'17 Aralık' savcılarına kırmızı bülten

Güncelleme Tarihi:

17 Aralık savcılarına kırmızı bülten
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2017 00:25

YARGITAY 16. Ceza Dairesi, 17 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle yargılanan firari eski Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında kırmızı bülten çıkarılması için İnterpol’e yazı yazılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Yargıtay’daki dün yapılan duruşmada, sanıklar Öz, Kara ve Yüzgeç hakkındaki yakalama emirlerinin infaz edilmediğinden haklarında kırmızı bülten çıkarılması için İnterpol’e yazı yazılması kararlaştırdı. Kırmızı bülten, bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve ardından iade edilmesi amacıyla İnterpol’e üye ülkelerin talebi üzerine İnterpol Genel Sekreterliği’nce çıkartılarak 190 üye ülkeye dağıtılıyor.

Üzerinde suçluya ait kimlik bilgileri, işlediği suç türü, mevcut ise fotoğraf ve parmak izi, verilebilecek azami ceza ve zamanaşımı gibi bilgilerin yer aldığı kırmızı bültenlerin geçerlilik süresi 5 yıl. Üye ülkenin talebiyle her 5 yıl sonunda kırmızı bülten yenilenebiliyor. Yazışmalar Adalet Bakanlığı aracılığıyla yürütülüyor. Bakanlık, bu talebi İçişleri Bakanlığı İnterpol Dairesi’ne, daire de kararı Fransa’nın Lyon kentindeki İnterpol Genel Sekreterliği’ne iletiyor. İnterpol Genel Sekreterliği, dosyayı inceleyerek ‘kırmızı bülten’ çıkarıyor.

BAKMADAN GEÇME!