CHP Anayasa Mahkemesi’nde

Güncelleme Tarihi:

CHP Anayasa Mahkemesi’nde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 16:15

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve Mersin Milletvekili İsa Gök, 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu ile 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunu'nun bazı maddelerinin yürürlülüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Haberin Devamı

Hamzaçebi ve Gök, Anayasa Mahkemesine gelerek, yürürlülüğün durdurulması  ve iptal istemine ilişkin dilekçeyi sundu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi,  “Hükümet, Anayasada olmayan birtakım hükümleri yasalara koyarak yargı üzerinde  hakim olma düşüncesini açığa vurmuştur” dedi.

Hamzaçebi, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ile 6087 sayılı Hakimler ve  Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunu'nun iptali ve bazı maddelerinin yürütmesinin  durdurulmasına yönelik dilekçeyi, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ile Anayasa  Mahkemesine sunmalarının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Hamzaçebi, “AK Parti'nin, 12 Eylül'de yapılan referandumla yüksek yargı  organlarına ve tüm yargıya hakim olma düşüncesini anayasa maddeleri arasına  sıkıştırarak ve bunu 'hukukun üstünlüğü' ilkesi gibi güzel bir kavramın arkasına  saklanarak halka sunduğunu” savundu.

Anayasa değişikliği sonrasında, yüksek yargı organlarına ve HSYK'ya  yönelik düzenlemelerin anayasa değişikliğinin de bir adım ötesine geçtiğini öne  süren Hamzaçebi, “Hükümet, Anayasa'da olmayan birtakım hükümleri yasalara  koyarak yargı üzerinde hakim olma düşüncesini açığa vurmuştur” dedi.
Hamzaçebi, HSYK'da, Adalet Bakanı ve bakanlık müsteşarının kurulun doğal  üyesi olduğunu ve doğal üyelerin, kurulun toplantılarına katılmaması halinde  yerlerine vekil tayin etmelerinin anayasaya göre mümkün olmadığını ifade ederek,  buna rağmen müsteşarın toplantıya katılmaması halinde yerine vekil tayin  etmesinin mümkün hale getirildiğini belirtti.

HSYK Kanunu'na ilişkin diğer itirazlarını Hamzaçebi, şöyle sıraladı:
“Anayasamız, adli ve idari yargı mensuplarının HSYK'ya üye olabileceğini  düzenlemektedir. Anayasamızda, adli ve idari yargı mensupları Yargıtaya ve  Danıştaya üye olabilmektedir. Yargıtaya ve Danıştaya üye olacak yargı mensupları  arasında idari görevlerde bulunanlar da vardır. Bu görevlerde bulunan kişiler  Yargıtay ve Danıştaya üye olabildikleri halde, HSYK'ya ilişkin düzenlemede  Anayasa onların HSYK'ya üye olabileceği yönünde bir düzenlemeye yer vermemiştir.  Oysa yasa onların HSYK'ya üye olabileceğini düzenliyor. Bunun da Anayasaya aykırı  olduğunu değerlendiriyoruz.
Ayrıca, HSYK'ya üye olarak seçilmiş kişilerin, üyelik öncesinde birtakım  işlemleri nedeniyle, haklarında bir suç veya disiplin nedeniyle kovuşturma  yapılacak ise disiplin konusunda yapılacak kovuşturmaların HSYK tarafından  sonuçlandırılması yönündeki düzenleme yine Anayasa'nın izin vermediği  düzenlemedir. Hükümet bu ve benzeri düzenlemelerle Anayasa'da olmayan  düzenlemeleri yasaya koymuştur. Biz, HSYK'yla ilgili 9 düzenlemeyi iptali  düşüncesiyle Anayasa Mahkemesine götürdük.”

Haberin Devamı

“DÜZENLEME KADROLAŞMA AMACI TAŞIYOR”

Haberin Devamı

Hamzaçebi, Sayıştay Yasası'nın, denetçi yardımcılarının sınavla girmesine  ilişkin hükmünün ise yargının sınav üzerindeki denetimini kaldıran bir düzenleme  olduğunu iddia ederek, bunun Anayasaya ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu  kaydetti. Hamzaçebi, düzenlemenin kadrolaşma amacı taşıdığını öne sürdü.
Sayıştayın, TBMM adına bütçe hakkını gözeten ve denetleyen bir kurum  olduğuna dikkati çeken Hamzaçebi, kadrolaşma amaçlı sınav düzenlenmesinin bütçe  hakkına ve Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.

Hamzaçebi, Sayıştay Kanunu'nda yer alan performans denetimine ilişkin  düzenlemenin de “Sayıştayın görev alanını daraltmaya yönelik olduğunu”  savundu.
Öte yandan, Yargıtay ve Danıştayın yeniden yapılandırılmasına yönelik  yasa konusunda, Hamzaçebi, “Yasada, hangi maddelerin Anayasa'ya aykırı olduğuna  ilişkin belirlemeleri yaptık. Dava dilekçelerine ilişkin çalışmalar yürütülüyor.  Bu kanunla ilgili de Anayasa Mahkemesine başvuracağız” diye konuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!