Dünyanın en büyük uçak gemisi Marmaris'te

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en büyük uçak gemisi Marmariste
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2011 12:21

ABD Deniz Kuvvetleri'ne bağlı, dünyanın en büyük nükleer uçak gemisi USS Enterprise CVN 65, 5 bin kişilik mürettebatıyla Muğla'nın Marmaris İlçesi'ndeki limana demir attı. Irak'ta bulunan son ABD askerlerini getiren uçak gemisi, dört gün kalacağı Marmaris'ten sonra hiçbir limana uğramadan ülkesine dönecek. Dünyanın en büyük nükleer uçak gemisi, geçtiğimiz ay 2006- 2007 yılları arasında çekilen skandal video görüntüleriyle de uzun süre konuşulmuştu.

Haberin Devamı

USS ENTERPRISE’DE SKANDAL GÖRÜNTÜLER / WEB TV
   
DÜNYANIN EN BÜYÜK UÇAK GEMİSİ BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / WEB TV

ABD Deniz Kuvvetleri'ne bağlı, dünyanın en büyük nükleer uçak gemisi USS Enterprise CVN 65, 5 bin kişilik mürettebatıyla sabah saatlerinde Marmaris Körfezi'ne giriş yaptı. Uçak Gemisini Marmaris Sahil Güvenlik Hücum Botları ile deniz römorkörleri eskortluk etti. Uçak gemisini gören ilçe halkı ve turistler sahili doldurarak ellerinde fotoğraf makineleri ile görüntü aldı. Hazırlıklarını tamamlayan Marmaris esnafı askerleri beklemeye başladı. Marmaris Körfezi açıklarında demirli bulunan uçak gemisinden askerler piyade tekneleri ile ilçeye getirilecek. Marmaris Liman İşletme Anonim Şirketi Genel Müdürü Şükrü Tugay, "2006 da gelen ABD uçak gemisi askerleri yaptığımız anketlere göre 8 milyon lira döviz bırakmıştı. Gelen uçak gemisinden askerler ortalama 500 ABD doları ile çarşıya inecekler. Kış döneminde ilçe ekonomimize büyük katkı olacaktır” dedi.   

Haberin Devamı

POLİS VE JANDARMA KIRMIZI ALARMA GEÇTİ  

Bu arada, gemi için Muğla Emniyet Müdürlüğü'nden Marmaris'e 45 çevik, 75 sivil polis gönderildi. ABD askerlerinin yoğun olacağı Barlar Sokağı, Kordon, Atatürk Caddesi ve Kapalı Çarşı'da görevlendirilen polisler güvenlik önlemi aldı.

24 SAAT BOYUNCA GBT UYGULAMASI

MOBESE kameraları askerlerin yoğun olduğu alanlara çevrildi. Polis, dört gün süreyle 24 saat araçlar ile vatandaşlar üzerinde GBT (Genel Bilgi Kontrolü) uygulaması başlattı. Sahil Güvenlik Hücum Botları denizden güvenlik önlemi alırken Marmaris Jandarma Komutanlığı ekipleri köylerde ve Muğla-Marmaris yolunda bulunan ilçenin karayolu girişi olarak kabul edilen Çetibeli Jandarma Karakolu Arama Noktası'nda geliş gidişlerde aramalarını artırdı.

10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

ABD donanmasına bağlı “USS Enterprise” isimli nükleer uçak gemisinin Muğla'nın Marmaris ilçesine gelmesini protesto etmek istediği öne sürülen 10 kişi gözaltına alındı.

Sabahın erken saatlerinde Marmaris Körfezi'ne giren dev gemi, vatandaşların meraklı bakışları ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin gözetiminde açıkta bekleyeceği konumu aldı. Geminin etrafı güvenlik amacıyla şamandıralarla çevrildi.

Haberin Devamı

Marmaris'te 4 gün kalması planlanan gemiyi protesto etmek istediği iddia edilen, aralarında lise ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 10 kişi, Atatürk Meydanı'nda gözaltına alındı. 10 kişinin ifadelerinin alınmasına devam edildiği bildirildi.

YÜZEN KASABA

ABD Savunma sanayi verilerine göre; ABD Deniz Kuvvetleri tarafından USS Enterprise (CVN 65) 25 Kasım 1961 tarihinde denize indirildi. Boyutları ile şimdiye kadar yapılan nükleer uçak gemilerinin en büyüğü olan Enterprise, 89 bin 600 ton ağırlığında, 333 metre uzunluğunda, 77 metre genişliğinde ve 65 kilometre hıza sahip. 251 pilot, 320 ofis çalışanı, 600 kadın, 900 teknik personel olmak üzere 6 bin mürettebat taşıyabilen nükleer uçak gemisinde 85 adet karışık kanatlı savaş uçağı veya helikopter bulunuyor. ABD Deniz Kuvvetleri Donanması askerleri tarafından "Big eö (büyük ve eşi benzeri olmayan) lakabı takılan dünyanın en büyük nükleer uçak gemisi, 8 x A2W nükleer reaktör ile hareket ediyor.

Haberin Devamı

Nükleer reaktörlerin devre dışı kalması ya da arızalanması ihtimaline karşı geminin ayrıca 8 MW güç üretebilen dört adet yedek dizel jeneratörü de bulunmakta. Nükleer başlıklı füzeler ile donatılan uçak gemisi, denizcilerin gitmeye cesaret edemediği sulara gitmeye sahip son model teknolojilere sahip. Günlük yemek porsiyon kapasitesi 18 bin 150 olan gemide, 3 ay boyunca dışarıdan bağımsız olarak yetecek miktarda yiyecek ve içme suyu stoğu da bulundurulmakta. 2 x MK 29 ESSM tipi (Sea Sparrow) uçaksavar füze lançeri 2 x RIM-116 RAM tipi öz savunma amaçlı füzesavar/uçaksavar lançeri ve2 x 20 mm Phalanx tipi özsavunma amaçlı M61-Vulcan-Gatling makineli döner topları bulunuyor. Enterprise de 1999 yılından itibaren kadın askerler de görev yapmaya

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!