17 kişi sorguda 12 kişi serbest 1 kişi yurtdışında

Güncelleme Tarihi:

17 kişi sorguda 12 kişi serbest 1 kişi yurtdışında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2014 12:02

Tahşiyeciler grubuna kumpas kurulduğu iddiasıyla başlayan soruşturmada gözaltına alınan 29 kişiden 12'si serbest kaldı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Televizyonu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder ve Mutlu Ekizoğlu'nun da arasında bulunduğu 17 kişinin sorgusunun devam ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Gazeteci Nuh Gönültaş operasyon gecesi yurtdışına çıkması, Emniyet Amiri Mustafa Kılıçaslan'ın da bulunamaması nedeniyle sorguya alınamadı. Dumanlı ve Karaca, sağlık kontrolünden geçilirken, Dumanlı,"Demokrasiden geriye dönüş yok" dedi.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan, Samanyolu TV'de yayınlanan "Şefkat Tepe" dizisinin hikaye yazarı Hikmet Tombulca ile "Tek Türkiye", "Şefkat Tepe" ve "Sungurlar" adlı dizilerin yapımcısı Salih Asan, "Sungurlar" dizisinin yönetmeni Engin Koç ve "Şefkat Tepe"nin senaristi Samim Noyan gece geç saatlerde serbest bırakıldı. Asan, emniyet çıkışında yaptığı açıklamada "Devletin güvenlik kuvvetleri bir örgüt üzerine bir çalışma yapmışlar. Çalışma kapsamında örgütün mensupları yakalanmış. Bir süre içeride yatmışlar. Daha sonra 'Bize iftira atıldı, kumpas kuruldu' diye şikayette bulunmuşlar. Savcı bey bu örgütün adını sordu. İlk defa burada terör şubede duyduğumu söyledim. Rahle diye bir şeyi duyup duymadığımı sordu. Babama rahat Kur'an okusun diye rahle aldığımı söyledim. Rahleden anladığımızın bu olduğunu söyledim. Senaryoların nasıl çıktığını, kimden emir aldığımızı sordu. Anlayamadığımız, anlam veremediğimiz bir şeyler" dedi. Tombulca, "Şefkat Tepe terörle mücadeleyi anlatan bir dizi ve biz terörle mücadelede sorgulandık. Orada sorgulandık ve serbest kaldık. Nezarethanede, şarkılar söyledik, şiir okuduk, çok eğlendik" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

17 kişi sorguda 12 kişi serbest 1 kişi yurtdışında
Emniyet amiri gözaltında



"İYİ MUAMELE GÖRDÜK"


Koç da, "İyi muamele gördük. Dördümüz yan yana nezarethanede 24 saat kaldık. Birbirimizi uzun süredir görmemiştik. Dertleştik ve yeni projeler hakkında konuştuk. Bizim için güzel bir süreç oldu. Bu hapishaneleri biz resmediyorduk. O resim içinde kendimizi bulduğumuz için şaşırdık. Böyle bir ithamla karşılaştığımız için de daha bir şaşırdık. Çünkü biz yıllarca terörle mücadele eden dizilerde çalıştık. Hep onları anlattık. İçeriden yeni projeler düşündük" diye konuştu.

"Şefkat Tepe"nin senaristi Samim Noyan ise, "Çıktığımız için mutluyuz. Yazdığınız şeyle suçlanmak zor bir şey. Ben 50 senelik bir sanatçıyım. Beni çok üzdü. Bir insanın yazdığı şeyden dolayı sorgulanması çok kötü. Siz kötü bir şey yapmadığınıza eminsiniz psikolojik olarak etkileniyorsunuz. Tuhaf buldum çok komik oluyor" ifadelerini kullandı.

BAL AÇIKLAMA YAPTI

Haberin Devamı

Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Genel Başkanı ve Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, "Sanatçılara yönelik, medya mensuplarına yönelik, oyunculara yönelik bu yapıldıysa, 17-25 Aralığı örtmek sulandırmak isteyen ne kadar çaresiz kaldığının bir ispatıdır. Malzemeye ihtiyaçları var ve ellerinde malzeme yok. Bu masum insanların hürriyetini tahdit edilmesi suç değil midir? Bunu yapanlar hürriyeti tahdit suçu işlediler ve Türkiye normalleştiğinde yargılanacaklar" şeklinde konuştu.

TANAL İÇERİ ALINMADI

Operasyon günü olduğu gibi önceki gün de emniyetin karşısında operasyonu protesto eden gruba, yoldan geçen bazı araçlar korna çalarak destek verdi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da gözaltındaki kişilere ziyaret için Emniyet Müdürlüğü binasına geldi. Tanal daha sonra 14 Aralık Operasyonu'nda gözaltına alınanları ziyaret etmek istedi; fakat içeri alınmadı.
Bunun üzerine bir açıklama yapan Tanal, görüşme talebinde bulunduğu dilekçesine karşılık olarak Cumhuriyet Savcısı'nın, nezarethanelerin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın denetiminde olduğunu gerekçe göstererek olumsuz yanıt verdiğini söyleyen Tanal, "Cumhuriyet Başsavcılığı'nın denetiminde olan nezarethanelerde suç işlenmiyor mu? Pozantı Cezaevi Cumhuriyet Başsavcılarının denetiminde değil miydi? Eğer Zaman gazetesi suç işlediyse, hükümeti devirmek istiyorsa, o zaman Başbakan şimdi Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, suç ve suçluyu övdüğü için, onun da şu anda burada ifade vermesi gerekiyor. Ceza hukukunda suçun iştirake hükümleri var. Suç işlendiyse iştirak olarak işlendi. Peki nerede kendisi. Hukuk bir bütündür, kimsenin onu eğip bükmeye hakkı yok" şeklinde konuştu.

DUMANLI VE KARACA SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ

Haberin Devamı

Emniyette sorgular sürerken, Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca, Eyüp Devlet Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi.

Dumanlı ve Karaca, dün sabah sabah saat 06.30 sıralarında çevik kuvvet otobüsüyle Eyüp Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Ekrem Dumanlı hastane girişinde, "Demokrasiden geriye dönüş yok" diyerek kameralara el salladı. Sağlık kontrolünün ardından da Dumanlı ve Karaca, sivil bir polis aracına bindirilip tekrar İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Ekrem Dumanlı hastane çıkışında da basın mensuplarına el sallayarak, "Allah'a emanet olun" dedi.

17 KİŞİ SORGUDA

Operasyon kapsamında gözaltına alınan Ekrem Dumanlı, Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder ve Mutlu Ekizoğlu'nun da aralarında bulunduğu 17 kişinin emniyetteki sorgularının sürdüğü bildirildi. Hüseyin Gülerce'nin de arasında bulunduğu 12 kişi emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldı. Gazeteci Nuh Gönültaş, operasyon gecesi uçakla yurtdışına çıktığından gözaltına alınamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!