası bulunduğunu belirten Ayfer Erel, ”Bu dosyaların yarısı çocuklara yönelik taciz ve tecavüz olaylarıdır. Gerçekteki taciz ve tecavüz olaylarının sadece bir kısmının adli mercilere yansıdığı düşünülürse, ülkemizde durumun ne kadar vahim boyutlarda olduğu daha iyi anlaşılır” diye konuştu.

İlahiyatçı Prof. Dr. Orhan Çeker’in bu sözlerinin tacizci ve tecavüzcülere moral olup, aldıkları cezaların indirime gidilmesine yol açabileceği tehlikeli bir durum olduğuna dikkat çeken Ayfer Erel, şu görüşleri savundu:
''Prof. Dr. Orhan Çeker hocayı, cümlelerine sahip çıkmaya değil, cümlelerinden dolayı ne kadar büyük bir yanlış yaptığını düşünmeye, pişman olmaya, yaptığı yanlışı düzeltmeye davet ediyoruz. Her tecavüzcü, 'ne yapayım taciz ve tecavüz ettiğim kişi açık giyinmişdi' bahenesini öne sürer. O yüzden Çeker’e, 'tecavüzcülerin suçuna ve günahına da bir nevi ortak olma' diyoruz.''

Ayfer Erel ve yanında bulunan şiddet mağduru kadınlar, basın açıklamasının ardından, protestolarını dile getiren yazıyı PTT’den Prof. Dr. Orhan Çeker’e faksladı.

İZMİR:

Konak Meydanı'nda toplanan Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Türk Kadınlar Birliği üyeleri adına açıklama yapan Emekli Subay Eşleri Derneği İzmir Şube Başkanı Nevin Yenilmez, Çeker'i, Cumhuriyet'in aydın kadınları olarak şiddetle kınadıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Yenilmez, “Afganistan, Irak ve İran gibi ülkelerde, kadınlar dekolte giymedikleri halde cinsel taciz ve tecavüze uğramaktadır. Cinsel şiddet, erkek egemen toplumda kadın bedeni üzerindeki tahakkümün sürdürülebilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Orhan Çeker gibi zihniyetlerin varlığının, kadınların yaşama hakları için bir tehlike olduğunu düşünmekteyiz” dedi.

Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in aydınlığını karartmak isteyenlere karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini anlatan Yenilmez, “Orhan Çeker'in, bilimin ve aydınlığın yuvası olan üniversiteden ayrılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından katılımcılar, üzerine çarpı işareti konulmuş fotoğrafını yırtarak, Prof. Dr. Çeker'i protesto etti.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!