Kritik görüşme sonrası ilk açıklama

Güncelleme Tarihi:

Kritik görüşme sonrası ilk açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2011 12:37

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtayın iş yükünün azaltılması için bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirilmesinin şart olduğunu belirterek, Yargıtayın iş yükünün azaltılması konusunda alınacak herhangi bir tedbire karşı olmadıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Gerçeker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından  Yargıtaya gelişinde, gazetecilerin görüşmeyle ilgili sorularını yanıtladı.

Yargıtayın yeniden yapılandırılmasının çok önemli olduğunu ifade eden  Gerçeker, görüşmede sadece bu konuyu değil gündemdeki tüm konuları ele  aldıklarını söyledi.

Hasan Gerçeker, daha önce kamuoyuna açıkladıkları tüm görüşlerini  aktardıklarını kaydederek, “Kendileri değerlendirecekler. Raporumuzu da verdik”  dedi.
Yargıtayın yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak yarın başkanlar  kurulunu toplayacaklarını bildiren Gerçeker, şöyle konuştu:
“Arkadaşlarımız tasarıyı inceliyor. Başkanlar kurulunda yine  değerlendirme yapacağız. Zaten tasarının görüşülmesi cuma gününe ertelendi. Belli  bir süre daha inceledikten ve raporumuzu hazırladıktan sonra ancak kamuoyuna  sunabileceğiz. Şu aşamada söyleyebileceğim bir şey yok. Hiçbir zaman Yargıtayın  iş yükünün azaltılması konusunda alınacak herhangi bir tedbire karşı değiliz.  Karşı olmamız da mümkün değil ama bu daire sayısının artırılması bugün için  geçerli bir tedbir olabilir ama bir sene sonra yine aynı duruma geleceğiz. Onun  için bir an önce bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesi gerekiyor. Haziran  ayı sonu itibarıyla bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçeceği ifade edildi.  Geçirebilirlerse zaten o zaman da Yargıtayın bu kadar hantal bir yapıya  ulaşmasının da anlamı kalmayacak. Bu yöndeki görüşlerimizi hep aktardık. Daha  detaylı, daha sağlıklı görüşme yarın başkanlar kurulunda olacak. Orada  arkadaşlarımızın düşüncelerine göre belki yine bir rapor şeklinde görüşümüzü  hazırlarız ve sizlere sunarız.”

Haberin Devamı

“HER GÖRÜŞME OLUMLUDUR”

Bir gazetecinin “Sayın Başbakan'ın sizin çekincelerinize ilişkin bir  fikri oldu mu?” sorusu üzerine Gerçeker, “Hiçbir zaman 'olur' veya 'olmaz'  şeklinde değerlendirme içine girilmedi” dedi.

Görüşmenin olumlu geçip geçmediğine ilişkin sorular üzerine Gerçeker,  “Her görüşme olumludur. 'Olumlu' derken elbette ki 'benim dediklerim yüzde yüz  doğrudur' deyip kabul ettiler diye bir şey yok. Onlar da bizim raporumuzu,  görüşlerimizi değerlendirecek, ona göre bir sonuca varacaklar. Onlar da kendileri  açıklarlar herhalde” yanıtını verdi.

Bir gazetecinin “Yargıtayla ilgili tasarı hazırlanırken size  danışılmadığı yönünde serzenişiniz vardı. Adalet Bakanı bu konuda size bir şey  söyledi mi?” sorusu üzerine Gerçeker, bunu kamuoyuna her zaman söylediğini  belirterek, “Bunlar önemli konular. Bu düzenlemeler yapılmadan önce mutlaka  ilgili kurumlardan görüş alınması lazım ama bu yapılmadı. Yapılmamasının nedeni  de 'zaten sizin görüşleriniz biliniyordu' olarak ortaya konuldu. Bu da kamuoyunun  takdirine kalmış bir şey” diye konuştu.

Tahliyeler konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine  Gerçeker, bu konuda çok kısa bilgi verdiğini söyledi. Gerçeker, “Orada bir  tartışma konusu olmadı. Daha önce söylediğim konuları, açıkladığım konuları  aktardım. Artık onların kendi değerlendirmelerine kalmış” dedi.
Hasan Gerçeker, Yargıtaya gönderilecek yeni üyeler nedeniyle fiziki  şartların iyileştirilip iyileştirilmeyeceği yönündeki soruya “Altyapıyı  oluşturacağız diyorlar” karşılığını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!