Savaş kalıntılarını Türk firması temizleyecek

Güncelleme Tarihi:

Savaş kalıntılarını Türk firması temizleyecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2011 10:47

AKSARAY’da plastik boru ve altyapı ürünleri imal eden Kuzey Boru Limited Şirketi, ABD-Irak savaşı sonrası Basra Körfezi tabanında oluşan savaş atıklarını ve tortuları temizlemek için Irak Hükümeti ile 7,5 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.

Şirketin Genel Müdürü Bülent Karaman, proje kapsamında Basra Körfezi’ndeki ABD-Irak savaşı sonrası oluşan ve halkın sağlığını tehdit eden tüm savaş atıklarının çıkarılacağını söyledi. Firma olarak proje kapsamında deniz tabanında oluşmuş tortuları emip gemiler aracılığıyla karaya yada açık denize atan boru sistemlerini ürettiklerini belirten Karaman, şöyle dedi:

"ABD ve Birleşmiş Milletler tarafından finansa edilen ve halk sağlığını korumak için bölgeyi savaş atıklarından temizlemek amacıyla hazırlanan projenin ihalesini Ürdünlü bir firma ile birlikte aldık. Biz deniz tabanında oluşmuş tortuları ve silah, muhimmat gibi savaş atıklarını emip karaya yada açık denize atan boru sistemlerini üretiyoruz. Şu ana kadar temizliği gerçekleştirmesi için hazırlanan 3 geminin malzemesini gönderdik. Basra Körfezi’nin yanısıra proje kapsamında Dicle ve Fırat Vadisi’nin tabanında oluşan ve deniz trafiğine engel olan tortuları da temizleyeceğiz. 3 yıl devam edecek olan projeninin bizim firmamız için olan parasal büyüklüğü şuan için 7,5 milyon dolar."

Karaman, ihalesini aldıkları projenin Amerika-Irak savaşının kalıntılarını tamamen yok edecek bir proje olduğunu ekledi.

"MISIR KRİZİ ÇIKINCA İHALEYİ ALDIK"

Basra Körfezi tabınının temizlenmesi ihalesini almalarındaki en büyük etkinin Mısır’da yaşanan kriz olduğuna dikkat çeken Karaman, "Bu kriz nedeniyle Arap Yarımadası’ndaki bir çok talep ülkemize yoğunlaşmıştır. Eğer Mısır’da kriz çıkmasaydı ihaleyi Mısırlı bir firmaya alacaktı. Ama krizin etkisi ile bu projeden pay aldık. Biz plastik boru ve altyapı ürünleri üretiyoruz. 2010 yılında 17 ülkeye 10 milyon dolar altyapı ihracatı gerçekleştirdik. Geçen yıl benzer bir projeyi Fas’ın Kazablanka şehrinde gerçekleştirmiştik. Deniz deşarjı uygulaması yapmıştık. 2011 yılının başında da dev bir projenin ihalesine imza attık" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!