Genel Müdür: Göçükte 1 ölü olması Allahın lütfu

Güncelleme Tarihi:

Genel Müdür: Göçükte 1 ölü olması Allahın lütfu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2011 13:17

ELEKTRİK Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, 6 Şubat’ta, Afşin Elbistan B Santrali’ne kömür veren Çöllolar Kömür Sahası’nda meydana gelen, 1 kişinin yaşamını yitirdiği, 9 kişinin de yaralandığı göçüğün nedenlerinin araştırıldığını söyledi.

20- 30 milyon metreküplük bir alanın çöktüğünü kaydeden Alış, daha fazla bir can kaybı olmadığına şükrettiklerini belirtti. Maden-İş Sendikası Genel Başkanı İsmail Aslan da, sahada ilk çatlaklar oluştuğunda kamyonlarla taş taşınıp, çatlakların doldurulduğunu ve üzerinden geçildiğini duyduklarını öne sürdü. Göçük nedeniyle gazetecilerin girişi yasaklanan linyit alanındaki çökmeler de bugün ilk kez görüntülenebildi.

Halen geniş bir alanda toprak kaymalarının sürdüğü, iş makinelerinin de toprak altında kaldığı Çöllolar Kömür Sahası’nda incelemelerde bulunan Genel Müdür Alış, Afşin-Elbistan Linyitleri Müdürü Süha Dinç, B Termik Santrali Müdürü Alper Özcan ile birlikte sahayı gezdi. Göçük bölgesine gittiğinde olayın büyüklüğünü çok daha iyi gördüğünü belirten Alış, "Daha fazla can kaybı da yaşanabilirdi" diyerek, şu açıklamayı yaptı:

"Saat 03.00’te başlayıp, 15- 20 dakika süren bir sarsıntı. Depreme benzer bir olay. Yaklaşık 2 kilometrelik bir alanın olduğu gibi çökmesiyle başlayan hadise yaşandı. Aslında bir nevi afet, belki 2- 3 günden beri bu civarlarda yaşanan deprem hadisesinin tetiklediği bir şey de olabilir diye düşünüyorum. Maden teknolojisine baktığınızda aslında firmanın gereken her şeyi yaptığı gözüküyor, iç dökümler zamanında yapılmış. Tabi ihmal var mı araştırılacak. Bilirkişiler, ODTÜ’den profesörler gelecek. Maden sahası için danışmanlık hizmeti veren Almanlar da büyük ihtimalle gelecekler. Olayın boyutunu ancak yerinde görünce fark edebiliyorsunuz. 1.5- 2 kilometrelik bir alanın olduğu gibi çökmesi ile meydana gelen üzücü bir olay. Daha fazla can kaybı olabilirdi, Allah’a şükretmek lazım. Göçükten dolayı sahada çalışmalar durdu. Bununla birlikte Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne Çöllolar’dan kömür akışı da durdu. Açık işletmelerde bu tür olaylar oluyor. Geçmişte de Kışlaköy sahasında bir göçük yaşandı. Şu anda çöken alanın yaklaşık 20 ila 30 milyon metreküp büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. Kesin sonuçlar etraflı incelemeler sonucunda anlaşılacak. Savcılık soruşturma başlattığı için Afşin-Elbistan B Termik Santraline kömür akışı olmuyor. Sonuçta hayat devam ediyor. Bu olayı 1 ölü, birkaç yaralı ile atlatmak Allah’ın bir lütfü diyorum. Savcılığın bir an önce incelemeyi tamamlayıp, santral stok sahasına kömürün akışının sağlanması gerekli."

Alış, çökme sonucu kömür taşınan bantların kullanılamaz halde olması nedeniyle yeni yol yapılana kadar stok sahasına kamyonlarla kömür taşınacağını, termik santralde enerji konusunda sıkıntı olmaması için çalıştıklarını, bununla ilgili gereken önlemlerin alındığını sözlerine ekledi.

’ÇATLAKLARI TAŞLARLA DOLDURUP ÜZERİNDEN GEÇMİŞLER’

Sahada incelemelerde bulunan Maden-İş Sendikası Genel Başkanı İsmail Aslan ise, "Gerçekten çok büyük bir heyelan olmuş. ’Mühendislik hatası var mı yok mu?’ diye sorulursa, bu acının üzerine bir şey demek istemiyorum" dedi. Kazada ihmal olup olmadığı sorulan Aslan, "Benim duyduğuma göre çatlamalar olduğunda, kamyonlarla taşları getirip, o çatlakları doldurup üzerinden öyle geçmeye çalışmışlar. Bu mühendislik hatası değil mi? Tabii ki hata var bunda" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!