Yürütülen soruşturmaya elçi yargıda bulunamaz

Güncelleme Tarihi:

Yürütülen soruşturmaya elçi yargıda bulunamaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2011 01:01

TÜRKİYE, ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin, Odatv’ye yönelik Ergenekon baskınını, basın özgürlüğüne dikkat çekerek eleştirmesine diplomatik tepki de gösterdi.

Nepal’de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun talimatı üzerine, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu önceki akşam Ricciardone’yi telefonla arayarak, açıklamadan duyduğu rahatsızlığı iletti. Sinirlioğlu, yürütülen bir soruşturmayla ilgili hiç kimsenin dışarıdan müdahil olacak şekilde algılanabilecek bir açıklama yapmasını doğru bulmadıklarını belirtti. Sinirlioğlu, büyükelçilerin görev tanımı içinde görev yaptıkları ülkenin iç işlerine müdahalede bulunma yetkisinin olmadığını da hatırlattı.Ricciardone ise kendisinin verdiği bir davette gazetecilerin sorusu üzerine, tamamen gayriresmi olarak, bilgilendirmek için değerlendirme yaptığını, bunun kesinlikle Türkiye’nin iç işlerine karışmak gibi bir anlayışla olmadığını vurguladı.

Davutoğlu da, Katmandu’da yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Yürütülen bir soruşturma var, bu çerçevede herhangi bir büyükelçinin bir yargıda bulunmasını doğru bulmayız. Ayrıca bu konuda, ABD tarafından Türkiye’ye herhangi bir resmi girişim olmamıştır. Türkiye’nin hukuk devleti niteliği sorgulanamaz. Bütün demokratik ülkelerde olduğu gibi kararı yüce yargı verecektir. Bunu bir basın özgürlüğü meselesi olarak görmemek icap eder. Başka konular var bunun içinde. Herkesin Türkiye’nin bu hukuk devleti özelliğine saygı duyması beklenir.”

Türk kolejine ziyaret

Dışİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Nepal’de, Meridyen Türk Koleji’ni ziyaret etti. Davutoğlu, Nepal’e ilk ziyaretini 1983’te gerçekleştirdiğini belirterek, “O zaman birisi bana Katmandu’da bir okul açılacağını ve öğrencilerinin Türkçe konuşacağını, İstiklal Marşı’nı okuyacaklarını söyleseydi, bunun bir rüya olacağını söylerdim. Ama bugün bu rüyanın gerçek olduğunu görüyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!