Tarihi camide yangın

Güncelleme Tarihi:

Tarihi camide yangın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2011 16:19

Restorasyon çalışması süren İstanbul Tophane’deki tarihi Kılıç Ali Paşa Camii’nde yangın çıktı.

Haberin Devamı

Kaptan-ı Derya Kılıç Ali’nin Mimar Sinan’a yaptırdığı ve 1580 ile 1587 yılları arasında inşa edilen caminin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile Başbakanlık İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılıyor.

Restore müteahhitliğini Abide Yapı Restorasyon Proje’nin (AN-SA) üslendiği camindeki yangın saat 15.30 sıralarında caminin ahşap olan saçak kısmında başladı. Yangına kısa sürede gelen itfaiye ekipleri müdahale etti ve büyümeden söndürüldü.

Elektrik kontağından çıktığı sanılan yangınla ilgili olarak restorasyonda çalışan işçi ve görevliler, ifadeleri alınmak için polis merkezine götürüldü. İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden Erkal Çokçetin gelerek yangın yerinde inceleme yaptı. Erkan Çokçetin, "Ahşap saçak kısmında kaynak yapılıyordu. Elektrik kontağından olduğunu tahmin ediyoruz. Saçak kısmının altı zaten ahşap. Gördüğümüz kadar içeride bir zarar yok" dedi.

KÜLTÜR BAKANI GÜNAY MALTEPE KÜTÜPHANESİ'NİN AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,  tarihi yarım adayı tarihi ciddiyetine, saygınlığına kavuşturmak için bir  seferberlik yaptıklarını belirterek, “Kişisel olarak yapılan yanlışlar büyük  ölçüde ayrıldı ve tarihi dokuyu, bu yıl sonu itibariyle büyük ölçüde ayağa  kaldırmış olacağız” dedi.

Bakan Günay, Maltepe Kaymakamlık hizmet binası ve Maltepe Kütüphanesi'nin  açılış törenine katıldı.

Herkesin iftihar ettiği Topkapı Sarayı, çevresi ve tarihi yarım adada  çalışmalar yaptıklarını ifade eden Günay, “Tarihi yarım adayı tarihi  ciddiyetine, saygınlığına, kavuşturmak için bir seferberlik yaptık. Kişisel  olarak yapılan yanlışlar büyük ölçüde ayrıldı ve tarihi dokuyu, bu yıl sonu  itibariyle büyük ölçüde ayağa kaldırmış olacağız” diye konuştu.

İstanbul'da bunun dışında yapmaya çalıştıkları çok işin  olduğunu ve  yarın Divan Yolu'nda bir edebiyat merkezinin açılışını yapacaklarını dile getiren  Bakan Günay, şunları söyledi: “Beyazıt kütüphanesinde, Beyazıt külliyesinde büyük restorasyon  çalışmamız var. Bu yıl bitecek. Yazma Eserler Başkanlığı kurduk. Süleymaniye  kütüphanesinin çevresini, fiziki mekanını 2 katına çıkarmaya çalışıyoruz. Bu  çalışmaların dışında Anadolu yakasında da tarihi, kültürel bir görev olduğunda  canla başla koştuğumu arkadaşlarım biliyor.”

İstanbul'un çok önemli bir kültür şehri ve geçen senenin “2010 Avrupa  Kültür Başkenti” olduğunu belirten Bakan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl Avrupa'da otellerin doluluk oranı yüzde 62 civarında iken,  İstanbul'da 73'tü. Bu, yıl ortalaması. Bu Şubat ayı ortası itibariyle aldığım  rakamlar, 2010 yılının ocak ayına göre, 2011 yılında yabancı turist artışı yüzde  29. İstanbul, şu anda birinci ay itibariyle yüzde 25'in üzerinde bir artış  sergiliyor. İstanbul bir tarih merkezi, imparatorluklar merkezi, ama aynı zamanda  bir turizm merkezi. Biz zaten turizm, deniz kıyısında kalmasın istiyoruz.  İstanbul yüksek vasıflı bir kültür merkezi.”

Bir edebiyat kütüphaneleri konsepti geliştirmeye çalıştıklarını anlatan  Bakan Günay, “Onlara mekan bulmak için, ben bakanlığın bana makam diye vermiş  olduğu Gülhane'deki köşkü boşaltıyorum. Bakanlık her yerde çalışabilir ama  edebiyat kütüphanesi bir tarihi binada olmalı” dedi.
         Bakan Günay, hizmet binasının 1. ve 2. katında çocuklar ve yetişkinler  için bir kütüphane oluşturulduğunu, 2010 yılında tamamlanan projenin açılışının  bugüne kaldığını belirtti.
         Son derece güzel bir yapının ortaya çıktığını vurgulayan Bakan Günay,  “Binada şu anda kaymakamlık da var. Burada bir hükümet konağı projemiz var. 2  yıl içinde de bitecek. Şu anda 2 katında kütüphane var. Ama 2 yıl sonra 5 katında  kütüphane açacağız” diye konuştu.
         Daha sonra Günay ve davetliler tarafından hizmet binası ve kütüphanenin  açılış kurdelesi kesildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!