4 soruda Pınar Selek kararı

Güncelleme Tarihi:

4 soruda Pınar Selek kararı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 13:21

Sosyolog Pınar Selek, Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili dün 3. kez yargılandı ve yeniden beraat etti. Peki mahkemenin kararı ne anlama geliyor?

Haberin Devamı

Soru - 1

Yerel mahkemenin "beraat" kararı kesin mi? Değilse nasıl kesinlik kazanacak?

Cevap :

Hayır kesin değil. Karar dava savcısının tavrına bağlı olarak kesinlik kazanacak ya da aksi olacak. Savcı Nuri Ahmet Saraç mahkemenin son kararını temyiz etmezse karar "kesin" olacak. Yargılama süreci sona erecek.

 

Soru - 2

Savcı temyiz yoluna giderse ne olacak ?

Cevap:

Yargı süreci devam edecek. Yerel mahkemenin kararı 22 üyeden oluşan Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gidecek.

 

Soru - 3

Yüksek Yargı yerel mahkemenin kararını yine bozabilir mi?

Cevap:

Evet bozabilir. Bu durumda Selek ve Öztürk'ün yargılanmasına yerel mahkemede yeniden başlanacak.(4'üncü yargılama) Ancak kurulun kararı onaması durumunda, beraat kararı "kesinlik" kazanmış olacak ve yargılama süreci yine sona erecek.

 

Haberin Devamı

Soru - 4

Selek 4'üncü kez yargılanırsa yerel mahkemenin bir kez daha "kararında direnme" hakkı var mı?

Cevap:

Hayır yok. Bir kez daha "kararda direnme" hakkı bulunmayan yerel mahkeme yargılama sürecini "yeniden" başlatacak. Mahkeme bu yargılama sonunda bir karar verecek.

 

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk haklarında verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetti. Bu kararın kesinleşmesi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç’ın tavrına bağlı. Çünkü mahkemelerin verdiği beraat kararları, savcılık tarafından itiraz edilmezse, Yargıtay’a gitmesine gerek kalmadan bir haftada kesinleşiyor. Savcı Saraç, mahkemenin kararını temyiz etmezse mahkemenin verdiği karar onanmış olacak ve Selek ile Öztürk’ün beraat kararı kesinleşmiş olacak.

 

Savcının temyiz etmesi halinde dosyanın gideceği Yargıtay Ceza Genel Kurulu, yerel mahkemenin (İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi) verdiği ‘beraat kararını’ onaylarsa Selek ve Öztürk’ün beraat kararı kesinleşmiş olacak. Genel Kurul, yerel mahkemenin kararını bozarak, ‘Selek ve Öztürk yeniden yargılansın’ kararı alabilir. Yerel mahkemenin, Genel Kurulun bozma kararına karşı ‘direnme hakkı’ bulunmuyor. Bu nedenle bozma halinde Selek ve Öztürk İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanacak.

 

Haberin Devamı

Sosyolog Pınar Selek, Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili dün 3. kez yargılandı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ikinci kez beraat kararı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından ‘sanıklar müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın denilerek’ bozulmuştu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘bozma’ kararına itirazını değerlendiren Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ‘bozma’ kararını yerinde bularak Pınar Selek’in de aralarında bulunduğu 5 sanığın yeniden yargılanmasını istenmişti.

 

MAHKEME SELEK’İN BERAAT KARARINDA DİRENDİ

 

Bu karar üzerine Pınar Selek’in de aralarında bulunduğu sanıklar Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk, Maşallah Yağan ve Kadriye Fikret Sevgi dün üçüncü kez tekrar yargılanmaya başladı.

 

Haberin Devamı

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Mısır Çarşısı patlaması olarak bilinen iddia konusu eylem ile ilgili olarak sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk haklarında verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetti.

 

SAVCI TEMYİZ ETMEZSE KARAR KESİNLEŞMİŞ OLACAK

 

Bu kararın kesinleşmesi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç’ın tavrına bağlı. Çünkü mahkemelerin verdiği beraat kararları, savcılık tarafından itiraz edilmezse, Yargıtay’a gitmesine gerek kalmadan bir haftada kesinleşiyor. Bu nedenle Savcı Saraç, mahkemenin kararını temyiz etmezse mahkemenin verdiği karar onanmış olacak ve Selek ile Öztürk’ün beraat kararı kesinleşmiş olacak.

 

Haberin Devamı

SAVCI TEMYİZ EDERSE DOSYA YARGITAY'A GİDECEK

 

Ancak savcı Saraç’ın, kararı temyiz etme seçeneği de var. Savcı, ‘mahkemenin direnme kararını’ temyiz ederse, dava dosyası Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gidecek.

 

22 üyeden oluşan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen direnme kararını inceleyecek.

 

GENEL KURUL KARARI BOZARSA MAHKEMENİN DİRENME HAKKI YOK

 

Genel Kurul, yerel mahkemenin verdiği ‘beraat kararını’ onaylarsa Selek ve Öztürk’ün beraat kararı kesinleşmiş olacak. Ancak Genel Kurul, yerel mahkemenin kararını bozarsa, Selek ve Öztürk yargılanmasına yeniden başlanacak. Yerel mahkemenin, Genel Kurulun bu kararına ‘direnme hakkı’ bulunmuyor. Yerel mahkeme 4'üncü yargılama sürecinden sonra kararını açıklayacak.

 

Haberin Devamı

SAVCI DÜNKÜ DURUŞMADA ‘YARGITAY’IN KARARINA UYULSUN’ DEDİ

 

Öte yandan dünkü duruşmada bozma kararına karşı görüşü sorulan Savcı Nuri Ahmet Saraç, “Usul ve yasaya uygun verilen Yargıtay kararına uyulsun" dedi.

 

 

PINAR SELEK: ORTALIK SAKİNLEŞSİN TÜRKİYE'YE DÖNECEĞİM

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!